Luomuruoan myynti kasvaa Suomessa ja maailmalla, selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) julkaisemasta maa- ja elintarviketalouden vuosikatsauksesta.
Vuotuinen kasvu on jatkunut noin kymmenessä prosentissa vuodesta 2000 asti. Luomuelintarvikkeiden ja -juomien globaalin myynnin arvioidaan yltävän kuluvana vuonna runsaaseen 100 miljardiin euroon.
Suomessa luomutuotteiden myynti on kasvanut 2010-luvulla jopa yli kymmenellä prosentilla vuodessa. Viime vuonna luomutuotteita myytiin Suomen vähittäiskaupoissa yhteensä 336 miljoonalla eurolla.
Luomun markkinaosuus ruoan vähittäismyynnistä on kuitenkin edelleen pieni, 2,4 prosenttia. Esimerkiksi Ruotsissa lähes kymmenen prosenttia ruokamyynnistä on luomua ja Tanskassa jo yli 13 prosenttia.
Tuotanto on kasvanut nopeasti
Suomen peltoalasta luomuviljelyssä oli viime vuonna yli kymmenesosa, ja luomuviljeltyä peltoa oli lähes 300 000 hehtaaria. Luomuviljelyä harjoitti noin 5 000 maatilaa, mikä on yli kymmenes kaikista maatiloista. Luomutilojen keskikoko on tavanomaisia tiloja suurempi.
Luomukotieläintiloja on Suomessa noin tuhat. Niistä valtaosa tuottaa naudanlihaa tai maitoa.
Luomumaitoa tuotetaan Suomessa nykyisin neljä kertaa enemmän kuin vuosituhannen alussa. Viime vuonna meijereihin toimitettiin luomumaitoa lähes 70 miljoonaa litraa, mikä on kolme prosenttia kaikesta maidosta.
Luomun osuus naudanlihantuotannosta on noin kolme prosenttia ja sianlihasta alle puoli prosenttia, mutta kananmunista jo seitsemän prosenttia. Luomumunien tuotanto on kolminkertaistunut vuodesta 2010.
