NHL-syksyn suuri suomalaisyllättäjä taistelee sensaatiomaisesta läpimurrosta – päävalmentaja kehuu suurta oivallusta, jota kaikki eivät tajua

Hyökkääjä Joona Luoto taistelee kynsin hampain paikasta Winnipeg Jetsin NHL-kokoonpanoon. Nimenomaan taistelu on vakuuttanut päävalmentaja Paul Mauricen.

Viime yön harjoitusottelussa Edmontonia vastaan Luoto nappasi syöttöpisteen, kun hän antoi hyökkäysalueella poikki kentän lättysyötön, josta CJ Suess pääsi viimeistelemään 1-0-maalin. Lopulta Jets hävisi ottelun 3-5, kun omissa soi päätöserässä kolmesti.

– Vastustaja teki kolme, me emme vain olleet valmiita ja jäimme koppiin viimeiseksi eräksi. Tällainen on anteeksiantamatonta, tuosta pitää oppia paljon, Luoto ruoski ottelun jälkeen.

NHL-kausi alkaa jo ensi viikolla ja Winnipegillä on enää yksi harjoitusottelu ennen sitä. Luoto on noussut hieman yllättäen tilanteeseen, että kausi saattaa jopa alkaa NHL:ssä. Viime kaudella hän pelasi Tapparassa 58 peliä tehoin 8+8, mutta pisteet eivät olekaan se ase, jolla hän paikkansa ottaa.

Jetsin päävalmentaja Paul Maurice on vaikuttunut siitä asenteesta, jolla Luoto on NHL-harjoitusleiriä lähestynyt.

– Kun mietin oikeaa sanaa kuvailemaan – se on tahto, Maurice sanoi.

– Nuorilla on paljon mietittävää, mutta hän taistelee kaikesta jokaisessa vaihdossa, eikä anna itsensä väsyä. Hän näyttää siltä, että hänellä on kaikki jo selvillä, hän ei mieti, että hänen pitäisi näyttää faneillle. Tämän pelin syöttö näytti, että hänellä on taitoa, mutta hän on fiksu ja tajuaa, ettei se (taito) ole se juttu, jota hän ensisijaisesti tuo peliin. Sen sijaan hän on tuonut taisteluilmeensä ja on ehdottomasti mukana taistelussa pelipaikoista, Maurice sanoi.

Maurice painotti, että Luoto on uhrannut itseään joka pelissä; hän menee kiekkojen eteen, taistelee laidoissa ja on vahvasti vastustajan iholla. Ja taistelee.

Kun mahdollinen paikka isoissa valoissa siintää jo lähellä, 22-vuotias Luoto ei lähde haaveilemaan. 

– Olen sellainen, että menen päivä kerrallaan, katson eteenpäin vain päivän tai kaksi. En mieti ensi viikkoa tai kahta seuraavaa viikkoa. Mitä tuleekin eteen, olen valmis, Luoto totesi.

– Alivoimapeli on vahvuuteni, olen iso ja minulla on ulottuva maila. Alivoima sopii minulle, haluan olla siinä hyvä ja kehittyä täällä pienessä kaukalossa. Siinä minun pitää onnistua, että pääsen joukkueeseen, Luoto mietti.

Heinola ja muut

Jetsin kokoonpanoon pyrkivät myös hyökkääjä Kristian Vesalainen sekä puolustajat Sami Niku ja Ville Heinola.

Viime kesän ykköskierroksen varaus Heinola on vakuuttanut otteillaan, ja vaikka Dustin Byfuglien on ainakin toistaiseksi sivussa, tunkua puolustajapaikoille riittää. Erityisen vaikutuksen on tehnyt Tucker Poolman.

Maurice on vaikuttunut kookkaan ja hyvin liikkuvan puolustajan otteista, viime yönä hän pisti tauluun tehot 1+1. 

– En halua paljastaa paikkoja vielä, minun täytyy ensin jutella muutaman jätkän kanssa. Hän on mielestäni ansainnut oikeuden olla avausottelun kokoonpanossa, Maurice sanoi Poolmanista.

Vesalainen ja Heinola jäivät viime yön Edmonton-kohtaamisessa tehoitta. Niku ei ollut kokoonpanossa.

Lähde: Winnipeg Jetsin verkkosivut

Lue myös:

    Uusimmat