Nainen ei enää tunnistanut itseään ilman TikTokin kauneussuodattimia – "Se oli pelottava hetki"

Näin kauneussuodattimet toimivat Instagramissa – Katso video! 3:00
KATSO MYÖS: Näin kauneussuodattimet toimivat Instagramissa.

Sosiaalisen median kaunistavat suodattimet vääristävät helposti sitä, millainen kuva ihmisellä on itsestään.

Kaunistavan suodattiminen valitseminen somevideoihin tai kuviin vaikuttaa melko harmittomalta puuhalta. Kukapa ei nyt haluaisi väsyneen oloisena lämäyttää kasvoilleen valmiit meikit, häivyttää hieman kaksoisleukaa ja muotoilla kasvojen rakennetta vain vähäsen lähemmäs täydellisyyttä.

Näin ajatteli myös The Guardianin haastattelema Mia (nimi muutettu), jolle suodattimien käyttämisestä tuli ikään kuin automaatio.

Eräänä päivänä hän kuitenkin katsoi itseään peilistä ja huomasi kauhukseen, ettei enää tunnistanut omia kasvojaan.

– Tunsin itseni vain niin rumaksi... Se oli pelottava hetki, nainen kertoo.

– Kun sinulla on se suodatin kasvoilla koko ajan, melkein etäännytät itsesi peilissä olevasta kuvasta, koska sinulla on nyt tämä odotus siitä, miltä sinun pitäisi näyttää. Kun et sitten näytäkään, itsetuhoiset ajatukset alkavat. Se on melko ilkeä tapa, miten koet itsesi, Mia jatkaa.

Kaikkia suodattimia ei edes tajua sellaisiksi

Todellisuutta muuntelevat suodattimet sosiaalisen median sovelluksissa kuten TikTokissa, Instagramissa ja Snapchatissa eivät ole mikään uusi juttu. Toisaalta suodattimet ovat muuttuneet hassuista koiran korvista ja täysin kasvonpiirteitä vääristävistä enemmän hienostuneella tavalla olemusta muokkaaviin suodattimiin.

Kaikkia suodattimia ei edes tajua sellaisiksi, kun ne vain hienovaraisesti lisäävät käyttäjän kasvoille meikkiä ja muuttavat kasvojen mittasuhteita sopimaan paremmin eurooppalaiseen kauneusihanteeseen.

Mia alkoi käyttämään suodattimia, kun yksi hänen TikTok-videoistaan levisi viraalihitin lailla. Silloin noin satakiloinen Mia sai ulkomuodostaan runsaasti törkypalautetta ja naisesta itsestään tuntui pelottavalta, että niin moni näki hänet sellaisena kuin hän on.

– TikTokin suodattimet ovat niin sulavia ja virheettömiä, ne eivät aina edes näytä suodattimilta. Joten tuntui vain helpommalta käyttää niitä, ihan vain, että itselleni tulisi vähän parempi olo... mutta jos totta puhutaan, se ei edes näyttänyt minulta, Mia kertoo.

Lähes kolmekymppinen Mia kertoo itkeneensä useita öitä sen takia, kuinka rumalta hänestä tuntui. Naisesta on lähes pelottavaa ajatella, että esimerkiksi 10-vuotiaat käyttävät samoja suodattimia.

MTV Uutiset on kirjoittanut aikaisemmin siitä, että moni suomalaistyttökin kokee olevansa ruma ilman kuvanmuokkausta.

Ilmiötä kommentoineen psykologin mukaan on suorastaan järkyttävää, millaisen somemaailman me aikuiset olemme luoneet nuorille ja lapsille. 

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat