Miksi Nesteen logo pönöttää edelleen venäläisellä huoltoasemalla?

Neste myi Venäjällä olleet huoltoasemansa vuonna 2019. Yhtiön logo on yhä Venäjällä käytössä.

Kuvatoimiston Pietarista välittämästä kuvasta käy ilmi, että Nesteen logo on edelleen käytössä Venäjällä. Tämä siitä huolimatta, että Neste myi huoltoasematoimintansa Venäjällä vuonna 2019 Tatneft-yhtiölle.

Viime keväänä Neste laittoi loputkin toiminnat Venäjään liittyen jäihin. Yhtiö kertoi korvaansa venäläisen raakaöljyn hankinnan muilla raakaöljylaaduilla.

Nesteen brändin näkyminen huoltoasemalla liittyy Tatneftin ja Nesteen väliseen sopimukseen. Kaupanteon yhteydessä osapuolet sopivat, että asemaverkosto toimii Nesteen brändillä enintään viiden vuoden ajan.

Kaupassa myytiin venäläisosapuolelle 75 asemaa Pietarin alueella.

”Nesteen tavoitteena on tulla globaaliksi johtajaksi uusiutuvissa ja kiertotalousratkaisuissa. Luopumalla Venäjän polttoaineen vähittäiskaupasta pystymme keskittymään ensisijaisiin strategisiin tavoitteisiimme”, Nesteen tuolloinen toimitusjohtaja Peter Vanacker totesi tiedotteessa vuonna 2019.

Osapuolet sopivat tuolloin, että kauppahintaa ei julkaista. Kaupalla ei kerrottu olevan olennaista vaikutusta Nesteen tai Tatneftin taloudelliseen asemaan.

”Nesteellä ei ole enää Venäjällä liiketoimintaa. Neste-brändin käyttö asemilla päättyy viimeistään vuoden 2024 aikana”, Nesteen viestinnästä todetaan.

Tatneft Nokian Renkaiden haaskalla

Tatneft on suomalaisillekin tuttu toimija. Tämän vuoden marraskuussa Nokian Renkaat kertoi allekirjoittaneensa Venäjän toimintojensa myynnistä sopimuksen Tatneft PJSC:lle.

Kaupan velattoman arvon arvioidaan olevan noin 400 miljoonaa euroa. Lopulliseen kauppahintaan vaikuttavat muun muassa kassavarat ja käyttöpääoman määrä sekä ruplan ja euron valuuttakurssimuutokset.

Nokian Renkaat kertoi marraskuussa, että kaupan toteutuminen vaatii venäläisten viranomaisten hyväksynnän ja muiden edellytysten täyttymisen, mikä aiheuttaa huomattavia epävarmuuksia liittyen kaupan lopulliseen ajankohtaan, hintaan, ehtoihin ja toteutumiseen.

Fortumin kaupat vielä auki

Suomaisista pörssiyhtiöstä Fortumilla on edelleen merkittävästi toimintaa Venäjällä. Fortum on kertonut panneensa Venäjän bisneksensä myyntiin.

Vuoden kolmannen kvartaalin tulosjulkaisun yhteydessä Fortumista viestitettiin, että neuvottelut ovat edenneet loppusuoralle.

Tämän jälkeen on ollut hiljaista. Fortumin Venäjän toimintojen mahdollinen myynti pitää todennäköisesti siunauttaa presidentti Vladimir Putinilla.


Lue myös:

    Uusimmat