Najeeb, 26, oli yhä työvaatteissaan, kun poliisi otti hänet säilöön ja lennätti seuraavana päivänä takaisin Somaliaan – perhe ja työnantaja ymmällään: Mies ei saanut edes hyvästellä vaimoaan

Rakennusmies Najeeb Mohammed, 26, palautettiin viime viikolla kotimaahansa Somaliaan. Läheisiä ja työnantajaa asia ihmetyttää: miksi asunnon, vaimon ja työpaikan Suomesta saaneelle miehelle annettiin palautuspäätös? 

Perheen mukaan Najeebin palautuksesta ei annettu ennakkovaroitusta, vaikka Najeebilla on vaimo, koti ja työpaikka Suomessa sekä oleskelulupahakemus käsittelyssä.

Perheen kannalta ikävän päätöksen saanut tapahtumasarja sai alkunsa viime viikon keskiviikkona, kun Najeeb meni ilmoittautumaan poliisilaitokselle. 

Näin hän oli tehnyt useasti aiemminkin, sillä hänellä ei ollut voimassaolevaa oleskelulupaa tai turvapaikkaa Suomessa. Ilmoittautumisista oli sovittu viranomaisen kanssa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Perussuomalaiset panisivat kaikki kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat säilöön 2:12
Katso uutisjuttu siitä, että perussuomalaiset panisivat kaikki kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat säilöön.

Otettiin tapaamisesta säilöön

Najeeb oli pukeutunut työvaatteisiinsa, koska hän oletti palaavansa poliisilaitokselta suoraan työmaalle.

Toisin kävi – mies otettiin säilöön ja hänelle kerrottiin, että hänet aiotaan palauttaa Somaliaan. Torstaiaamuna hänelle luettiin asiasta virallinen päätös. 

Perheen mukaan palautuspäätöksen syynä oli se, että Najeeb olisi unohtanut käydä ilmoittautumassa poliisilaitoksella kerran aiemmin. Perheen mukaan Najeeb oli ollut unohtuneella kerralla kipeänä.

Vaimo: Emme ehtineet hyvästellä

Najeebin vaimo Dunio Salad kertoo olevansa tilanteesta järkyttynyt ja hämillään. Aviomies lähti keskiviikkoaamuna töihin tavalliseen tapaan, mutta seuraavana päivänä hän oli jo matkalla Somaliaan. 

Dunio ja kolme tueksi tullutta ystävää yrittivät käydä torstaina Metsälän säilöönottokeskuksessa tapaamassa Najeebia.

Mukana ollut ystävä Maryam toimi Dunion tulkkina. Hän kertoo, ettei Duniota päästetty hyvästelemään aviomiestään lainkaan. 

– He sanoivat, että lentokentälle voi tulla yrittämään nähdä hänet, Maryamkertoo.

– En ole koskaan nähnyt tällaista tilannetta, enkä itsekään tiedä miten toimia. Olemme kaikki sanattomia.

Najeebin läheisten mukaan tapaamisen eväämiselle ei annettu syytä.

Migri ei kommentoi Najeebin tapausta millään tavalla.

Yleisellä tasolla Migriltä kuitenkin kerrotaan, että säilöönottokeskuksissa pyritään aina järjestämään aikaa läheisten hyvästelemiselle. Aina se ei onnistu, sillä se vaatii henkilokunnalta lisäresursseja. 

Useita hylättyjä turvapaikkahakemuksia

Vaimon mukaan Najeeb on hakenut perheperusteista oleskelulupaa Suomesta. Hänen mukaansa asia on käsittelyssä parhaillaan.  

Najeeb on vaimon mukaan hakenut myös turvapaikkaa viidesti. Vaimon mukaan hakemuksiin on kuitenkin vastattu kielteisesti, sillä Najeebin kertomusta hänen kokemuksistaan Somaliassa ei ole uskottu.

Vaimon mukaan Najeeb pakeni al-Shabaab-islamistiryhmää, joka taistelee Somaliassa maan väliaikaishallintoa vastaan. Najeeb on itse kertonut tulleensa kaapatuksi ja pahoinpidellyksi ryhmän toimesta.

Najeeb oli Somaliasta lähtiessään päättänyt tulla Suomeen, sillä hän oli kuullut maasta hyvää ystäviltään. Hän saapui Suomeen vuonna 2015. Dunio ja Najeeb tapasivat myöhemmin.

Dunio oli tullut Suomeen pakolaisena jo aiemmin ja saanut turvapaikan. Tätä nykyä hän on Suomen kansalainen.

Ennen Najeebin palautusta kaksikko on asunut yhteisessä asunnossa Espoossa. Pariskunta meni naimisiin hiljattain.

Esimies: Miksi arvokkaita veronmaksajia palautetaan?

Najeeb on hakenut myös työperusteista oleskelulupaa. Myös kyseinen hakemus hylättiin. Najeebilla on kuitenkin työskentelylupa Suomessa, ja se on voimassa vuoteen 2023 saakka.

Najeeb on työskennellyt suomalaisessa rakennusalan työvoimapalvelua välittävässä yrityksessä Horn Afrikassa useita vuosia, ja on yrityksen omistajan Abdi Osmanin mukaan erittäin ahkera ja tunnollinen työntekijä.

Työsopimuksen oli määrä jatkua vielä ainakin kolme vuotta, ja sitä varten Migriltä oli varmistettu työlupa.

Osman ei käsitä, miksi vakituisen työpaikan, vaimon ja asunnon Suomesta hankkinut nuori veronmaksaja lähetetään pois. 

– Miksi karkotetaan pois arvokkaita työntekijöitä ja lahjakkaita veronmaksajia? hän ihmettelee.

Esimies päästettiin tapaamaan

Osman on Najeebin tilanteesta hyvin tuohtunut.

Hän kertoo käyneensä tapaamassa Najeebia säilöönottokeskuksessa heti kiinniottopäivänä, viime viikon keskiviikkona.

Mies odotteli kohtaloaan firman työvaatteissa.

Osmanin firma erikoistuu palkkaamaan maahanmuuttajia ja kantasuomalaisia, joilla on työllistymisvaikeuksia.

– Hän [Najeeb] on kotoutunut työelämän kautta, aloitti aivan nollasta. Miettikää, miltä hänestä nyt tuntuu, Osman sanoo. 

Perhe sai apua asianajajalta, Suomen Pakolaisavulta ja vapaaehtoisilta auttajilta. Perhe kuitenkin kertoo auttajien viestin olleen sen suuntainen, että oli jo liian myöhäistä. 

Seuraavana lauantaina Najeeb saapui Somaliaan. Najeeb kertoi MTV Uutisille ystäviensä avustuksella, että on saanut maassa apua tuttaviltaan, jotka ovat tarjonneet katon pään päälle.

Hän kertoo olevansa kuitenkin hämmentynyt ja erittäin surullinen tilanteesta, koska hänen vaimonsa, ystävänsä ja työnsä ovat jääneet Suomeen. Najeebin perhe yrittää selvittää asiaa Suomen viranomaisten kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat