Tiistain tulosseuranta: Stora Enson tulos romahti ja Nokian Renkailla hankala alkuvuosi, kun taas Wärtsilä, UPM, Atria ja ABB paransivat

Metsäyhtiö UPM:n liikevoitto koheni alkuvuonna 356 miljoonaan euroon 1:52
Seitsemän uutiset: Metsäyhtiö UPM:n liikevoitto koheni alkuvuonna 356 miljoonaan euroon.

MTV Uutisten päivittyvä seuranta kertoo tulospäivän uutiset. Stora Enson tulos romahti alkuvuonna. Kysynnän vähentymisen ja kustannusten nousun lisäksi Stora Enso sanoo kärsineensä muun muassa kuljetusalan lakoista Suomessa. Wärtsilä paransi kannattavuuttaan alkuvuonna, vaikka kustannusten nousu rasitti tilauskantaa. Myös liikevaihto kasvoi tuntuvasti. 

Konepajayhtiö Wärtsilän vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi tammi-maaliskuussa 88 miljoonaan euroon edellisvuoden 65 miljoonasta. Liikevaihto puolestaan kasvoi 19 prosenttia yli 1,4 miljardiin euroon.

Wärtsilä kasvatti myös tilauskertymäänsä 26 prosentilla yli 1,7 miljardiin euroon.

Metsäyhtiö Stora Enson tulos romahti ensimmäisellä vuosineljänneksellä peräti 53 prosenttia vertailukaudesta. Operatiivinen liikevoitto oli 234 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 503 miljoonaa.

– Tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen tuloksemme on suuri pettymys, sanoo toimitusjohtaja Annica Bresky osavuosikatsauksessa.

– Markkinoista johtuvan kysynnän vähentymisen ja kustannusten nousun lisäksi olemme kärsineet operatiivisista ongelmista sekä kuljetusalan lakoista Suomessa.

Kannattavuutta kuvaava operatiivinen liikevoittoprosentti oli alkuvuonna 8,6. Kannattavuus heikkeni merkittävästi vertailukaudesta, sillä vuotta aiemmin vastaava luku oli 18,0.

Liikevaihto laski kolme prosenttia vuoden takaisesta ja oli noin 2,7 miljardia euroa.

Stora Ensolta tiedettiin odottaa heikkoa tulosta. Yhtiö antoi viime viikolla ruman tulosvaroituksen, jonka mukaan operatiivisen liiketuloksen ennakoidaan putoavan tänä vuonna ainakin 50 prosenttia.

Laajaa vastatuulta

Stora Enson liiketoiminta kohtaa nyt vastatuulta laajalla rintamalla. Yhtiön mukaan koko pakkausmarkkina heikkenee tällä hetkellä. Etenkin aaltopahvin pintakartongin kysynnän odotetaan pysyvän heikkona, mutta myös kuluttajapakkauskartongissa on yhtiön mukaan merkkejä heikkenemisestä.

Stora Enson puutuotteiden kysyntää syö asuinrakentamisen supistuminen. Sellua valmistavaan Biomaterials-divisioonaan puolestaan iskee kuitupuun hinnannousu sekä maailman sellumarkkinoiden heikkeneminen.

– Tänä vuonna liiketoimintaympäristön odotetaan olevan merkittävästi haastavampi kaikille divisioonillemme. Useimpien tuotteidemme kysyntä on heikkoa tai heikkenemässä, ja markkinoilla on edelleen epävarmuutta, Bresky sanoo.

ABB paransi alkuvuonna tulostaan ja liikevaihtoaan

Sveitsiläis-ruotsalainen teknologiayritys ABB paransi alkuvuonna sekä tulostaan että liikevaihtoaan. Yhtiön operatiivinen liiketulos kasvoi vuoden takaisesta 28 prosenttia 1,28 miljardiin dollariin ja liikevaihto kasvoi 13 prosenttia 7,86 miljardiin dollariin.

Myös tilausten arvo kasvoi, vaikka viime vuoden vertailuluvutkin olivat kovia. Ensimmäisen neljänneksen tulos oli sen verran vahva, että ABB muutti ohjeistustaan loppuvuodelle ja odottaa nyt aiempaa nopeampaa kasvua.

ABB on yksi Suomen suurimmista teollisista työllistäjistä.

Metsäyhtiö UPM kasvatti tulostaan

Metsäyhtiö UPM:n vertailukelpoinen liikevoitto nousi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 29 prosenttia 356 miljoonaan euroon. Liikevaihto kasvoi 11 prosenttia lähes 2,8 miljardiin euroon.

Toimitusjohtaja Jussi Pesosen mukaan tulosta painoi lyhytaikainen toimitusmäärien puute, kun varastoja purettiin arvoketjuissa. Hänen mukaansa yhtiö onnistui hyvin katteiden hallinnassa ja sopeutti toimintojaan tilanteeseen.

UPM odottaa koko vuodelta vahvaa tulosta ja arvioi vertailukelpoisen liikevoittonsa kasvavan vuoden alkupuoliskolla edellisvuoteen verrattuna.

Atrian tulos yli nelinkertaistui alkuvuonna

Lihatalo Atrian myynti ja tulos kasvoivat tuntuvasti vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Liikevaihto kohosi 14 prosenttia vuoden takaisesta ja oli 428 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi myyntihintojen korotuksen seurauksena ja vakaina pysyneiden myyntivolyymien ansiosta. Lisäksi loppuvuodesta hankittu pietarsaarelainen Korv-Görans Kebab lisäsi liikevaihtoa.

Atrian oikaistu liikevoitto kohosi 10,9 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 2,3 miljoonaa euroa. Tulosparannus tuli käytännössä kokonaan Suomen toiminnoista.

– Kuluttajien heikentynyt ostovoima näkyy ostokäyttäytymisessä, eli haetaan halvempia tuotteita sekä edullisempia ostospaikkoja. Atrialle tämä siirtymä ei aiheuta tarvetta uudistaa tuotteistoa, koska tuotevalikoima on laaja ja asiakaspohja kattava, toimitusjohtaja Juha Gröhn sanoi osavuosikatsauksessa.

Nokian Renkaiden tulos laski

Nokian Renkaiden liiketulos oli tammi-maaliskuussa 18,8 miljoonaa euroa miinuksella, kun se vuotta aiemmin oli 21,5 miljoonaa euroa plussalla. Liikevaihto laski lähes 27 prosenttia noin 236 miljoonaan euroon.

Venäjän toimintojen myynti saatiin päätökseen maaliskuussa. Myyntihinta oli 285 milj. euroa. Nokian Renkaiden kaikki toiminta Venäjällä on päättynyt.

– Vuoden 2023 alku merkitsi Nokian Renkaille uutta alkua. Saimme Venäjän liiketoimintojen myynnin onnistuneesti päätökseen ensimmäisellä neljänneksellä ja jatkoimme strategisten projektien edistämistä uuden Nokian Renkaiden rakentamiseksi. Yksi tärkeimmistä prioriteeteistämme on uusi, maailman ensimmäinen hiilidioksidipäästötön rengastehdas Romaniassa, joka etenee suunnitellusti. On hienoa, että pääsemme juhlistamaan rakennustöiden aloittamista jo parin viikon päästä, kertoo toimitusjohtaja Jukka Moisio tiedotteessa. 

Lue lisää: 




Lue myös:

    Uusimmat