Näkökulma: Suomalaisten NHL-riemunpäivä vain muisto, Patrik Laine ja muut helmet sivuraiteella – mitä oikein tapahtui?

Patrik Laine, Jesse Puljujärvi ja Olli Juolevi varattiin kesällä 2016 viiden parhaan pelaajan joukossa, mutta pahimmassa tapauksessa yksikään heistä ei aloita NHL.n runkosarjakautta. 

Henrik Borgström oli iso suomalaisyllätys vuoden 2016 NHL:n varaustilaisudessa Buffalossa, kun Florida Panthers varasi hänet ensimmäisellä kierroksella 23. pelaajana. Hintelä HIFK:n A-junnu oli seuraavalla kaudella vasta lähdössä USA:n yliopistosarjaan, eikä hänestä Suomessakaan tiedetty juuri mitään. 

Isot hehkutukset kohdistuivat kovaan suomalaiskolmikkoon, joka napattiin viiden joukkossa: Patrik Laine kakkosena Winnipeg Jetsiin, Jesse Puljujärvi nelosena Edmonton Oilersiin ja Olli Juolevi vitosena Vancouver Canucksiin.

Syyskuussa 2019 tilanne on, että Borgström on sen kesän ykköskierroksen suomalaisvarauksista todennäköisin kauden aloittava NHL-pelaaja. 

Juolevi jatkoi vielä kauden OHL:ssä London Knightsissa ja haki seuraavalla kaudella kokemusta miesten peleistä TPS:stä. Juolevi kävi läpi ison selkäleikkauksen, eikä viime kaudella AHL:n Utica Cometsissa tullut tilille kuin 18 ottelua. Juolevin ura polkee edelleen paikallaan, ja kausi alkaa farmissa, jos ei ihmekäännettä tapahdu. 

Jesse Puljujärvi hakee uralleen nostetta Oulun Kärpistä. Tilanteessa on hyvää se, että kolmen vuoden tuskallinen rimpuilu Edmonton Oilersissa on ohi. Puljujärvi saa toki katsoa peiliin, mutta Oilers ei silti ollut se organisaatio, joka pystyi jalostamaan hänestä parhaat puolet irti. 

Patrik Laineella olisi kysyntää Winnipeg Jetsissä ja maalitykki olisi valmis hyppäämään kaukaloon, mutta hänen leirinsä ja Jetsin johto eivät ole saaneet sorvattua sopimusta kuntoon. Hiekka valuu tiimalasissa, sillä pelipaita pitäisi pukea päälle jo 3. lokakuuta sarja-avauksessa Kaapo Kakon edustamaa New York Rangersia vastaan. 

Erikoinen tilanne on yhdistelmä NHL:n bisnesajattelua, odotettua vaisumpaa urakehitystä ja huonoa tuuria. 

Suomalaisten vaikea tilanne kertoo NHL-maailman arvaamattomuudesta ja raakuudesta. Varaus on vasta alku. Sen jälkeen alkavat työt. 

Vaikka NHL on tätä nykyä pitkälti nuorten pelaajien liiga, suomalaisten esimerkki on osoitus siitä, että kärkivarauksillakin pitää monen asian loksahtaa kohdalleen, että ura aukeaa. 

Eikä hyvä työnäytekään välttämättä aina riitä, kuten Laineen tapaus osoittaa. Laine on näyttänyt olevansa kovan tason NHL-pelaaja, mutta vielä pitäisi saada hänen ja seuran intressit yhdistettyä teksti- ja lukumuotoon samalle paperille. 

Ja vielä nimet alle. 


Lue myös:

    Uusimmat