Naiset kertovat, mikseivät trimmaa alapään karvoitustaan: "Yhä edelleen perheeni yrittää saada minuakin ajelemaan karvani"

Karsastatko ulkonäköäsi? Älä opeta lapsiasi samaan:"Aikuisille tuhannen taalan paikka" 1:47
Katso myös: Karsastatko ulkonäköäsi? Älä opeta lapsiasi samaan.

Puska tekee tasaisin väliajoin paluuta. Kaikki eivät häpykarvojaan haluakaan ajella – oli se trendikäs valinta tai ei.

Läpi 1990-luvun ja 2000-luvun alun karvoitustrendit ovat tulleet ja menneet, kuten trendeillä on tapana. Kehoonsa kasvava nuori nainen ei 2000-luvun alussa nähnyt välttämättä karvoitusta juuri missään. Vuosituhannen alussa kulmakarvansa ohuen ohueksi nyppineet odottavat edelleen, että ne kasvaisivat takaisin.

Vaikka monet naiset sanovat, etteivät suostu kumartamaan yhteiskunnan asettamille ihokarvoitus-ihanteille, on painostus kuitenkin voimakasta. Matalavyötäröiset farkut ja kuumavahan kaipaus eivät suinkaan ole syitä siihen, miksi naiset alkoivat vahata, höylätä ja sukia karvojaan – sitä ollaan tehty aikojen alusta saakka.

Karvojenpoistoa arsenikilla

Jos aikaiseen renessanssitaiteeseen olisi luottaminen, voisi luulla, että naiskeho on täysin karvaton. Vuonna 1532 ilmestyneessä kirjassa neuvotaan salaisia reseptejä karvan poistoon: ainesosina suositaan muun muassa arsenikkia ja kalkkijauhetta, kertoo Refinery29.

– Pese iho, kun se alkaa kuumentua, jottet poista myös lihaa, kirja neuvoo.

Antiikin kreikkalaiset suosivat hieman vaarattomampaa metodia ihokarvojen poistossa. Suositut tavat vaihtelivat uuvuttavasta ihokarvojen yksitellen nyppimisestä aina karvojen kärventämiseen kuumalla tuhkalla tai öljylampulla.

Elisabetin aikakaudella englantilaisnaiset kallistuivat enemmän luonnolliseen karvoitukseen, mutta osa halusi olla karvaton käytännön syistä – karvattomana oli epätodennäköisempää saada satiaisia.

Naiset kertovat suhteestaan karvoitukseensa

Siinä valossa, että naiset ovat ajanlaskumme alusta saakka polttaneet, keittäneet ja repineet ihokarvojaan, luonnollisen karvoituksen trendi on melko radikaali. Naiset alkavat ennemminkin kyseenalaistaa yhteiskunnan ihanteita siitä, millaiselta naisen kehon pitäisi näyttää, jotta naiset olisivat hyväksyttyjä ja haluttuja.

Viisi naista kertoi vuonna 2018 Refinery29-sivustolle, miksi lopettivat alakarvoituksensa trimmaamisen:

Kotoa opittua estetiikkaa

20-vuotias opiskelija Millie tottui nuorena ajeltuun häpykarvoitukseen, sillä sekä hänen siskonsa että äitinsä ajelivat kaiken pois.

– Se hämmensi minua nuorena ja yhä edelleen perheeni yrittää saada minuakin ajelemaan karvani, koska he eivät halua nähdä minua näin karvaisena, Millie sanoo.

"Olen tärkeämpi kuin se, kuinka seksikkäänä muut minua pitävät"

25-vuotias Kim ilmentää karvoituksellaan arvojaan.

– Alakarvoitukseni ja varsinkin kainalokarvani ovat tapa sanoa, että olen tärkeämpi kuin se, kuinka seksikkäänä muut minua pitävät, negatiivisista reaktioista nauttiva Kim kertoo.

Itsensä näkeminen ilman häpykarvoitusta sai Kimin tuntemaan itsensä lapseksi, eikä hän pystynyt kuvittelemaan itseään seksuaalisessa kontekstissa tämän vuoksi. Kukaan ei myöskään puhu siitä, miten paljon se kutittaa, kun karvoitus alkaa kasvaa takaisin. Kim potkisi sängystään partnerin, joka vaatisi häntä ajelemaan karvansa.

Keho ei ole asia, jota tulisi hävetä

Äidin vaikutus näkyy 26-vuotiaan Jessien asenteessa ihokarvoja kohtaan.

– Äitini avoimuus opetti minulle, ettei kehoni ole asia, mitä tarvitsisi hävetä. Hän opetti minua ajamaan sääri- ja kainalokarvani, mutta emme ikinä ajelleet häpykarvoja. Kun aloin poistaa omiani, nolostuin, enkä kertonut asiasta hänelle, Jessie kertoo.

Joitain vuosia sitten hän päätti kasvattaa karvat takaisin, eikä koe olevansa yhtään vähemmän seksuaalinen kuin ilman karvoja. Jessie päätti keskittää seksuaalisen itsevarmuutensa ennemmin siihen, kuka hän on, kuin siihen miltä hän näyttää.

Karvattomuus saa tuntemaan lapseksi

22-vuotias Anna kokee, että karvoitus saa hänet kokemaan itsensä naiselliseksi, kun karvattomuus taas hieman lapsenomaiseksi.

– Minusta tuntuu, että minulla on vaihtoehto kehoni suhteen ja on mukavaa hallita tilannetta – sen sijaan, että tekisin jotain vain sen takia, että joku toinen on määritellyt sen kauneuden mittariksi, Anna sanoo.

Karvat suojaavat bakteereilta

23-vuotias Alicia kuvitteli yläasteella, että häpykarvoitus on poistettava, jotta mies haluaisi olla kanssasi. Alicia ajatteli karvoituksen olevan jotain häpeällistä, ja sama mielipide jyllää edelleen sosiaalisessa mediassa.

– Kun kasvaessa opin häpykarvoituksen tarkoituksesta suojata vaginaa infektioilta ja bakteereilta, mielipiteeni on muuttunut paljon rennommaksi, Alicia kertoo.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: Refinery29

Lue myös:

    Uusimmat