Näitä outoja asioita ihminen tekee unissaan

Unihäiriöistä kärsii jopa 30 prosenttia brittiväestöstä. Unissaan tehdään myös mitä erikoisempia tekoja, BBC News uutisoi.

Unissakävelyä, mässäilyä tai seksiä. Näitä kaikkia asioita ihmiset voivat tehdä unissaan. Unitutkijoiden mukaan nukkuessa tehdään usein asioita, joita harjoitetaan myös hereillä ollessa. Aamulla tekojaan ei kuitenkaan muista.

– Ongelmana on, että tutkimusolosuhteissa ihmiset tekevät harvoin näitä tekoja. Tutkimusalue on kuitenkin kehittymässä seuraavien vuosien aikana, sillä meillä on nyt tarvittavat laitteet, joilla voimme seurata ihmisiä heidän omassa kodissaan, lääkäri Chris Idzikowski kertoo.

Uniongelmiin erikoistunut Kirstie Anderson kertoo, että moni lähettää unissaan esimerkiksi tekstiviestejä. Unissaan lähetetyt tekstiviestit ovat kuitenkin usein epäselviä ja ne sisältävät paljon virheitä. Myös seksin harrastaminen nukkuessa on maailmalla useaan otteeseen raportoitu ilmiö.

Uniseksille saattaa altistaa esimerkiksi stressi tai alkoholi. Uniseksi voi tarkoittaa joitakin seksuaalisia tekoja tai jopa yhdyntää.

– Minua hämmästyttävät kerta toisensa jälkeen ne ongelmat, joiden kanssa ihmiset elävät vuosia. Usein he eivät ymmärrä, että apua on saatavilla. Idzikowski sanoo.

Vaarallisiin unihäiriöihin on luettavissa myös uniapnea, jossa hengitys keskeytyy hetkellisesti nukkuessa useita kertoja yössä. Uniapnea liittyy yleensä voimakkaaseen kuorsaamiseen ja hengityskatkot voivat kestää useita sekunteja. Pahimmillaan hengityskatkoja voi olla jopa 80 kertaa tunnissa. Potilas ei yleensä muista heräävänsä yön aikana. Häiriöstä kielii esimerkiksi kova väsymys.

Unissaan voi kuulla myös voimakkaita ääniä, jotka hätkähdyttävät juuri kun olet vaipumassa uneen. Tästä harvinaisesta häiriöstä kärsivät kuulevat nneen vaipuessaan ääniä, jotka muistuttavat kovaa pamausta, pommin räjähdystä, ukkosenjyrinää, salamointia tai ampumista. Unihäiriö on vaaraton, mutta ahdistava. Toisinaan henkilö on niin varma kuulemastaan äänestä, että nousee jalkeille tarkistamaan pamauksen syyn.

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Lähde: BBC News

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat