Näin vegaanius auttoi Lewis Hamiltonia menestykseen – "En voi kuvitellakaan palaavani entiseen"

Lewis Hamilton ei ollut koskaan noussut ylös sängystä niin täynnä intoa kuin ryhdyttyään vegaaniksi.

Mercedeksen F1-tallin brittikuski ilmoitti elämänmuutoksestaan syyskuussa. Hän teki päätöksensä katsottuaan dokumentin (What The Health) lihateollisuuden vaikutuksista ympäristöön, eläinten hyvinvointiin ja ihmisten terveyteen.

Hamilton karsi ruokavaliostaan kaikki eläinpohjaiset tuotteet: lihan, kalan, maitotuotteet ja hunajan. Uusitun ruokavalion myötä 32-vuotiaan britin aamurutiinitkin ovat muuttuneet täysin – hänen mukaansa positiiviseen suuntaan.

– Kesä- ja talvitauoilla ensimmäinen asia, jota tein herättyäni, oli syödä läjä pannukakkuja. Oli jännittävää, kun et ollut syönyt niitä koko vuonna, mutta nyt syön niitä joka viikonloppu ja ne maistuvat yhä mahtavilta, Hamilton kuvaa.

Neljännen F1-maailmanmestaruutensa viime kaudella voittanut Hamilton kuvaa muutosta hulluksi.

– En liho, koska voin kasvispohjaisen ruokavalioni takia nauttia enemmän hiilihydraatteja. En aio valittaa. Rakastan pannukakkuja, joten tämä on mahtavaa.

"Oloni on parempi kuin koskaan"

Monet kyseenalaistivat viime kauden puolivälissä viimeistellyn elämänmuutoksen järkevyyden. Spekuloitiin mahdollisista haittavaikutuksista Hamiltonin kisaamiseen. Kasvisruokavalion takia Hamiltonin testosteronitaso olisi voinut pudota, ja hän olisi voinut kärsiä proteiinin, raudan ja D-vitamiinin puutoksesta.

Kilpailujen perusteella Hamilton ei kuitenkaan kärsinyt ruokavalionsa muuttamisesta. Kaksi kuukautta sen jälkeen, kun Hamilton ilmoitti vegaaniudestaan, hänestä tuli Britannian ensimmäinen neljä F1-mestaruutta voittanut kuljettaja.

Kasvisruokavalio päinvastoin lisäsi Hamiltonin hyvinvointia, mikä vaikuttaa myönteisesti myös ajamiseen.

– Tunnen oloni mahtavaksi, paremmaksi kuin koskaan elämäni aikana. Fyysisesti minulla on parempi olo kuin koskaan aiemmin. Tunnen itseni uskomattoman puhtaaksi ja terveeksi.

Muutosta helpotti osaltaan se, että Hamiltonin siirtyi kasvisruokavalioon asteittaisesti. Hän poisti punaisen lihan (mm. nauta, sika, lammas, poro ja hirvi) ruokalistaltaan kaksi vuotta sitten ja vähensi sen jälkeen siipikarjan lihan syömistä, kunnes poisti eläinperäiset tuotteet ruokavaliostaan kokonaan.

Takaisin ei ole enää Hamiltonin mukaan menemistä.

– Kun olen ylittänyt rajan, kiivennyt vuoren yli, en voi kuvitellakaan palaavani entiseen (lihansyöntiin).

Vain vähän vegaanisia urheilutähtiä

The Vegan Society -yhdistyksen tutkimuksen mukaan vegaaneja on Britanniassa nykyään 360 prosenttia enemmän kuin 10 vuotta sitten. Noin 542 000 15-vuotiasta tai sitä vanhempaa brittiä noudattaa kasvisruokavaliota.

Urheilutähdistä tunnettuja vegaaneja ovat Hamiltonin ohella esimerkiksi tennissiskokset Serena ja Venus Williams. Kasvisruokavalio on silti edelleen huippu-urheilijoiden keskuudessa harvinaista.

