Näin UPM:n johto kertoo salamyhkäisestä vetäytymisestä Venäjältä: "Kaikki taustatarkistusprosessit on tehty"

Metsäyhtiö UPM:n liikevoitto koheni alkuvuonna 356 miljoonaan euroon 1:52
Seitsemän uutiset: Metsäyhtiö UPM:n liikevoitto koheni alkuvuonna 356 miljoonaan euroon.

Metsäyhtiö UPM on yksi niistä yhtiöistä, jotka ovat vetäytyneet nyt kokonaan pois Venäjältä maan sotatoimien takia. UPM:n Venäjän liiketoimintojen kauppa on herättänyt julkisuudessa kysymyksiä. MTV Uutiset kysyi Venäjä-ratkaisuista toimitusjohtaja Jussi Pesoselta.

UPM tiedotti huhtikuun alussa, että yhtiö on myynyt kaikki Venäjän liiketoimintonsa, mukaan lukien Chudovon vaneritehtaan, Gungnir Wooden Products Tradingille. Osapuolet sopivat, ettei kaupan yksityiskohtia julkaista.

Helsingin Sanomat uutisoi, että kauppaan liittyy salamyhkäisiä piirteitä. Ostajayhtiö on esimerkiksi rekisteröity Dubaihin, mutta yhtiön vastuuhenkilöksi merkitty ruotsalainen mies ei suoraan myönnä olevansa kaupassa osapuolena.

Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan ostajat pyrkivät välttämään julkisuutta, jotta mahdolliset ongelmat Venäjän viranomaisten kanssa vältettäisiin.

Pesonen: Meni toiveiden mukaisesti

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kertoo MTV Uutisille, että kauppa meni vallitsevissa olosuhteissa UPM:n toiveiden mukaisesti.

– Viime vuonna oli selvää, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, että luovumme Venäjällä olevasta liiketoiminnasta. Jo viime keväänä lopetimme toiminnan. Sen jälkeen haettiin ratkaisua, miten koko liiketoiminta voidaan myydä.

– Liiketoiminta on myyty normaalin yrityskauppaprosessin kautta, jossa kaikki taustatarkistusprosessit on tehty, Pesonen kertoi UPM:n tulosjulkistuksen yhteydessä.

Eli UPM on poistunut Venäjältä eikä näillä näkymin sinne palaa?

– Näin on, Pesonen vastaa.

Venäjällä niukka tiedotuslinja kaupasta on herättänyt Helsingin Sanomien mukaan epäilyjä jopa siitä, yrittäisikö UPM pitää kiinni Venäjä-toiminnoistaan jollakin tavalla. Näin siitäkin huolimatta, että UPM on viime keväästä asti kertonut lähtevänsä maasta.

UPM pitää kiinni ostajan kanssa tehdystä sopimuksesta, jonka mukaan kaupan yksityiskohdista ei kerrota.

– Yleensä yrityskaupoissa on asioita, joista ostajan ja myyjän välillä sovitaan ja näin tehtiin tässäkin tapauksessa, Pesonen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat