Näköhäiriöitä ja päänsärkyä? Syyllinen on nenäsi edessä

Tietokone on nykytyöläiselle tärkeä väline, mutta sen liiallinen käyttö voi aiheuttaa runsaasti ongelmia. Staattinen asento ja huono ergonomia vaikuttavat niskan, hartioiden ja selän terveyteen.

Niska-hartiaseudun jäykkyys voi aiheuttaa mitä erilaisempia oireita aina käsien kipuilusta näköhäiriöihin ja päänsärkykohtauksiin. Etenkin istumatyössä hartialihakset ovat kovilla, eikä säännöllinen liikunta auta. Tärkeintä on muistaa taukojumppa ja pyrkiä vahvistamaan heikkoja lihaksia.

Istumatyössä niska-hartiaseutu on kovilla. Lihasten jumiutumista ei välttämättä huomaa itse, ennen kuin erilaiset oireet kertovat, että on aika ottaa ongelma käsittelyyn – esimerkiksi käsien kipuilu, näköhäiriöt ja huimaus ovat tavallisia fysioterapiaa ja hierontaa kaipaaville niskoille.

Myös lihasten vahvistaminen on tärkeää: Kuntosaliharjoittelu tekee hyvää heikolle selälle, mutta harjoitusohjelma kannattaa laatia ammattilaisen kanssa.

Lisäksi vierailu fysioterapeutin tai hierojan pakeilla tekee hyvää. Fysioterapeutilta saa lisäksi juuri omalle keholle kohdennettuja harjoituksia esimerkiksi rintarangan liikkuvuuden lisäämiseen.

Istumatyöläisen keholle ei riitä hikiliikunta

Vaikka liikuntaa harrastaisi paljonkin työajan ulkopuolella, voi istumatyöläisellä olla ongelmia selän, hartian ja niskan kanssa. Kipeät lihakset tuovat ongelmia usein myös lantioon.

Staattinen asento ja huono ergonomia usean tunnin ajan vaikuttavat kehoon, minkä vuoksi istumatyöläiselle on erittäin tärkeää muistaa taukojumppailu. Esimerkiksi muistutuslappu tietokoneen näytössä tai puhelimeen tallennettu herätys voi olla hyvä keino muistuttaa taukojumpan lähestymisestä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja