Näinkin paljon yksi kolari voi tulla maksamaan: "Taataan sama elämisen taso kuin ennen onnettomuutta"

Mikkeliläinen Pete ajoi puomiin ja sai vakavan aivovamman –"kaupunki välttelee vastuutaan" 1:12
Maastopyörälenkki heinäkuun neljäntenä päivänä vuonna 2018 muutti Veli-Pekka Salosen elämän järkyttävällä tavalla. Kuntoutumisprosessin lisäksi Salonen ja hänen vaimonsa Laura ovat taistelleet myös Mikkelin kaupunkia vastaan.

Vaikka kolarin sattuessa huoli onkin suurin ihmisten hyvinvoinnista, ei onnettomuuksien taloudellisiakaan seurauksia voi ohittaa. Valtaosa liikennevakuutuksesta korvattavista vahingoista on omaisuusvahinkoja, mutta suurimmat yksittäiset korvaukset aiheutuvat kuitenkin henkilövahingoista. Liikennevakuutuskeskus kertoo tiedotteessaan, että vielä tänäkin päivänä maksellaan korvauksia onnettomuuksista, jotka ovat tapahtuneet markka-aikana. Kalleimmat viisi prosenttia vahingoista muodostavat noin puolet korvausten kokonaispotista.

Vakuuttamattomilla ajoneuvoilla ajettiin vuonna 2020 yli 900 kolaria. Saman vuoden aikana maksettiin lähes viisi miljoonaa euroa korvauksia sellaisista vahingoista, jotka on aiheutettu vakuuttamattomalla ajoneuvolla. Osa vuosittain maksetuista korvauksista kohdistuu aiempina vuosina tapahtuneisiin onnettomuuksiin.

Lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvataan liikenneonnettomuudessa syntyneet henkilövahingot ja lisäksi syyttömän osapuolen omaisuusvahingot. Vuosittain liikenteessä tapahtuu yli 90 000 liikennevakuutuksesta korvattavaa vahinkoa.

Vaikka valtaosa vahingoista on omaisuusvahinkoja, ja henkilövahinkojen osuus on alle viidenneksen, ovat niistä maksettavat korvaukset kuitenkin suunnilleen yhtä suuria.

– Vuosittain liikennevakuutuksesta maksetaan korvauksia noin puolella miljardilla eurolla. Summa sisältää lukuisia sellaisia henkilövahinkojen korvauksia, joissa onnettomuus on tapahtunut markka-aikana, eli vuosikymmeniä sitten, kertoo Liikennevakuutuskeskuksen tiedotteessa pääanalyytikko Tero Koistinen.

Tieliikenteessä kuolee vuosittain yli 200 ihmistä ja lisäksi tuhannet vammautuvat. Liikennevakuutus tuo taloudellista turvaa liikenteessä sattuvien vakavien vammautumisten varalle. Joissain tapauksissa korvauksia maksetaan koko loppuelämän ajan, jolloin yksittäisen onnettomuuden korvaussumma saattaa vuosien saatossa nousta yli miljoonaan euroon.

– Liikennevakuutuksesta maksettavalla työkyvyttömyyseläkkeellä taataan onnettomuudessa pysyvästi vammautuneelle sama elämisen taso kuin ennen onnettomuutta. Nuorten henkilöiden kohdalla korvaus arvioidaan tulevan ansio-odotuksen perusteella, Koistinen selventää.

Yksittäiset kalliit onnettomuudet painottuvat korvaustilastoissa, sillä kalleimmat viisi prosenttia vahingoista aiheuttavat euroissa mitattuna noin puolet kaikista korvauksista.

Liikennevakuutuksen laiminlyönnillä vakavat seuraukset

Pakollisen liikennevakuutuksen tuoma turva on Suomessa yksi maailman kattavimmista. Suomalainen erikoisuus on vakuutuksen kuljettajapaikkasuoja, joka takaa korvaukset myös onnettomuuden aiheuttajaosapuolelle, mikäli tämä ei ole ajanut päihtyneenä tai muuten aiheuttanut onnettomuutta tahallisesti tai törkeän tuottamuksellisesti.

Mikäli onnettomuuden aiheuttajan ajoneuvossa ei ole liikennevakuutusta, kuljettajalle ei makseta lainkaan korvauksia. Vastapuolen ja sivullisten henkilö- ja omaisuusvahingot sen sijaan korvataan, ja liikennevakuutuksen puuttuessa maksuista vastaa Liikennevakuutuskeskus.

Lähde: Liikennevakuutuskeskus

Lue myös:

    Uusimmat