Syynä voi olla pelko. Heikko ravinto on huippu-urheilijoille katastrofaalista. Kärjistäen: Liian pienestä proteiinimäärästä ajattelu hidastuu. Liian paljon hiilihydraatteja, ja kroppa voi hidastua ylimääräisen lihasmassan myötä.

Niille, jotka pyrkivät urheilijan elämässä täydellisyyteen, kaikilla ravintoaineilla on tarkoituksensa. Jokainen kalori on laskettava.

Ravitsemusterapeutti, huippu-urheilijoiden ja -joukkueiden konsultti, viime vuonna jalkapalloseura Monacon kanssa työskennellyt Tara Ostrowe myöntää, että vegaaninen ruokavalio vaatii erityistä kurinalaisuutta.

– Siksi on joskus hiukan tavallista vaikeampaa olla vegaaninen urheilija, Ostrowe sanoo.

Toisaalta äärimmäinen kurinalaisuus ja keskittyminen ovat osa jokaisen huippu-urheilijan päivittäisiä rutiineja.

– Vegaaninen ruokavalio vaatii ehkä tavallista enemmän suunnittelua, mutta kaikkien urheilijoiden on noudatettava tarkkaa ruokavaliota, joten en usko, että siitä on ylimääräistä vaivaa lainkaan, Ostrowe muistuttaa.

Hän korostaa, että huippu-urheilijat voivat saada kaikki ravintoaineet vegaanisesta ruokavaliosta.

Lisäksi on paljon todisteita kasvisruokavalion terveyshyödyistä. Vegaaninen ruokavalio sisältää yleensä runsaasti kuituja, antioksidantteja, kaliumia, magnesiumia ja A-, C- sekä E-vitamiineja. Siinä on myös vähän tyydyttyneitä rasvoja, mikä on omiaan vaikuttamaan myönteisesti kolesterolin ja verenpaineen laskuun.

Proteiinin kanssa tarkkana

Hamiltonin tapauksessa pedantin optimaalinen ravinto korostuu, koska kilvanajo on sekä fyysisesti että henkisesti vaativaa touhua ja ratissa täytyy toimia aistit herkkinä.

Jos syö oikeaa ravintoa ja saa hyviä rasvoja, vegaanisella ruokavaliolla ei ole kovin suurta vaikutusta testosteronitasoihin.

– Hänen täytyy olla huolellinen, jotta hänen proteiinin tarpeensa täyttyy. Hän voi kuitenkin ehdottomasti täyttää sen ruokavaliollaan, kunhan hän tekee hyviä valintoja, Ostrowe kertoo.

Proteiinit ovat kaikkien solujen rakennusaineita, joita tarvitaan lihasmassan ylläpitämiseen. Proteiinin saaminen on erityisen tärkeää treenien jälkeen, jolloin lihakset ovat vastaanottavaisia proteiinisynteesille, proteiinien valmistukselle soluissa.

174 senttiä pitkä, alle 70-kiloinen ja paljon energiaa kuluttava Hamilton tarvitsee Ostrowen suositusten mukaan noin 1,4 grammaa painokiloa kohden proteiinia päivässä.

Kasvisruokavalion myötä Hamiltonin täytyykin syödä paljon. 251-grammaisesta pihvistä saisi 62 grammaa proteiinia, kun taas 248 grammaa tofua tarjoaa proteiinia vain 20 grammaa ja 200 grammaa kikherneitä sisältää proteiinia 39 grammaa.

Hamiltonia auttavat ruokavalion pilkulleen viilaamisessa luonnollisesti hänen suuret tulonsa – brittitähti oli talouslehti Forbesin mukaan maailman 10. eniten tienannut urheilija kesäkuusta 2016 kesäkuuhun 2017. Hän pystyy investoimaan sekä ruokaan että ravintovalmennukseen.

Rautaa ja vitamiineja

Mutta miten välttää se, ettei raudan puutteesta tule ongelma?

