Kaappaus keittiössä -sarjan kuudennen kauden kolmannessa jaksossa.
Kari Aihinen laittaa jälleen suomalaisten ruokatottumuksia uuteen uskoon Kaappaus keittössä -kauden kolmannessa jaksossa.
Lappeenrantalaisen Ninan perheessä mies ja pojat pelaavat puhelimilla sillä aikaa, kun äiti puurtaa keittiössä. Jaksossa Kape otti tehtäväkseen saada pojat kokkaamaan ja vastuun jaettua koko perheelle!
Katso jaksossa nähdyt reseptit!
LOHEN PAISTAMINEN
Nypitty ja suomustettu lohifilee Suolaa Mustapippuria Voita paistamiseen
Leikkaa lohifileestä sopivat annospalat. Kun fileet ovat huoneenlämpöisiä, mausta ne suolalla ja mustapippurilla. Sulata pannulla reilusti voita. Kun voi lakkaa pitämästä ääntä, nosta lohipalat pannulle nahkapuoli alaspäin ja paista niitä kunnes nahka on kauniin paahtunut ja rapea. Käännä filee ja paista pieni hetki myös toiselta puolelta.
Voit myös ruskistaa lohen nopeasti pannulla ja laittaa sitten uuniin kypsymään 4-5 minuutiksi 200 asteeseen.
Varo kypsentämästä lohipaloja liikaa, jotta lohesta ei tule kuivaa. Lohen sisälämpötila saisi olla maksimissaan 50 astetta.
Halutessasi voit maustaa paistovoin valkosipulilla ja timjamilla.
JUURESMUUSI
1 kg jauhoista perunaa 300 g juuriselleriä 300 g palsternakkaa 300 g porkkanaa 2 valkosipulinkynttä Kevätsipulia Keitinvettä Suolaa Voita
Kuori juurekset ja pilko ne saman kokoisiksi paloiksi, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Keitä juureksia suolalla maustetussa vedessä, kunnes ne ovat pehmeitä.
Kun juurekset ovat kypsiä, ota talteen pari desiä keitinvettä ja kaada loput pois. Murskaa valkosipulinkynnet ja lisää juuresten sekaan. Survo juurekset ja mausta suolalla ja voinokareella. Mikäli muusia pitää ohentaa, lorauta sekaan vähän keitinvettä. Ripottele muusin päälle silputtuja kevätsipulin varsia.
Kaappaus keittiössä -jakson grillattu salaatti
GRILLATTU TERIYAKI-KASVISSALAATTI
½ parsakaali Keltainen, punainen ja vihreä paprika Nippu parsaa 1 Cosmopolitan-salaatti Rypsiöljyä
Halkaise cosmopolitan-salaatti pituussuunnassa. Irrottele ja halkaise parsakaalin nuput ja lohko paprikat. Leikkaa parsoista kovat päät pois. Sivele kasviksiin kevyesti rypsiöljyä ja grillaa tuoreisiin vihanneksiin kuumalla grillillä kaunis paahtunut väri. Kun vihannekset ovat vielä kuumia, kaada päälle teriyaki-vinaigrettea (katso erillinen ohje) ja tarjoile heti tai seuraavana päivänä.
Nosta liha huoneenlämpöön ainakin tunti ennen grillaamista. Sivele lihan pintaan haluamaasi BBQ-kastiketta ja ripottele päälle suolaa ja pippuria. Nosta liha grilliin. Kun lihan pinnasta tihkuu nestettä, käännä liha. Kun nestettä tihkuu uudelleen, liha on valmis. Anna valmiin lihan levätä lautasella hetken aikaa ennen tarjoilua.
GRILLATTU PERSIKKA-HALLOUMISALAATTI
Kaappaus keittiössä -jakson halloumisalaatti.
3 persikkaa tai nektariinia 2 pakettia halloumi -juustoa 100 g ilmakuivattua härkää Lehtipersiljaa Sitruunamehua Rypsiöljyä
Paahda ilmakuivattu härkä rapeaksi uunissa. Lohko persikat ja viipaloi halloumi-juusto. Öljyä persikkalohkot rypsiöljyllä ja grillaa ne halloumin kanssa. Nostele kulhoon ja murustele päälle rapeaksi paistunut härkä. Ripottele päälle lehtipersiljaa. Viimeistele annos puristamalla päälle parin ruokalusikallisen verran sitruunamehua.
