Mainos

Naiskauppaa ei kielletä lailla

Ulkomaalaisten vaimojen välitystä ei ole tarpeellista kieltää lailla, katsoo asiaa pohtinut oikeusministeriön työryhmä. Työryhmän mukaan nykyinen rikoslainsäädäntö antaa riittävät mahdollisuudet puuttua välitystoiminnan kielteisiin ilmiöihin.

Viranomaisten tulisi työryhmän mielestä puuttua vaimovälitykseen silloin, kun siinä on ihmiskaupan piirteitä. Myös järjestelmälliseen välitykseen mahdollisesti liittyvään veronkiertoon sekä elinkeino- ja yhdistyslakien rikkomuksiin tulisi puuttua.

Työryhmä kannattaa sitä, että Suomi osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön vaimojen välityksen vähentämiseksi. Se suosittelee, että Suomeen avioliiton vuoksi muuttaville naisille tiedotetaan heidän omalla kielellään Suomen oloista, naisen asemasta sekä avioliittoa koskevasta suomalaisesta lainsäädännöstä.

Mietinnössä todetaan, että ulkomaalaisten vaimojen välitykseen saattaa liittyä kyseenalaisia ja epäeettisiä piirteitä. Tällaisia ovat esimerkiksi pakottaminen, harhaanjohtaminen ja huomattavan suuren välityspalkkion vaatiminen. Lisäksi välittäjä saattaa antaa ymmärtää, että epämieluisa vaimo voidaan vaihtaa uuteen.

Vaimovälityksen kieltämistä ovat vaatineet etenkin nais- ja tasa-arvojärjestöt. Asia nousi puheenaiheeksi syksyllä 1995, kun filippiiniläisten naisten järjestelmällinen välitys Suomeen tuli julkisuuteen. Tämän jälkeen välitystä ei ilmeisesti ole harjoitettu ainakaan kovin laajasti.

Työryhmään kuulunut Tasa-arvo-asiain neuvottelukunnan Tanen pääsihteeri Leila Räsänen jätti mietintöön eriävän mielipiteensä. Räsäsen mielestä Suomen lainsäädäntöä tulisi viivyttelemättä tarkistaa siten, että vaimo- ynnä muuta naiskauppaa voidaan tehokkaasti estää.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.