Näitä suomalaisia ruokia maailmalla himoitaan – tavoitteena viennin tuplaaminen

Eat&Joy Maatilatori -yrittäjä Eeropekka Rislakin mukaan suomalaisella ruoalla olisi huomattavasti nykyistä enemmän vientipotentiaalia. Tilastojen perusteella elintarvikkeita kuitenkin tuodaan Suomeen enemmän kuin niitä viedään pois.

Suomen Elintarviketeollisuusliiton mukaan elintarvikeviennin arvo kasvoi Suomessa viime vuonna 0,3 prosenttia edellisvuodesta. Jalostettujen elintarvikkeiden vienti oli puolestaan 2 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Elintarvikkeiden tuonti sen sijaan laski muutamalla prosentilla.

– Suomalaisen elintarvikkeiden vienti on ollut kasvussa jo vuodesta 2007. Samaan aikaan kuitenkin kauppataseen vaje on kasvanut, eli Suomeen tuodaan enemmän kuin viedään, kertoo Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen.

Ulkomaille viedään maitotuotteita, alkoholijuomia ja suklaata

Ruoka-alan monitoimimies, Eat&Joy Maatilatorin perustaja Eeropekka Rislakki uskoo, että Suomesta voitaisiinkin viedä moninkertaisesti elintarvikkeita maailmalle, jos erilaiset erikoistuotteet osattaisiin hyödyntää paremmin. Tämä vaatisi kuitenkin yrityksiltä investointeja.

– Suomessa on paljon sellaisia tuotteita, joita maailmalle haluttaisiin. Kysyjille joutuu kuitenkin vain nostamaan kädet pystyyn, että "sori, ei pysty". Tuotteet ovat pienistä firmoista, jotka eivät pysty vastaamaan huutoihin. Tilausta on olemassa, mutta investoinnit puuttuvat.

Hyviä vientituotteita Suomelle olisivat Rislakin mukaan esimerkiksi sienet, marjat, villiyrtit, kala ja jopa poron sydämet, joita hamutaan japanilaisravintoloissa. Tällä hetkellä Suomen merkittävimmät teollisuuden vientituotteet ovat juustot, alkoholijuomat, muut maitovalmisteet ja voi sekä muut maitorasvat. Tärkeimpien vientituotteiden joukkoon nousevat myös makeiset ja suklaa.

Venäjä suurin vientimaa

Elintarviketeollisuusliiton mukaan Venäjä on Suomen elintarvikeviennille edelleen tärkein alue. Venäjän viennin arvo joulukuussa 2013 oli 430,2 miljoonaa euroa, eli 5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Venäjän osuus koko elintarvikeviennistä oli 26,5 prosenttia.

– Elintarviketeollisuuden vienti Venäjälle sujuu tällä hetkellä normaalisti. Ukrainan kriisi voi heikentää suomalaisten tuotteiden kysyntää Venäjällä, jos kriisi nostaa tuontituotteiden hintoja tai heikentää niiden saatavuutta. Tilanteen kehitystä seurataan elintarviketeollisuudessa, Juutinen toteaa.

Elintarviketeollisuusliiton, Team Finlandin, Finpron ja eri ministeriöiden perustaman Elintarvikkeiden vientiohjelman tavoitteena on vuosien 2015 - 2020 aikana kaksinkertaistaa suomalaisten elintarvikkeiden vienti. Suunnitelma vientiohjelmaksi valmistuu toukokuun loppuun mennessä. Samaan aikaan Ruotsissa aiotaan jopa viisinkertaistaa elintarvikevienti vuoteen 2020 mennessä.

Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat