Näkökulma: Henrik Dettmannin tyly kommentti synnytti äläkän – tämän takia Susijengin luotsia haukutaan nyt "tärähtäneeksi"

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann antoi piikikkään kommentin Korisliigan harjoituskulttuurista. Taustat tietäen ei ole mikään ihme, että Suomen koripallopiireissä ollaan näreissään, kirjoittaa MTV Urheilun Kasperi Kunnas.

"Niin kauan kuin suomalaisessa liigassa ei harjoitella, nuoren pelaajan ei kannata sinne mennä", Dettmann sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa. Artikkeli koski 18-vuotiasta Mikael Jantusta, joka pelaa I divisioonassa HBA Märskyssä. Dettmann yrittää sanoa, miksi Jantusen ei kannata pelata divarin sijaan Korisliigassa, vaikka hän sinne taitojensa puolesta kuuluisi.

Jutussa ei muuten tuoda esille sitä pientä seikkaa, että pelit Korisliigassa voisivat estää mahdolliset pelit yliopistosarja NCAA:ssa, minne Jantunen on ensi kaudella menossa. Jos Jantusen tulkittaisiin pelanneen ammattilaisena, hän menettäisi edustusoikeutensa ja sitä kautta stipendinsä Utahin yliopistoon.

Mutta ymmärrän, mitä Dettmann yrittää sanoa. Sekä divarissa että yliopistossa pelitahti on selvästi Korisliigaa rauhallisempi, mikä tarkoittaa suhteessa enemmän harjoittelua. Se sopii Dettmannin filosofiaan, jossa arvostetaan oppimista yli kaiken: harjoitukset ovat oppitunteja, pelit kokeita, joissa mitataan oppimisen tasoa.

Ymmärrän myös, miksi korispiirien toisella puolella nähdään punaista. Dettmann ei ole tunnettu läheisistä väleistään liigaseurojen kanssa. Norsunluutorni on termi, jota hänen johtamistavastaan usein käytetään.

"Olen ollut Korisliigassa päävalmentaja kohta kolme vuotta ja apuvalmentaja kolme vuotta. Yhtään kertaa HD ei ole ollut katsomassa harjoituksia tai keskustelut harjoittelustamme kanssani", kirjoitti Twitteriin Salon Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo. Ja perään aihetunniste #arvostus.

Hallitseva Suomen mestari Karhubasket kajautti sitten oikein kunnolla. Seuran nettisivuilta löytyy vastaavan päätoimittajan kirjoittama kommenttikirjoitus "Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann on tärähtänyt". Koko teksti kiteytyy otsikkoon, mutta sen korkealentoisuudesta kertoo jälkikirjoitus: "Katsotaan koska liitosta tulee ensimmäinen pyyntö poistaa teksti."

Päivitys: teksti poistettiin pari minuuttia tämän jutun julkaisun jälkeen.

Monissa seuroissa ollaan katkeria siitä, että liitto pitää Susijengiä päätuotteenaan, ei Korisliigaa. Dettmannin johtamistyyli on myös synnyttänyt kuppikuntia suomalaiseen koripalloon. Olet joko Dettmannin puolella tai häntä vastaan. Asetelma on nykyisellään ruututynnyri, jonne Dettmann löi kipinää kommentillaan.

HBA:n tavoitteena on kehittää Suomeen korisammattilaisia. Polku on selvä: ensin lukio loppuun Mäkelänrinteessä divaria pelaten, sitten Amerikkaan ja yliopistoon. Kaunis ajatus, mutta ohjelma on liian nuori ja otanta vielä liian pieni, jotta yliopiston voisi sanoa olevan ylivertainen vaihtoehto nuorelle suomalaispelaajalle. Toistaiseksi ainoa menestystarina on Lauri Markkanen.

Markkanen on tietenkin akatemian kruununjalokivi, mutta hän onkin täysin poikkeustapaus, yksi kymmenestä miljoonasta. Markkasesta puhuttaessa HBA-tausta tulee aina esiin, mutta pitää muistaa, että suurin työ tehtiin jo sitä ennen Jyväskylässä kasvattajaseura HoNsUssa.

Useita HBA:n pelaajia on ajettu sisään maajoukkueeseen viime vuosina. Jantunen on jo kasvanut runkopelaajaksi, minkä lisäksi Ville Tahvanainen on näyttänyt kentällä olevansa joskus valmis isoonkin rooliin.

Mutta joidenkin mielestä HBA:n pelaajia suositaan pelaajavalinnoissa verrattuna Korisliigaan tai muihin juniorijoukkueisiin. Ymmärrän senkin mielipiteen, vaikken ole ihan samaa mieltä. Vuosi sitten Koripalloliitto järjesti tiedotustilaisuuden, missä kerrottiin HBA:n ykköstykin Elias Valtosen tulevasta maajoukkuedebyytistä. Ison roolin pelaaja, isoja minuutteja tulossa, luvattiin. Valtonen ei ole tähän päivään mennessä pelannut sekuntiakaan Susijengissä.

Se oli liitolta huti, joka jätti HBA-hehkutuksesta väkinäisen jälkitunteen. Mikään ei kuitenkaan todista sitä vastaan, että Mäkelänrinteessä pelaavat tämän maan lupaavimmat juniorit ja missä on parhaat edellytykset kasvaa ammattilaiseksi. Ja eiköhän Valtonenkin vielä nähdä tositoimissa Susijengissä.

Susijengillä iso panos Venäjää vastaan – Dettmann:"Petterille lähetettiin jo viesti" 1:54
Päävalmentaja Henrik Dettmannin haastattelu Ranska-ottelun jälkeen.

Dettmann on älykkö. Lausunto oli harkittu ja hän tiesi sen seuraukset. Taannoin Dettmann sanoi haastattelussa, että "Markkanen varmaan yllätti (hyvillä otteillaan) hänen isänsä ja muut, jotka eivät ole lajissa täysin sisällä". Sekään tuskin oli mikään vahinkolaukaus.

En pidä siitä, että HBA:ta tyrkytetään junioreille parhaana (lue: ainoana) polkuna ammattilaiseksi ja maajoukkuepelaajaksi. Jokaisen polun pitäisi antaa yhtäläiset mahdollisuudet, jolloin ominaisuudet koripalloilijana on ainoa asia, millä on merkitystä. Liiton pitäisi osata arvostaa yksilöitä ja yksilöiden valintoja. Liiton pitäisi osata arvostaa muitakin seuroja ja niissä tehtävää työtä.

Dettmannin kommentista ei sitä arvostusta näkynyt.

Lue myös:

    Uusimmat