Näkökulma: Patrik Laine täysin jumissa ja Columbus sukeltaa NHL:ssä – Jarmo Kekäläisen ratkaisut kostautuivat

Columbus Blue Jacketsin Patrik Laine on tukalassa tilanteessa, kun mikään ei suju. MTV Urheilun Marko Leppänen muistuttaa, että GM Jarmo Kekäläisen viimeaikaiset liikkeet asettavat hänenkin asemansa uuteen valoon. 

Jarmo Kekäläinen on yksi suomikiekon tärkeimpiä tienraivaajia ja huiman uran tehnyt ammattilainen, joka teki mahdottomasta mahdollisen, kun hänestä tuli NHL-historian ensimmäinen eurooppalainen GM helmikuussa 2013. 

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kekäläisen tavoitteellisuus ja pedanttisuus ovat toimineet polttoaineena jääkiekkobisneksen kovimmassa ytimessä.

Kekäläinen on työskennellyt jo kahdeksan vuotta samassa seurassa, mikä on NHL-tasolla kunnioitettavan pitkä aika.

Nyt eletään viikkoja, jolloin Kekäläinen on NHL-uransa tiukimmassa tilanteessa.

***

Kekäläinen on painottanut aina joukkueen rakentamista omien varauksien kautta, ja hän pystyikin muovaamaan Blue Jacketsista vanhan koulukunnan valmentaja John Tortorellan vipuvarrellalla työteliään ja yhtenäiseen joukkueen, jota vastaan oli harvinaisen ilkeä pelata.

Blue Jackets on ollut neljänä peräkkäisenä kautena pudotuspeleissä, mikä on jo osoitus hyvin tehdystä pohjatyöstä. Huippukohta oli runkosarjan voittajan Tampa Bay Lightningin lyöminen ensimmäisellä kierroksella keväällä 2019.

Viime aikojen ratkaisut ovat kuitenkin asettaneet asiat uuteen valoon. 

***

Keskikaistan piti olla Columbuksen vahvuus. Ykkössentteri Pierre-Luc Duboisin taakse hankittiin Max Domi Montreal Canadiensista ja Mikko Koivu Minnesota Wildistä.

Duboisin sukset menivät ristiin Tortorellan kanssa, ja hän ja lähti Winnipeg Jetsiin. Koivu ei ollutkaan enää NHL:n edellyttämässä kunnossa ja lopetti. Domi vaeltelee kaukalossa kuin suuntavaistonsa kadottanut pulu Hakaniemen torilla ennen korona-aikaa.

Duboisin tilalle tullut Patrik Laine on ollut iso pettymys. Laineelle ei ole löytynyt tukea, mutta samalla hänen omasta pelistään on paistanut läpi liikaa turhautuminen ympäröiviin oloihin. Laine on ulkopuolinen kuin taiteilija, joka on isketty samoihin bileisiin hitsareiden kanssa.

Laine on kadottanut peli-ilonsa, mikä näkyy selvästi ulospäin, koska hän ei ole koskaan edes yrittänyt peitellä aitoja tunteitaan. 

Näyttää siltä, että Kekäläinen satsaaminen suomalaispelaajiin on ollut turhan riskialtis liike. Toronto Maple Leafsista hankittu Mikko Lehtonen ei ole vielä päässyt edes irti NHL-pelissä Blue Jacketsin paidassa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Vaikka Kekäläisen kokonaissuoritus Blue Jacketsissa on ollut kiitettävä, se ei välttämättä riitä, koska NHL-maailmassa eletään hetkessä. Väärät ratkaisut kostautuivat ja omistaja hermostuu.

Blue Jacketsin pelistä on puhallettu kaikki henki ulos, eikä kukaan enää tiedä mitä joukkue kaukalossa yrittää. Puhdasta taitoa löytyy vain niukasti, eikä Blue Jackets pääse peleissä oikein missään vaiheessa tilanteen herraksi.  

Valmentaja Tortorellan palli heiluu. Joutuuko Kekäläinen lähtemään samalla ovenavauksella?  

Pikaiset potkut voisivat tehdä Kekäläisen uralle hyvääkin. Näytöt ovat kuitenkin sitä luokkaa, että hän saisi varmasti melko ripeällä aikataululla GM-pestin jostain muusta seurasta.

Vasta potkujen jälkeen Kekäinen olisi kunnolla vihitty NHL-maailmaan. 

Lue myös:

    Uusimmat