Naisleijonien johtohahmo vähin äänin syrjään – "Nyt mennään näillä"

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen GM-vaihdoksesta ei ole meteliä pidetty. Vuosia tehtävässä toimineen Tuula Puputin sijaan tonttia kuitenkin hoitaa tästedes nuorisomaajoukkueidenkin GM Kimmo Oikarinen.

Puputti ehti operoida Naisleijonien GM:nä vuodesta 2018 tähän vuoteen ja kokea viime vuosina monia maajoukkueen myrskyjä. Hänen määräaikainen sopimuksensa Jääkiekkoliiton kanssa umpeutuu tämän kuun lopussa, eikä hän toimi enää GM:nä, vaan tehtävä on nyt Kimmo Oikarisen harteilla. Pitkäaikaisella Jääkiekkoliiton miehellä on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus.

Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Sami Kauhanen muotoilee vaihdoksen olleen "osa isompaa kokonaisuutta, jossa tehtäviä yhdistettiin eri tavoin". 

– Naisten GM:n tehtävistä nuorisomaajoukkueiden ja naisten osalta vastaa Oikarisen Kimmo. Saatiin samassa yhteydessä Naisten Liigan johtajapesti (tehtävässä aloitti Henni Laaksonen) sellaiseksi, että siinä pystyy keskittymään Naisten Liigan tekemiseen, Kauhanen listaa MTV Urheilulle.

Oliko pöydällä vaihtoehto, että Puputti olisi voinut jatkaa?

– Mietittäessä muutoksia yksistään naisten maajoukkueen GM:n tehtävä ei ole kokopäivätoiminen tehtävä. GM:ien roolit sekä nuorisomaajoukkueissa että naisten maajoukkueessa kansainvälisessä ympäristössä ovat hyvin toisiaan vastaavia. Kimmo kun on sitä nuorisomaajoukkueissa pitkäaikaisesti hoitanut, todettiin, että tämä on ehkä järkevin vaihtoehto tällä hetkellä.

Vaihdos tehtiin vähin äänin.

– Ehkä ei ole koettu, että se on merkittävä uutinen. Kaikissa organisaatioissa tehdään kuitenkin uudistuksia. Ei sitä olla piiloteltukaan, mutta ei ole katsottu, että olisi erillisen tiedottamisen paikka, Kauhanen kommentoi.

"Mennään näillä"

Puputti sai osansa julkisesta luupista Naisleijonien viime vuosien myrskyissä. Keväällä ihmeteltiin sitä, ettei Puputti ollut Kanadassa naisten MM-turnauksessa lainkaan paikalla. Hän oli sen sijaan Jääkiekkoliiton kanssa sovitusti Tampereella ja Riiassa pelattujen miesten MM-kisojen järjestelytoimissa.

Edellisenä vuonna Puputti oli puolestaan setvimässä julkisuuteen erikoista vyyhtiä. Naisleijonien hyökkääjätähti Susanna Tapani lähti kesken MM-kisojen ystävänsä häihin ja jättää Yhdysvallat-ottelun väliin.

Puputti oli myös kinkkisessä paikassa Naisleijonien entisen päävalmentajan Pasi Mustosen ja maalivahti Noora Rädyn väännettyä julkisuudenkin välityksellä.

Naisleijonissa heräsi moneen kertaan kysymyksiä johtajuuden perään. 

Mutta olisiko Puputti halunnut jatkaa GM:nä? Hän muotoilee tienneensä, että "joka tapauksessa ollaan katkolla". 

– Totta kai se on hieno ja kunniakas pesti, mutta nyt mennään näillä, Puputti sanoo.

Puputilla ei ole sanojensa mukaan GM-rupeamansa päättymisestä käydyistä keskusteluista mitään sanottavaa, mutta hän lisää, että on mahtava asia, että "Naisten Liigaan saatiin oma resurssi".

"Olen iloinen"

Aikoinaan maalivahtina useita arvokisamitaleja saavuttanut ja Naisleijonien joukkueenjohtajanakin toiminut Puputti kuvailee GM-vuosiaan "mahtavaksi pätkäksi".

– Totta kai urheiluun kuuluu hyviä ja huonoja hetkiä. 2019 oli kotikisat, joissa sain olla sekä pääsihteerin roolissa että GM:n tehtävissä. Se oli ihan mahtava vuosi, kiekkolegenda viittaa MM-hopeaa tuoneeseen Espoon turnaukseen.

Pekingin olympiapronssi 2022 oli Puputin sanoin niin ikään hieno saavutus.

– Muutosten myötä oli hankalampi pätkä, mutta kyllä minä olen iloinen, että olen saanut olla osana suomalaisen naisjääkiekon matkaa. Sillä tavalla olen hyvillä mielin.

On vielä arvoitus, mihin Puputti suuntaa seuraavaksi. Hän valottaa, että hänellä on nyt "muutamia virityksiä meneillään", mutta hän ei halua avata niitä tarkemmin tai sanoa, liittyvätkö ne ylipäätään jääkiekkoon.

Lue myös:

    Uusimmat