Näin treenaat koulumatkan kulkemista ekaluokkalaisen kanssa – tällaiset liikennevinkit jäävät lapsen mieleen parhaiten

Tältä Helsinki ja muut kaupungit voisivat näyttää, jos autoilija ei olisikaan kuningas 1:36
Entäpä, jos autoilija ei olisikaan kuningas? Katso havainnollistavalta videolta, miltä Helsinki, Tukholma, Kööpenhamina ja muut eurooppalaiskaupungit voisivat näyttää, jos kaupunkisuunnittelua ei tehtäisikään autoilijoiden ehdoilla. Videolla ennen ja jälkeen -kuvia kahdeksasta kaupungista.

Koulut alkavat isossa osassa maata keskiviikkona 10. elokuuta. Uudet ekaluokkalaiset ovat monen uuden asian edessä, eikä koulumatka ole niistä suinkaan vähäisin. Liikenneturvallisuuteen ja liikenteessä toimimiseen pitää kiinnittää huomiota lyhyelläkin koulumatkalla.

Liikenneturva kannustaa vanhempia aloittamaan koulumatkan harjoittelun yhdessä lapsen kanssa hyvissä ajoin. Mikäli matkaa ei ole vielä ennättänyt harjoittelemaan, ei se ole myöhäistä vieläkään.

Kun koulumatka on harjoiteltu hyvin etukäteen, vähenee ensimmäisistä koulupäivistä ainakin yksi jännityksen aihe. Kun vanhempi liikkuu lapsen kanssa yhdessä liikenteessä, hän voi seurata lapsen toimintaa ja arvioida lapsen valmiuksia itsenäiseen liikkumiseen.

Havaintojen tekeminen ja harkinta ovat tärkeitä taitoja liikenteessä. Vastuu turvallisen reitin suunnittelusta on kuitenkin aikuisella.

– On hyvä muistaa, että turvallisin reitti ei ole aina lyhyin. Matkalla asioita kannattaa katsoa lapsen näkökulmasta. Turvalliseen liikkumiseen opastettaessa on hyvä kertoa lapselle, että esimerkiksi suojatielle astuvaa lasta ei välttämättä näy pysäköidyn auton takaa, Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski muistuttaa tiedotteessa.

Tuomikosken mukaan toimintaohjeet kannattaa yhdistää tiettyyn paikkaan ja tilanteeseen. Yksinkertaiset neuvot, kuten "pysähdy aina ennen tien ylitystä ja tarkista rauhassa onko autoja tulossa", toimivat ja jäävät mieleen parhaiten.

– Kun perusasiat ovat hallussa, kannattaa antaa lapsen toimia itsenäisesti ja seurata itse vierestä. Lapsi oppii tarkkailemalla ja kopioimalla toisten toimintaa, joten vanhemman oma esimerkki ja roolimallius ovat tärkeitä, Tuomikoski korostaa.

Koulumatkan sujumista ei kuitenkaan pidä jättää pelkän etukäteisopettelen varaan, vaan asiasta on syytä keskustella lapsen kanssa pitkin vuotta – myös vanhempien lasten kohdalla.

– Kulkumuodon vaihtuessa kävelystä pyöräilyyn on koulumatkan harjoittelu etukäteen yhtä tärkeää.

Puhelin reppuun koulumatkan ajaksi

Tuomikoski suosittelee keskustelemaan yhteisistä pelisäännöistä myös lapsen kavereiden vanhempien kanssa.

– Yhdessä voidaan vaikkapa sopia, että puhelin pysyy repussa koulumatkan ajan. Hyvä vaihtoehto koulutien aloitukseen on myös "kävelevä koulubussi", jossa pieni ryhmä naapuruston lapsia kulkee yhdessä kouluun aikuisen kanssa, Tuomikoski kannustaa.

Vaikka lapsi pääsisikin kotipihasta kouluun auton kyydissä, voi olla hyväksi jättää lapsi kyydissä turvallisessa paikassa jo muutamaa korttelia ennen koulua.

– Näin lapsi saa vireyttä kävelystä ennen oppitunteja ja koulun lähiympäristö ei ruuhkaudu autoista, jolloin kaikilla kouluun kävelevillä ja pyöräilevillä on turvallisempaa.

Lähde: Liikenneturva 

Lue myös:

    Uusimmat