Syyttäjä: Mies teloitti uhrin kostoksi aiemmasta sormensa katkaisusta – naisvainaja lojui asunnossaan kuolleena viikkoja

Keski-Suomen käräjäoikeus alkoi tänään käsitellä maaliskuussa tapahtunutta murhaa, josta epäiltynä on parikymppinen nuori mies. Syyttäjä vaatii 23-vuotiaalle miehelle elinkautista vankeutta murhasta.

Käräjäoikeus käsittelee syytteitä suljetuin ovin.

Syyttäjän haastehakemus on kuitenkin julkinen. Syyttäjän teonkuvauksen mukaan nuori mies tappoi ennalta suunnitellusti kolmekymppisen naisen tämän omassa kodissa. Motiivina henkirikokseen oli kosto.

Mies otti yhteyttä uhriinsa Telegram-sovelluksella, sai tietää tämän koko nimen ja valokuvia naisesta.

Tämän jälkeen mies tutki naisen sosiaalisen median valokuvia ja huomasi, että tunteekin naisen entuudestaan. Miehellä oli vanhoja kaunoja naisen kanssa.

Mies sopi tapaamisen naisen asunnolle ja otti mukaansa muokatun 22-kaliiperisen pistoolin. Asunnolla osapuolet keskustelivat siitä, että nainen liittyi tapahtumasarjaan, jossa miehen sormi oli aiemmin katkaistu.

Mies vaati, että nainen järjestää sormen katkaisseen tuntemattomaksi jääneen henkilön asunnolleen, mihin nainen ei suostunut.

Syyttäjän mukaan mies saattoi tiukasti olkapäästä puristamalla fyysisesti pienempikokoisen naisen tämän makuuhuoneeseen sängylle vatsalleen ja ampui uhrinsa kosketuslaukauksella ohimoon. Syyttäjä piti tekoa teloituksena.

Nainen menehtyi välittömästi.

Kiistää murhan

Murhasta syytetty mies on myöntänyt aiheuttaneensa naisen kuoleman. Miehen mukaan kyseessä oli kuitenkin tappo, ei murha.

Mies on kiistänyt myös omaisten korvausvaatimukset hautauskuluista ja kärsimyksestä.

Syyttäjän mukaan miehen piti pitää naisen surmaamista yhtenä vaihtoehtona lähtiessään naisen asunnolle käsiaseen kanssa. Mies myös kiirehti tapaamista.

Syyttäjä katsoo, että miehellä oli asunnolla mahdollisuus harkita vielä tekoaan. Henkirikos ei tapahtunut ennalta arvaamattomasti tai tilanteen hallitsemattomasta kehittymisestä.

Syyttäjän mukaan mies uhkaili uhriaan jo ennen tappamista, minkä täytyi aiheuttaa naisessa voimakasta kuolemanpelkoa. Syyttäjjän mukaan uhri aneli mieheltä armoa ja siksi syyttäjä pitikin tekoa myös julmana.

Suunnitelmallisuutta osoitti syyttäjän mukaan myös henkirikoksen peittely ja suhtautuminen naisen kuolemaan.

Ruumis löytyi vasta viikkojen kuluttua

Poliisi on aiemmin kertonut, että epäilee 23-vuotiaan miehen ampuneen noin 30-vuotiaan naisen kuoliaaksi Jyväskylän Keltinmäessä maaliskuun 5. päivä.

Poliisi sai tiedon ruumiista vasta reilut kaksi viikkoa kuoleman jälkeen. 

Aluksi poliisi tutki tapahtumia normaalina kuolinsyyn selvityksenä, mutta alkoi sitten epäillä asiassa henkirikosta. Rikosnimikkeeksi tuli tappo.

– On haastavaa selvittää tapauksia, joissa vainaja löytyy päiviä, tai kuten tässä tapauksessa, viikkoja kuoleman jälkeen, tutkinnanjohtajan sijainen, rikoskomisario Saara Asmundela kertoi aiemmin MTV Uutisille.

Nuori mies myönsi aiheuttaneensa naisen kuoleman. 

Asmundela kertoi aiemmin MTV Uutisille, ettei miehellä ollut aseeseen lupia. Miehellä on nuoresta iästään huolimatta hyvin rankka rikostausta.

Mies vangittiin maaliskuun lopussa ja hän on yhä vangittuna.

Tappo muuttui murhaksi

Poliisi kertoi aiemmin MTV:lle, että miehen ja henkirikoksen uhriksi joutuneen naisen suhde oli "tuttavuus".

– Epäilty on kertonut omia vaikuttimiaan teolle, ja poliisillakin on niistä näkemys, Asmundela totesi keväällä.

Jossakin vaiheessa epäilty rikosnimike muuttui taposta murhaksi. Syytä tähän ei ole kerrottu.

Heinäkuun 13. päivä myös syyttäjä nosti 23-vuotiasta miestä vastaan syytteen murhasta.

Lain mukaan henkirikos voidaan katsoa murhaksi esimerkiksi sen julmuuden ja raakuuden tai suunnitelmallisuuden perusteella. Murhasta rangaistus on elinkautinen.

Keski-Suomen käräjäoikeus antaa asiasta ratkaisunsa myöhemmin.

Juttua täydennetty haastehakemuksen tiedoilla 26. heinäkuuta kello 11.56.

Lue myös:

    Uusimmat