Älä havahdu liian myöhään! Ruokavaliolla yllättävän suuri merkitys silmäterveydelle – "Monelle pysäyttävä hetki"

Ruokavaliolla ja elintavoilla on suuri merkitys silmäterveydelle 2:50
Ruokavaliolla ja elintavoilla on suuri merkitys silmäterveydelle.

Yleisimmät silmäsairaudet ilmenevät vasta ihmisen ikääntyessä, mutta jo nuoresta iästä asti ruokavaliollaan ja elintavoillaan voi vaikuttaa silmien terveyteen tulevaisuudessa.

Suomalaiset tarkastuttavat näkönsä liian harvoin, Specsaversin johtava optikko Oskari Lehvonen toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Hiljattain tehdyn kuluttajatutkimuksen mukaan vain 25 prosenttia suomalaisista käy tarkistuttamassa näkönsä säännöllisesti tai riittävän usein.

– Yleinen suositus on, että silmälääkärillä kannattaisi kertaalleen käydä siinä vaiheessa, kun on 45 vuotta tullut täyteen, Terveystalon silmälääkäri Matti Seppänen kommentoi.

Silmäterveydelle ei välttämättä osata nuorena uhrata montakaan ajatusta, eikä ymmärretä, että jo lapsesta asti ruokavalion ja terveellisten elämäntapojen avulla rakennetaan pohjaa hyvälle silmäterveydelle.

– Jos havaitaan muutoksia silmäpohjassa, se voi olla monelle pysäyttävä hetki, Seppänen toteaa.

Katso yllä olevalta videolta, miten toimia jos huonot elintavat havahduttavat vasta silloin, kun silmistä löytyy jo jotain häikkää. Alla olevalta videolta voit katsoa koko Huomenta Suomen keskustelun siitä, mitä kaikkia sairauksia silmistä voi havaita.

Katso myös: Mitä silmäsi kertovat terveydestäsi?

Mitä silmäsi kertovat terveydestäsi? 11:23
Mitä silmäsi kertovat terveydestäsi ja kuinka usein näköä pitäisi tarkastuttaa? Haastattelussa Specsaversin johtava optikko Oskari Lehvonen ja Terveystalon silmälääkäri Matti Seppänen.

Lue myös:

    Uusimmat