Näin upealta voi näyttää veriryhmätatuointi – 200 ihmistä jonotti Helsingissä ilmaisia tatuointeja aamuvarhaisesta

0:48
Video: Jopa 200 ihmistä jonotti ilmaista veriryhmätatuointia

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu ja Legacy Tattoo tarjosivat tänään verenluovuttajille maksuttomia tatuointeja, jotka kertovat kantajansa veriryhmän.

Reetta Savaloja saapui Helsingissä Sanomatalon ovelle jo aamulla kello seisemän. Ennen häntä paikalle oli ehtinyt 15 ihmistä.

– Arvasin, että tänne tulee paljon ihmisiä, ja siksi tulin tosi aikaisin. Täällä on kiva fiilis. Ei ole tuntunut pitkältä ajalta odottaa.

– Näen joka viikko työssäni sellaisia ihmisiä, jotka tarvitsevat verituotteita pysyäkseen hengissä. Sen lisäksi olen huomannut, että se on helpoin tapa auttaa, Savaloja sanoo. 

SPR:n Veripalvelun tiedottaja Iira Hartikainen sanoo, että ilmaiset tatuoinnit ovat kiitos verenluovuttajille.

– Tällä haetaan myös lisää tietoisuutta verenluovutuksesta ja etenkin tatuoinneista ja verenluovutuksesta. Moni luulee, että ei saa koskaan luovuttaa verta, jos on tatuointi. Se ei pidä paikkaansa. Uuden tatuoinnin jälkeen on neljän kuukauden luovutuseste, mutta sitten voi taas luovuttaa verta, Hartikainen muistuttaa.

Tatuointitaiteilija Lasse Meriläinen viimeistelee Savalojan valitsemaa lintutatuointia. Legacy Tattoo oli suunnitellut tapahtumaa varten kuusi erilaista mallia.

– Tärkeän asian takia oli helppo lähteä mukaan ja hienoa, että ihmiset tulevat tietoiseksi siitä, että raja on vain neljä kuukautta, että voi luovuttaa verta. 

”Suosittelen kaikille”

Jukka Heinonen lähti Hattulasta matkaan jo ennen aamuviittä. Miehellä on takana noin 30 verenluovutuskertaa.

– Ajattelin, että täällä on ihmisiä jonkin verran ja näin oli. Ihan näin paljon en silti osannut odottaa ihmisiä. Onneksi junat eivät myöhästyneet enempää.

Jonossa 20 ensimmäistä saivat tatuoinnin, minkä jälkeen 7 seuraavaa tatuointia arvottiin. Aikainen herätys palkittiin ja Heinonen pääsi jonossa paikalle 17.

Hänenkin käsivarressaan lentää nyt lintu, joka kertoo miehen veriryhmäksi O+.

– Jotkut saattavat kysyä tatuoinnista ja voin opastaa heitä luovuttamaan itsekin verta. Se on hyvä teko, Heinonen sanoo.

Myös Reetta Savaloja luovuttaa usein verta. 

– Olen tunnin siinä ja saan syödä jotain hyvää. Pistämisen jälkeen ei ole mitään ongelmia. Suosittelen kaikille, Savaloja hymyilee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja