10-vuotias tyttö vieraili tropiikissa – jalkaoireet paljastivat kammottavan tuliaisen

New England Journal of Medicine julkaisi kuva-arvoituksen, joka haastaa lukijat arvaamaan, mikä on syy lapsen jalkojen karmivalle tilalle.

Tropiikissa matkatessaan tuliaisiksi saattaa tarttua inhottavia loisia. Esimerkiksi suomalaisen Annan aivoihin pesiytyi mato reppureissulla Aasiassa. Tässä tapauksessa loisinfektio oli päässyt todennäköisesti syntymään epäpuhtaasta ruoasta.

Loiset voivat löytää tiensä ihmiseen myös muuta kautta. New England Journal of Medicine julkaisi karmivan kuvan lapsen jaloista. 10-vuotias tyttö oli saapunut sairaalaan sen jälkeen, kun hänen jalkapohjiinsa ja varpaisiinsa oli noussut kutisevia sekä kivuliaita mustuneita näppyjä.

Kaksi viikkoa aiemmin tyttö perheineen oli matkustanut Brasilian maaseudulla, jossa tyttö oli leikkinyt sikolätissä ilman kenkiä.

Lääkärit kysyivät julkaisussaan, tietäisivätkö lukijat, minkä diagnoosin tyttö oli saanut.

Alla oleva kuva saattaa järkyttää herkimpiä.

Loistartunta syypää jalkaoireisiin

Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä

Syy kivuliaille jalkaoireille löytyi hiekkakirpuista, maapallon trooppisilla alueilla tavattavasta loishyönteisestä. Hiekkakirppujen aiheuttamaa loisinfektiota kutsutaan tungiaasiksi.

Hiekkakirppunaaras tunkeutuu tyypillisesti raajan ihon sisään ja jättää takaruumiinsa kärjen näkyviin. Näin hiekkakirppu voi hengittää ja ulostaa samalla isännän verta imien. Ruokaileva hiekkakirppu voi paisua läpimitaltaan jopa kymmenmilliseksi, ja pureutumiskohdan ympärille kehittyy samankokoinen paise. Syötyään isäntänsä verta jonkin aikaa, hiekkakirppu alkaa munia ja tiputtaa munat maahan.

Pahimmillaan hiekkakirppuloinen voi tuhota kokonaisia sormia tai varpaita ja aiheuttaa jäykkäkouristuksen. Laaja tartunta voi johtaa jopa kuolemaan. Tungiaasia hoidetaan kirppujen kirurgisella poistolla.

Tropiikkiin matkaavan hyvä tiedostaa riskitekijät

Oleskelu samoissa tiloissa kotieläinten kanssa on yksi loistartunnan merkittävistä riskitekijöistä. Myös asuminen maapohjaisissa asumuksissa lisää loistartunnan riskiä. Lisäksi kenkien käyttö trooppisille alueille matkatessa on suotavaa tartunnan välttääkseen.

Lue myös:

    Uusimmat