Näin Venäjän hyökkäyssota vaikuttaa asuntokauppaan: "Itä-Suomen pienimmillä paikkakunnilla saatetaan nähdä hurjimpia vaikutuksia"

Näin Ukrainan sota vaikuttaa asuntomarkkinoihin 8:21
Näin Ukrainan sota vaikuttaa asuntomarkkinoihin: katso koko keskustelu!

MTV:n Uutisaamussa vierailleet asiantuntijat kertovat, että asuntokauppa on käynyt viimeisen 1,5 vuoden aikana poikkeuksellisen korkealla tasolla. Nyt ollaan palaamassa kohti normaalia.

– Keskeisimmät vaikutukset liittyvät toki kauppamäärien muutoksiin eli kauppamäärät tulevat todennäköisesti laskemaan, sanoo analyytikko Tony Korkala Kiinteistömaailmasta.

– Myyntiajat todennäköisesti pitenevät ja hintojen nousu hidastuu selkeästi. Paikoitellen myynti pysähtyy. Joillain paikkakunnilla voidaan nähdä laskuakin. 

– Toinen asia näköpiirissä on, että pitkään on nähty myyjän markkinat, mutta nyt ollaan siirtymässä ostajan markkinoihin.

Taustalla epävarmuus 

Sota vaikuttaa asuntomarkkinoihin ihmisten epävarmuuden kautta. 

– Keskeinen vaikutin on epävarmuus, joka tästä tilanteesta tulee, sanoo Uutisaamussa myös vieraillut OP-kodin johtaja Lasse Palovaara

 – Jos otetaan pandemia mukaan, niin maailma on näyttäytynyt vähän epävarmalta paikalta. Silloin tietysti asunnonostaja miettii,  minne maailma on menossa. 

Korona-ajan alussa asuntokaupassa oli noin kahden  kuukauden merkittävä pudotus, minkä jälkeen lähdettiin hurjaan vauhtiin. Se jatkui viime vuoden loppupuolelle saakka. 

– Asuntokauppa on viimeisen 1,5 vuoden aikana käynyt poikkeuksellisen korkealla tasolla. Siitä ollaan palaamassa kohti normaalia, Korkala toteaa.

Palovaaran mukaan jatkossa nähdään, miten asuntokauppa kehittyy maan länsiosissa ja itäosissa. 

– Itä-Suomen pienimmillä paikkakunnilla saatetaan nähdä hurjimpia vaikutuksia, lisää Kiinteistömaailman Korkala. 

Tosin sodan vaikutukset toimivat todennäköisesti samoin kuin koronapandemiassa. 

– Jos katsotaan hintakehitystä ja peilataan historiaan, niin tämän tyyppiset tapahtumat ovat aiheuttaneet muutaman kuukauden notkahduksen. 

– Siitä on toivuttu hyvinkin nopeasti ja palattu kriisiä edeltäneelle tasolle ja sitten hyvinkin pian päästy kasvu-uraan kiinni. 

Lue myös:

    Uusimmat