Mainos

Nakuilua ja verta — muistatko nämä kohukampanjat?

Tunnetun sanonnan mukaan kaikki julkisuus on hyvästä. Nykyään voisi ehkä jopa sanoa, että etenkin kohujulkisuus on hyvästä.

Ainakin tuntuu siltä, että asian kuin asian perille saamiseen tarvitaan räväköitä keinoja, mieluummin jopa pieni kohu.

Esimerkiksi viikonloppuna Suomessa nähtiin kaksi tempausta, jossa osan huomiosta varasti tapa, jolla omaa sanomaa vietiin eteenpäin.

Lutkia ja lihakoukkuja

Lauantaina Helsingissä, Turussa ja Tampereella huomio kiinnittyi lutkamarssijoihin. Lutkamarssi herätti mielenkiintoa paitsi nimellään niin myös marssijoiden asuilla. Kulkueissa nähtiin rohkeita asuja ja jopa paljasta pintaa.

Marssi puolusti naisen oikeutta pukeutua niin kuin tämä haluaa, ilman että tämän pitäisi pelätä joutuvansa seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

Sunnuntaina Helsingin kaivopuistossa kohautti puolestaan australialainen burleskitaitelija Lucky Hell, joka roikkui selkänahastaan lävistettyjen lihakoukkujen varassa korkeasta nosturista.

Tempauksellaan taiteilija halusi herättää huomiota turkiseläinten kohtelusta maassamme.

Kohukampanjoita on nähty meillä ja maailmalla toki ennenkin, tässä niistä muutamia.

Rinnat paljaana seksismiä vastaan

Ukrainassa protestoiva Femen-naisryhmä muistetaan erityisesti siitä, että ryhmän jäsenet vievät sanomaansa eteenpäin rinnat paljaana.

Femen on järjestänyt mielenosoituksia muun muassa seksikauppaa ja vaimonvälitystä vastaan. Ryhmän tarkoitus on herättää Ukrainan naiset ja johtaa maassa feminististä vallankumousta vuonna 2017.

Ei verisille härkätaisteluille ja lihansyönnille!

Shokeeraamisen taito osataan myös Espanjassa, jossa on usein väännetty kättä maan perinteisiin kuuluvasta härkätaistelusta.

Muun muassa vuonna 2009 härkätaisteluita vastustavat mielenosoittajat riisuutuivat Pamplonassa alusvaatteisilleen ja sotkivat itsensä tekoverellä protestoidakseen taisteluiden lopettamisen puolesta.

Vuonna 2005 maassa tempaistiin myös kasvissyönnin eteen. Tällöin maan eläinaktivistit pakkautuivat nakuina muovikelmuun muistuttaakseen ihmisiä siitä, että eläimet eivät ole ruokaa.

Kohuja eläinten puolesta

Harva järjestö osaa herättää huomiota yhtä menestyksekkäästi kuin eläinsuojelujärjestö PETA. Myös PETA turvautuu kampanjoissaan usein alastomuuteen ja naiskauneuteen.

Järjestön tunnetuimpiin keulakuviin kuuluu näyttelijä Pamela Anderson. Anderson on esiintynyt muun muassa järjestön mainoksessa, jossa näyttelijän keho oli jaettu piirrosviivoilla osiin teuraseläimen tavoin. Mainoskampanja kiellettiin muun muassa Kanadassa.

Kohauttamisen taito osataan myös Suomessa, jossa räväköistä kampanjoistaan tunnetaan muun muassa eläinsuojelujärjestö Animalia.

Esimerkiksi vuonna 2005 järjestön mainokset poistettiin Helsingissä katukuvasta niistä tulleen kielteisen palautteen vuoksi. Tehotuotantoa kritisoivat ainokset ehtivät olla esillä vain päivän.

Myöhemmin mainoksetsaivat kuitenkin palata katukuvaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.