Abbey luuli silmän ärtyneen ripsen takia – silmässä olikin matoja: "Lääkärit eivät koskaan olleet nähneet vastaavaa"

Amerikkalaisen naisen silmässä tavattiin täysin uusi matoparasiittilaji.

Oregonilainen Abbey Beckley, nyt 28, työskenteli kalastusaluksella Alaskassa kesällä 2016. Kaksi viikkoa lähdön jälkeen naisen silmäluomen takana alkoi vaivata jokin. Abbey yritti kaivaa vaivaavaa asiaa silmästään, sillä hän luuli sen olevan vain silmäripsi.

– Vasen silmäni muuttui todella ärtyneeksi ja punaiseksi, silmäluomeni roikkui. Sain myös migreenejä, ja ihmettelin, mitä oli meneillään, Abbey muistelee.

Viisi päivää kärsittyään Abbeyn alus saapui satamaan, ja nainen huomasi silmää vaivaavan asian todellisen laidan: Iho oli tulehtunut ja silmässä kiemurteli reilun senttimetrin pitkä mato.

– Olin ihan shokissa, hän kertoo.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lääkärit eivät olleet nähneet vastaavaa

Hämmentynyt nainen yritti etsiä vastaavia tapauksia netistä löytämättä niitä. Abbey päättikin mennä vielä lääkärille ja silmälääkärille tarkastuttamaan asian. Lääkärissä silmästä vedettiin vielä neljä matoa lisää.

– He sanoivat, etteivät koskaan olleet nähneet vastaavaa.

Palattuaan kotiinsa Portlandiin Abbey kävi vielä useilla silmälääkäreillä. Hän alkoi lopulta käydä säännöllisesti näkötesteissä sekä naista varten suunnitelluissa pesuissa, jossa matoja yritettiin saada silmästä pois. Näkö säilyi, mutta niin myös madot.

Kahdenkymmenen päivän aikana naisen silmästä vedettiin yhteensä 14 matoa.

Abbey pelkäsi, mitä madot voisivat saada aikaiseksi hänen aivoilleen tai kasvoilleen, mutta lääkärit rahoittelivat naista ja kertoivat, että madot elivät vain silmän pinnalla.

Koskaan aiemmin lajia ei olla tavattu ihmisillä

Silmissä esiintyvät madot ovat yleisiä monilla eläimillä, kuten koirilla, kissoilla ja karjaeläimillä, mutta ihmisillä niitä on tavattu harvemmin. Yhdysvalloissa on tavattu aiemmin kymmenen tapausta, jossa ihmisen silmässä on ollut matoja.

Euroopassa ja Aasiassa tapauksia on raportoitu yhteensä reilu 160. Ihmisten silmiin tarttuvia parasiittilajeja luultiin olevan vain kaksi koko maailmassa.

Abbeyn silmästä löytyneet madot tutkittiin laboratoriossa ja tutkijat saivat yllättyä: Abbeyn silmässä oli Thelazia gulosa, parasiitti, jota ei oltu koskaan aiemmin tavattu ihmisillä. Oli löydetty kolmas ihmisiin tarttuva laji.

– Silmämatoparasiittien tulehdukset ovat harvinaisia Yhdysvalloissa, ja tämä tapaus osoittautui olemaan Thelazian laji, jota ei ole koskaan aiemmin tavattu ihmisillä, tapauksen päätutkija Richard Bradbury kertoo.

Thelazia gulosat leviävät hyttysten välityksellä, ja niitä tavataan tavallisesti vain nautakarjaeläimillä. Abbeyn uskotaan saaneen tartunnan jo kotonaan maatilalla Oregonissa.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Tarina tuomaan muille toivoa

Silmiin pesineet madot aiheuttavat usein ärsytystä, mutta pysyviä vaurioita ei jää, jos vaiva hoidetaan. Abbeykin lopulta pääsi madoista eroon.

Abbey kertoo, että hän haluaa kertoa kokemuksistaan auttaakseen muita, jotka saattaisivat kärsiä samasta vaivasta.

– Yksi syy, miksi puhun asiasta, on se, että olisin toivonut löytäväni edes yhden artikkelin tai lähteen, joka olisi vahvistanut minulle, että tämä on tapahtunut jollekin toiselle ja he ovat kunnossa, Abbey sanoo.

***

0:58

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja