Näitä tehtäviä poliisilla on jouluna eniten – ”Ei saisi olla yhtäkään”

Mikä työllistää poliisia jouluna eniten? Entä mitä virhettä ei lahjojen säilytyksen suhteen kannata tehdä? 

– Valvonta- ja hälytyssektorilla partioivien poliisien mieleen jää niin kinkunpaistoyöltä kuin jouluaatolta edelleenkin alkoholin liikakäyttö, ja perheen ja suvun keskiset riidat, ylikonstaapeli Nina Pelkonen Länsi-Uudenmaan poliisista kertoo.

Paineet kasautuvat kuten kesälomilla ja vanhat kaunat nousevat esiin.

– Joku joulunviettoporukasta käyttää liikaa alkoholia, jolloin pahimmassa tapauksessa muu perhe joutuu turvakotiin ja ryyppäävä räyhääjä joutuu poliisin pahnoille.

Pelkosen mukaan joulut ovat kuitenkin vuosien varrella keskimäärin rauhoittuneet.

– Kotikäynnit ovat vähentyneet, mutta niitähän ei saisi jouluna olla yhtäkään.

Kaupungilla joulu on poliisille yleensä varsin rauhallinen, mutta tapaninpäivän ilta työllistää poliisia jo enemmän.

– Niillä, jotka ovat yrittäneet olla joulun kunnolla, alkaa viinahammasta kolottamaan, ja sitten lähtee lapasesta tapanina. Hälytystehtäviä saattaa tulla esimerkiksi kapakoiden ulkopuolelle ja taksijonoihin.

Suojaa lahjat rosvoilta

Pelkonen varoittaa myös lahjavarkaista, sillä lahjoja osataan etsiä kellareista ja ovien suusta. Systemaattista liikkumista talojen ja pihojen ulkopuolella joulun aikaan onkin huomattu.

– Lahjojen ja lahjakassien säilytyspaikka ei ole verkkokellarissa. Rosvot osaavat sieltä etsiä ja siinä voi mennä kaikki joululahjat kerralla. Toinen virhe on se, että jätetään oven ulkopuolelle säkki odottamaan pukkia. Kun pukki tulee, ei lahjoja löydy mistään.

Älä stressaa turhasta

Pelkonen muistuttaa, ettei jouluun kannata asettaa itselle kohtuuttomia paineita.

– Ei paineita ja stressiä jouluun. Antaisin tämän Marttaliiton ohjeen: teidän ei tarvitse siivota kaikkia komeroita, ellette aio viettää joulua niissä.

Vaikka tuntuisikin tärkeältä kokoontua koko perheen tai suvun kesken, Pelkonen kehottaa myös pohtimaan, mikä olisi se paras tapa viettää joulua – etenkin lasten kanssa. 

– Jos suvussa tai perheessä on tunnettu räyhäävä rapajuoppo, niin kannattaa kaksi kertaa miettiä, jos on pieniä lapsia, että miten paljon odotuksia jouluun asettaa. Olisivatko jotkin vaihtoehtoiset kuviot kuitenkin lasten kannalta paremmat?

Lue myös:

    Uusimmat