Sota sumensi Suomen asuntokaupan, pelokkaita on paljon – "Silloin helposti painetaan jarrua"

Miten sota vaikuttaa Suomen asuntokauppaan? 8:55
Näin sota vaikuttaa kotimaan asuntomarkkinoihin

Moni suomalainen on huolestunut Suomen talouden näkymistä. Useat luottavat silti omaan henkilökohtaiseen talouteen, eivätkä asuntohaaveet ole kaatuneet.

Venäjän sotilaallinen hyökkäys Ukrainassa on aiheuttanut sumua kotimaan asuntokauppaan, arvioi Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus.

– Joka päivä Suomessa tehdään asuntokauppaa, mutta kiistatta tämä sota on tuonut meille sumua ja yksittäisiä asuntokauppoja on peruuntunutkin. On aika selvää, että jos se oma työllisyys ja tulokehitys on ollut kiinni idänkaupassa, niin ei tässä kovin suotuisia näkymiä Venäjän-kaupassa ole lähivuosille.

Asuntokauppaa käyvien keskuudesta löytyy pieni osa, joiden talouteen Venäjän hyökkäyssodan seuraukset vaikuttavat suoraan. Isompaa joukkoa edustavat kuitenkin he, jotka ovat pelästyneet poikkeuksellista tilannetta, vaikka suoria vaikutuksia omaan henkilökohtaiseen talouteen ei löytyisikään.

– Silloin helposti painetaan jarrua ja se näkyy asuntokaupassa niin, että myyntiajat pitenevät ja kauppamäärät laskevat. Välttämättä ne hinnat eivät niin nopeasti reagoi, sillä myyjät eivät heti niistä pyyntihinnoista anna alennusta.

Asuntojen hinnat nousivat viime vuonna lähes neljä prosenttia, mikä on eniten yli kymmeneen vuoteen. Suomen Hypoteekkiyhdistyksen ennusteen mukaan tänä vuonna hinnat nousevat puolitoista prosenttia ja pääkaupunkiseudulla kolme prosenttia.

– Eli selvästi viileämpää menoa kuin viime vuonna, mutta nousua yhä edelleen.

Euriborien odotetaan nousevan plussalle jo tänä vuonna

Brotheruksen mukaan kuluttajien keskuudessa on havaittavissa myös ristiriitaisuutta. Lainahakemuksia tehdään ja asunnonostohaaveet elävät yhä suomalaisten mielissä, vaikka epävarmuus esimerkiksi Suomen talouden näkymistä on kasvanut.

– Kotitaloudet ovat selvästi kyselytutkimusten mukaan pelästyneet taloudellista tilannetta ja Suomen talouden näkymiä tämän sodan takia, mutta sitten oman talouden osalta ollaan aika optimistisia.

Sota vaikuttaa myös asuntolainojen korkoihin.

– Nyt näyttää siltä, että inflaatio on niin korkeaa ja talous käy edelleen niin vahvasti, että kyllä me nähdään jo tänä vuonna euriborien nousevan plussalle, jotka ovat melkein kaikilla meillä asuntovelallisilla ne keskeiset viitekorot.

Millaiseen korkotasoon asuntovelallisen olisi hyvä varautua tulevina vuosina? Katso arvio yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat