Mainos

Naisten määrä kuntien luottamusjohdossa lisääntynyt

Suomen kuntien 832:sta kunnanvaltuustojen ja -hallitusten johtopaikasta naisten käsissä on nyt 199, kertoo tuore kysely.

Naisten osuus kuntien luottamusjohdossa on selvässä kasvussa. Uusien kunnanvaltuustojen ja -hallitusten ensimmäisistä puheenjohtajista naisia on jo lähes neljännes eli 23,9 prosenttia, kertoo STT:n kysely. Edellisellä vaalikaudella naisjohtajien määrä oli 19,2 prosenttia, mikä tarkoittaa 4,7 prosenttiyksikön kasvua.

Suomen 416 kunnan 832:sta kunnanvaltuustojen ja -hallitusten johtopaikasta naisten käsissä on nyt 199 entisen 164:n sijaan. STT:n tekemän kyselyn mukaan naiset valikoituvat kunnissa kuitenkin edelleen helpommin valtuustojen kuin hallitusten nuijanheiluttajiksi. Valtuustojen ykkösjohtajista naisia on 26,7 prosenttia, kun hallitusten ykkösistä naisia on 21,2 prosenttia.

Poliittiset ryhmät valitsevat naisia juuri valtuustojen johtotehtäviin entistä innokkaammin. Myös kunnanhallituksissa naisten määrä on kasvanut, muttei niin paljon.

Eniten naisjohtajia on Itä-Uudellamaalla, peräti 35 prosenttia. Kasvu on hurjaa, sillä viime kaudella maakunnan kuntien ykköspuheenjohtajista naisia oli vain 20 prosenttia. Seuraavaksi eniten naisvaltaan luotetaan Varsinais-Suomessa, Pohjois-Savossa ja Keski-Suomessa. Pohjois-Savo on ainoa maakunta, jossa kunnanvaltuustojen ykkösjohtajista naisia (12) on enemmän kuin miehiä (11). Itä-Uudellamaalla naisia on valtuustojen johdossa tasan puolet.

Miehisin maakunta on Lappi, jossa naisvalta on vähentynyt entisestään. Lapin kuntien tärkeimmistä luottamusjohtajista naisia on nyt 11,4 prosenttia, mikä on reilut neljä prosenttia vähemmän kuin aiemmin. Naisjohtajien määrä putosi myös Etelä-Savossa, Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.