Halutessasi voit sekoittaa salaattiin hieman teriyaki-vinegretteä (katso erillinen ohje).
Grillaa kevyesti öljyttyjä leipäviipaleita, kunnes ne ovat kauniin paahtuneita. Levitä leiville teriyaki-majoneesia, salaatinlehtiä, rucolaa, savulohta sekä retiisejä.
Teriyaki-majoneesi
1 dl majoneesia 2 rkl Teriyaki-kastiketta
Sekoita majoneesi ja Teriyaki-kastike keskenään ja anna maustua hetken jääkaapissa.
Sekoita kananmunat ja kerma keskenään. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sulata pannulla voinokare, kaada munakasmassa pannulle ja anna kypsyä miedolla lämmöllä . Kun munakas on hieman hyytynyt, ripottele päälle kuutioitua tomaattia, kinkkusuikaleita sekä juustoraastetta. Revi päälle vielä persiljan ja basilikan lehtiä. Halutessasi voit taittaa munakkaan keskeltä.
GULASSI
2 sipulia Punainen, keltainen ja vihreä paprika 1 paketti pekonia 900 g naudanlihasuikaleita 2 purkkia tomaattimurskaa Hieman vettä Kourallinen lehtipersiljaa 3 laakerinlehteä Tuoretta timjamia Suolaa Mustapippuria
Suikaloi sipulit ja paprikat. Freesaa eli paista kevyesti kasviksia pannulla, kunnes ne hieman pehmenevät. Silppua pekoni pieneksi. Sulata voita ja paista naudanlihasuikaleet pannulla muutamassa erässä. Ruskista myös pekonit. Kun kaikki lihat ovat kypsiä, kaada ne freesattujen vihannesten kanssa kattilaan. Kaada joukkoon kaksi purkkia tomaattimurskaa ja pieni loraus vettä. Mausta pata lehtipersiljalla, laakerinlehdillä, tuoreella timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Maista. Anna hautua miedolla lämmöllä tunti tai pari.
Mikäli kastike on liian vetistä, voit suurustaa sitä laittamalla kuppiin pari ruokalusikallista vehnäjauhoja sekä tilkan vettä. Sekoita ja kaada vesi-vehnäjauhoseos kastikkeeseen ja anna kiehua hetki.
Tarjoa gulassi keitetyn riisin kanssa ja nauti.
TABBOULEH eli libanonilainen salaatti
Kaappaus keittiössä -jakson bulgursalaatti.
3 dl bulgur-vehnäsuurimoita 1 sipuli 1-2 ruukkua lehtipersiljaa 1 ruukku minttua Keltainen, punainen ja vihreä paprika ½ kurkku 4 tomaattia Suolaa Mustapippuria Oliiviöljyä 1-2 sitruunan mehu
Pilko paprikat ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Poista tomaateista siemenet ja pilko tomaatti pieniksi kuutioiksi. Silppua sipuli ja yrtit. Kypsennä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan. Yhdistä kypsä bulgur, vihannekset ja yrtit. Kaada joukkoon reilusti oliiviöljyä ja purista joukkoon myös sitruunamehua. Oliiviöljyä saa olla runsaasti, jotta tabboulehista tulee mehevää. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Laita keitinvesi kiehumaan ja lisää sinne pari valkosipulinkynttä kuorineen. Keitä perunat ja porkkanat kokonaisina valkosipulilla ja suolalla maustetussa vedessä.
Halkaise purjot ja huuhtele ne hyvin, jonka jälkeen leikkaa ne suikaleiksi. Kuutioi maustekurkut, omenat, kinkku sekä kypsät porkkanat ja perunat. Poista herneet kuoristaan ja yhdistä kaikki ainekset keskenään.
Sekoita kermaviili ja majoneesi. Purista joukkoon sitruunamehua ja mausta seos suolalla ja mustapippurilla. Sekoita kastike varovaisesti salaattiin. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja sitruunamehua.
Keitä spagetti suolalla maustetussa vedessä ja valuta kypsä pasta siivilässä. Kuutioi tomaatit ja silppua basilikanlehdet.
Kuumenna pannulla oliiviöljyä, lisää valkosipuli ja tomaattikuutiot. Paista kevyesti muutama minuutti ja lisää pannulle valutetut spagetit ja basilika. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää lopuksi vielä muutama ruokalusikallinen sitruunamehua ja loraus oliiviöljyä.