Naisen käytös oli liikaa – gynekologi lähetti erokirjeen

Voiko gynekologi pistää kanssasi poikki? Ilmeisesti kyllä – ainakin, jos käytöksesi ei miellytä.

XOJane-sivustolla kirjoitteleva 'Lola Jane' kertoi tositarinan siitä, miten sai virallisen "erokirjeen" gynekologiltaan. Gynekologi halusi niin sanotusti pistää poikki Janen kanssa siitä syystä, että tämä oli käyttäytynyt henkilökunnan mielestä huonosti vastaanotolla. 

Artikkelissaan Jane kuvailee kohtaamisiaan sekä vastaanottovirkailijan että gynekologin kanssa. Nainen kertoo myös kirjeestä, jonka sai lähetettyään itse ensin melko kärkkään viestin vastaanotolle.

"Käytätkö turvavyötä?"

Tarina sai alkunsa, kun vastaanottovirkailija pyysi Janea täyttämään lomakkeen ennen varattua aikaansa. Jane kieltäytyi täyttämästä lomakkeeseen suhdestatustaan sekä tietoa siitä, käyttääkö hän turvavyötä. Naisen mielestä nämä olivat liian henkilökohtaisia asioita, eivätkä ne kuulu kenellekään. Virkailija ei osannut myöskään selittää, miksi turvavyön käytöstä ylipäätään kysytään.

Kun Jane pääsi tutkimushuoneeseen, hän valitti vielä kaavusta, joka ei istunut hänen päälleen. Hänelle kerrottiin, että kaapuja oli valitettavasti tarjolla vain yhtä kokoa. Lääkärin tultua huoneeseen tilanne kärjistyi entisestään.

Ei sukupuolitautitestejä?

Gynekologin tehtyä tutkimuksensa tämä aikoi poistua huoneesta. Jane pysäytti tämän, ja tiedusteli mahdollisista sukupuolitautitesteistä. Lääkäri selitti, ettei niitä testata automaattisesti 26 ikävuoden jälkeen, mutta Jane, 28, halusi testit, joten ne tehtiin. Sama tapahtui verikokeiden kanssa.

Myöhemmin nainen huomasi olevansa edelleen ärtynyt saamastaan kohtelusta. Niinpä hän päätti lähettää lääkärilleen kirjeen. Artikkelissaan Jane kuvailee kirjettä kieli poskella -kirjoitetuksi, mutta jokainen voi toki itse miettiä, välittyykö kirjeestä tarkoitettu äänensävy.

"Kiitos ihastuttavasta papa-kokeesta. Vaikka teillä ei ollutkaan yhtä ainutta kaapua vastaanotollanne, joka ei puristaisi edestä, tulen silti takaisin ensi vuonna.

Olen kuitenkin huolissani siitä, ettette millään tavoin maininneet sukupuolitauteja tai seksuaaliterveyttä tutkimukseni aikana. Minua kosketti, että kysyitte suhdestatustani ja sitä, käytänkö turvavyötä, mutta mitään seksiin, siihen, että sitä harrastetaan tai siihen, että siitä voi saada tauteja viittavaa ei mainittu. 

Kun kysyin testaamisesta, sanoitte, että sitä ei automaattisesti oteta esille, kun nainen on täyttänyt 26 vuotta. Jos olisin tiennyt, että pidättäytymällä seksistä voisin ohittaa täysin riskin sairastua AIDSiin, olisin odottanut, että täytän 27 ennen kuin aloin aktiivisesti harrastaa seksiä.

Ette myöskään selittäneet, ettei tutkimus kata kaikkia sukupuolitauteja, ja että haluaisin ehkä harkita myös verikokeen ottamista, mutta onneksi minun ei tarvitse huolehtia tällaisista asioista, olenhan oletettavasti selibaatissa tai muuten taudeille immuuni 28-vuotias nainen.

Toivon, että harkitsette näitä toimia tiukasti kirjoitetun kirjeeni jälkeen. "

Vika ei ole sinussa, vaan minussa... vai miten se nyt menikään?

Muutama päivä myöhemmin Jane sai testitulokset – kaikki oli kunnossa! Muutama päivä tämän jälkeen nainen sai gynekologilta niin sanotusti pakit. Lääkärin lähettämässä kirjeessä kerrottiin, ettei nainen voisi jatkaa asiakkaana.

"Parahin Jane,

Kirjoitan tätä ilmoittaakseni sinulle, etten voi enää tarjota sinulle terveyspalveluja. Hoidon lopettaminen tulee voimaan 30 päivän kuluttua tämän kirjeen vastaanotosta. Jos tarvitsette pikaista gynekologista hoitoa tuon 30 päivän aikana, älkää epäröikö kääntyä vastaanottoni puoleen..."

Näin kirje alkoi. Kirjeessä myös muun muassa kehotettiin naista etsimään terveyspalveluja muualta.

Jane marssi gynekologin vastaanotolle valittamaan. Siellä vastaanottovirkailija selitti päätöksen syntyneen Janen lähettämästä kirjeestä sekä käytöksestä vastaanotolla.

Janen omalääkäri lupasi hoitaa naisen gynekologiset tutkimukset tästä eteenpäin. Hän myös kertoi Janelle potkineensa itse uransa aikana vain kaksi potilasta vastaanotoltaan: toisen siksi, että tämä käpälöi häntä ja toisen siksi, että hän heilutteli asetta odotushuoneessa. Janen "rikos" ei kenties yltänyt ihan tälle tasolle.

Ylireagoiko gynekologi vai oliko Jane asiaton? Kommentoi!

Lähteet: XOJane, Someecards

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja