Näitä faktoja joulukuusesta et todennäköisesti tiedä

Mitä tulee ottaa huomioon joulukuusta valittaessa? 8:33
Tuuhea, korkea, kotimainen? Kuusikauppias Johannes Nuotio kertoo, miten valitaan oivallinen kuusipuu

Joulukuusikauppa käy tällä hetkellä vilkkaimmillaan. Tiesitkö, että tänä vuonna arviolta 1,4 miljoonaa kuusta luovat joulutunnelmaa eri puolilla Suomea?

Eletään aikaa, jolloin joulukuusikauppa käy kuumimmillaan. Jokaisella on omat mieltymyksensä joulukuusen suhteen: toisten silmää hivelee tuuhea ja korkea kuusi, toinen tyytyy vähän koruttomampaan joulupuuhun.

Katso yllä olevalta videolta kuusikauppiaan vinkit, miten valita oivallinen joulupuu!

Joulupuuseuran mukaan joulukuusen tärkein ominaisuus on se, että kuusi ei varista liikaa. 

Mutta oletko koskaan miettinyt, kuinka monta neulasta kuusessa kaikkiaan on? Tai miten suuren pinta-alan joulukuusen neulaset peittävät alleen?

Tässä muutama fakta perinteisistä aidoista joulukuusista.

1. Neulasia on satoja tuhansia

Kun kyseessä on metsässä alikasvoksessa kasvanut suomalainen, tavallinen ja noin parimetrinen kuusi, neulasia on noin 200 000. 

Helsingin yliopiston Hyytiälän tutkimusaseman johtaja Juho Aallon mukaan viljellyssä joulukuusessa neulasmäärä voi olla jopa kaksinkertainen. 

– Viljellyn, paksumman kuusen neulasten määräkin voi olla melkoisesti (metsäkuusta) korkeampi, ääritapauksessa jopa tuplat eli 400 000 kappaletta, Aalto kertoo Suomen Metsäyhdityksen tiedotteessa.

– Ei ole ihme, että joulukuusen neulasissa tuntuu riittävän siivottavaa, joskus juhannukseen asti

2. Neulasen paino on liki olematon

Aalto kertoo Suomen Metsäyhdistyksen tiedotteessa, että grammassa neulasia voi olla parisen sataa neulasta. Yksittäisen neulasen kuivapaino on hänen mukaansa liki olematon: noin 0,005 grammaa.

3. Neulasala on "melkoinen"

Vaikka neulanen ei painakaan juuri mitään, Aallon mukaan joulukuusen neulasala – siis neulasten pinta-ala – on melkoinen. 

– Tavallisen alikasvoksena kasvaneen metsäkuusen neulasten pinta-ala on kuusi neliömetriä, kun taas viljellyssä joulupuussa voi olla jopa yhdeksän neliömetriä neulasia, Aalto havainnollistaa. 

4. Koristeltavia oksia on kymmeniä 

Entä, kuinka monelle oksalle koristeita voi keskimäärin ripustaa? Riippuu, mistä roikkuu, voidaan kaiketi sanoa. Aallon mukaan kuusen kasvutapa vaikuttaa oksien määrään. 

Jos otetaan huomioon niin sanotut merkittävät oksat, oksia on useita kymmeniä. Pieniä ja rungosta sojottavia haaroja ei ole laskettu mukaan. 

– Tavallisessa metsäkuusessa voisi joulukuusen kokoisena olla kuutisenkymmentä oksaa, mutta koska viljellyn kuusen oksia on leikattu ja kasvua rajoitettu, voi oksiakin tällöin olla enemmän, jopa satakunta, Aalto sanoo.

5. Noin 1,4 miljoonaa joulukuusta

Joulupuuseura on arvioinut, että tänä vuonna Suomessa ihailtavana on kaikkiaan 1,4 miljoonaa joulukuusta.

Niistä suurin osa – vajaa miljoona – on viljeltyjä kuusia. 

Noin 300 000 kuusta haetaan omasta metsästä ja 150 000 kuusta puolestaan tuodaan ulkomailta.

Lue myös nämä jouluun liittyvät artikkelit: 

Lue myös:

    Uusimmat