Lauri Markkasen kehityksestä ollaan NBA-piireissä huolissaan – Henrik Dettmann ärähtää: "Ajatellaan, että pumpulikodissa meistä kasvaa onnellisia"

Lauri Markkaselta odotetaan NBA:ssa niin paljon, että hänen tämän kauden otteensa ja ajoittaiset vaikeutensa ovat synnyttäneet huolta hänen kehityksestään. Nyt Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann sekä entinen NBA-ammattilainen ja Markkasen entinen valmentaja Hanno Möttölä kertovat MTV Urheilulle, pitääkö olla huolissaan.

Etenkin Chicago Bullsin päävalmentajan vaihduttua tilanne on muuttunut merkittävästi. Uusi luotsi Jim Boylen on saanut paljon kritiikkiä mielikuvituksettomasta ja vanhanaikaisesta hyökkäystaktiikastaan, josta myös Markkanen on kärsinyt. Sen lisäksi, että peli näyttää kamalalta, se myös on sitä: Bulls on NBA:n sarjataulukossa häntäpään joukkueita.

– En ole toistaiseksi huolissani, aloittaa Möttölä.

– Jos vuoden kuluttua ollaan samassa tilanteessa, että Chicago on sarjan huonoimpia joukkueita, peli on sekaisin eikä siellä ole peliä rauhoittavia veteraaneja, sitten Laurin taustajoukkojen kannattaa alkaa miettiä, mihin mennä.

Koripallomaajoukkueen pitkäaikainen päävalmentaja Dettmann kävi vastikään Pohjois-Amerikassa tapaamassa Markkasta. Pitääkö hänen mielestään olla huolissaan 21-vuotiaan suomalaistähden kehityksestä?

– Ei missään tapauksessa. Ei missään tapauksessa. Ei missään tapauksessa.

Tuliko selväksi?

– Tämä on se suomalainen ajattelutapa, että kun rakennetaan jokaiselle hyvä ja hieno pumpulikoti, niin silloin meistä kaikista kasvaa onnellisia kansalaisia. Ei se niin mene.

Itsekäs Zach LaVine

Valmennus on saanut aiheestakin risuja, mutta ei voi kauhalla kaapia, kun on lusikalla annettu. Markkasen ympärillä ei ole dynaamista superjoukkuetta, vaan sekalainen seurakunta lupaavia nuoria, keskinkertaisuuksia sekä Zach LaVine. Kesällä 2017 Markkasen Chicagoon tuoneessa jättikaupassa siirtyi Minnesotasta myös kovempana nimenä pidetty LaVine, joka on osoittautunut tehokkaaksi, mutta kovin itsekkääksi pelaajaksi, jonka puolustuspeli... no, sitä ei ole.

Sacramento teki viime kesänä LaVinelle neljän vuoden jättitarjouksen, johon Chicago vastasi ja piti takamiehen riveissään. Se oli monien mielestä iso virhe.

Sekä Möttölä että Dettmann pitävät häntä jopa merkittävänä tekijänä Chicagon surkeassa nykytrendissä.

– Joukkue ei pysty tuon parempaan. Kannattaa katsoa tilasto siitä, mikä on joukkueen voittotilasto, kun LaVine on pelannut ja mikä se on silloin, kun LaVine ei ole pelannut. Sehän kertoo kaiken, Dettmann toteaa tylysti.

– Siitä huolimatta, että joukkueessa pallon jakaminen ei ole vahvin ominaisuus, vaan pallon hautominen, Lauri pystyy pitämään vahvuutensa. Siitähän saadaan heikkous aikaiseksi, jos ja kun tilastoja halutaan vääntää.

Markkanen on kasvattanut pistekeskiarvoaan, mutta esimerkiksi heittoprosentti kolmen pisteen viivan sisältä on laskenut reilusti tulokaskaudesta.

– Lauri käyttää edun, jonka muut pelaajat ovat luoneet. Viime vuonna tuli paljon ajoja korille. Ne ovat hieman vähentyneet tänä vuonna. Kuinka paljon se on sitten kiinni pelisysteemistä tai siitä, että LaVine on terve ja vielä isommassa roolissa? Jos itse olisin Bullsin GM, yrittäisin kaupata LaVinen ennen siirtotakarajaa, Möttölä sanoo.

– Nämä ovat totta kai itsekkäitä ajatuksia suomalaisesta vinkkelistä ja Laurin puolesta.

Suomalaisesta vinkkelistä Markkanen on mättänyt hurjaa sarjaa myös toisella kaudellaan. 17,1 pistettä ja 8,0 levypalloa ottelua kohden. Hän ei suinkaan ole valmis pelaaja ja hänelläkin on heikkouksia. Vaikkapa korin lähellä pelaamisessa on paljon parannettavaa. Mutta parhaat ajat ovat vasta edessä.

– Lauri tulee olemaan parhaimmillaan 28-32-vuotiaana. Siihen on 7-11 vuotta. Parhaassa tapauksessa olemme siihen mennessä ratkaisseet ilmaston lämpenemisongelman ja tehneet siihen suuntaan hyviä valintoja.

Lue myös:

    Uusimmat