– Hamiltonin täytyy varmistaa, että hän yhdistää runsaasti rautaa sisältävää ruokaa murkinaan, jossa on paljon C-vitamiinia. Se helpottaa raudan imeytymistä kasvispohjaisista lähteistä, Ostrowe alleviivaa.

Puuroa aamuisin syödessään Hamilton lisää esimerkiksi mustikoita kylkeen. Ne auttavat Ostrowen puhumassa ravinnon imeytymisessä.

Hamilton tarvitsee joka päivä myös monivitamiinivalmisteita. Vegaaniurheilijan on vaikea saada monissa ruumiintoiminnoissa oleellista D-vitamiinia, punasolujen muodostumisessa tärkeää B12-vitamiinia ja myös kalsiumia.

Testosteronitasot ovat lisäksi omiaan putoamaan aiemmasta, kun urheilija ei syö lihaa. Testosteroni lisää aggressiivisuutta, jota tarvitaan formula ykkösten tiukassa sadasosataistelussa.

Hamiltonin vastaus testosteronitasojen kohentamiseksi ovat terveet rasvat. Brittikuskin ruokavalioon kuuluu hyviä rasvoja sisältäviä kokojyväviljaa, tofua, avokadoa, saksanpähkinöitä, chia-siemeniä ja oliiviöljyä.

– Jos syö oikeaa ravintoa ja saa hyviä rasvoja, vegaanisella ruokavaliolla ei ole kovin suurta vaikutusta testosteronitasoihin, Ostrowe summaa.

Ruokaa kahden–neljän tunnin välein

Oman haasteensa luo F1-kalenteri, jossa on tulevalla kaudella 21 kisaa 21 eri maassa.

– Joissain maissa ei ymmärretä, mitä vegaanina oleminen on, Hamilton kuvaa.

– Tämä ei ole helppoa. Olen lisäksi tien päällä koko ajan.

Runsaaseen matkusteluun ei ole helpointa yhdistää sitä, että vegaanin F1-urheilijan täytyy syödä säännöllisesti. Korkean intensiteetin harjoituksessa ja 60-kierroksisissa kisoissa ei voi antaa siimaa.

– Hamiltonin täytyy syödä kahden–neljän tunnin välein varmistaakseen, että hänen verensokerinsa pysyy tasaisena, Ostrowe toteaa.

– Hyvässä ja vähärasvaisessa kunnossa pysyminen on kilpa-ajajalle todella tärkeää. Kahden–neljän tunnin välein syöminen saa aineenvaihdunnan toimimaan tehokkaasti painonhallintaa ajatellen. Se ylläpitää myös energisyyttä ja keskittymistä.

Hamilton matkustaa paljon yksityisellä lentokoneellaan, jossa hän voi syödä välipaloja haluamallaan tavalla.

Nelinkertaisen F1-maailmanmestarin edellytykset kasvisruokavalion säntilliselle noudattamiselle ovat kaikkinensa kunnossa.

"Vegaaniudesta tulee yhä yleisempää"

Voisiko Hamiltonin menestyksekäs esimerkki kannustaa muitakin urheilun supertähtiä siirtymään vegaaniuteen? Ostrowen mukaan monet urheilijat kysyvät häneltä veganismista, mutta hän ei odota, että kasvisruokavalio olisi jonakin päivänä huippu-urheilijoiden normi.

– Siitä tulee yhä yleisempää, koska on olemassa monia vegaaniurheilijoita auttavat ravintolisiä.

Nykyään myös yhä useammat ravintolat tarjoavat hyviä vegaanisia vaihtoehtoja. Vegaaninen elämäntapa ei ole niin hankalaa kuin aiemmin.

– Olen nähnyt, että monet urheilijat syövät vähintään yhden kasvispohjaisen aterian päivässä. Siitä tulee suurempi trendi. Annokset sisältävät yhä kalaa, maitotuotteita ja munia, mutta niissä on myös enemmän hedelmiä ja vihanneksia, Ostrowe niputtaa.

Lue myös:

    Uusimmat