Suomalaiset huolissaan koulunsa aloittavien lasten suojatieturvallisuudesta – tilastot osoittavat karun faktan

Suurin osa suomalaisista ei suhtaudu positiivisesti lasten suojatieturvallisuuteen.

Erityisesti syksyn alussa teillä tulee olla tarkkana, sillä noin 60 000 ekaluokkalaisia astelee tällä viikolla koulutielle. Liikenteen sekaan tepastelee myös yhteensä yli puoli miljoonaa peruskouluikäistä lasta, jotka eivät välttämättä osaa huomioida liikenteen vaaran paikkoja.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan noin 80 prosenttia suomalaisista on ainakin jokseenkin huolissaan koulunsa aloittavien lasten suojatieturvallisuudesta. Kyselyyn vastasi yli tuhat suomalaista.

Kyselyyn vastanneiden enemmistö kokee, etteivät autoilijat tai pyöräilijät ota suojateitä tai niillä liikkuvia jalankulkijoita riittävästi huomioon, LähiTapiola kertoo tiedotteessaan.

Onnettomuudet sattuvat usein juuri suojatiellä

Monella vastaajalla on omakohtaisia huonoja kokemuksia vaarallisista tilanteista suojateillä. Kun kyselyyn osallistuneilta tiedusteltiin, ovatko he joutuneet jalankulkijoina suojatiellä vaaratilanteeseen tai onnettomuuteen, 16 prosenttia vastaajista oli väittämän kanssa täysin samaa mieltä ja runsas neljännes jokseenkin samaa mieltä.

Suojatien kanssa pitäisi olla kuitenkin tarkkana, sillä lain mukaan ajoneuvolla suojatietä lähestyessä tulisi ajaa varovaisesti ja sellaista nopeutta, että ehtii tarvittaessa pysähtyä. Jos jalankulkija jo on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille, hänelle tulisi antaa tilaa, LähiTapiola muistuttaa.

Myös tilastot kertovat suojateiden vaaroista. Onnettomuustietoinstituutin mukaan vuosina 2015–2019 taajamissa sattuneista jalankulkijan kuolemaan johtaneista onnettomuuksista 43 prosenttia (29 tapausta) tapahtui suojatiellä.

Taajamissa menehtyneistä jalankulkijoista enemmistö oli iältään yli nelikymppisiä, mutta noin joka kymmenes korkeintaan 14-vuotias.

3 vinkkiä koululaiselle ja vanhemmille

  • Kun ekaluokkalainen aloittaa koulun, miettikää yhdessä, mikä on turvallisin reitti kulkea. Koulumatkaa kannattaa harjoitella ennalta ja siitä on hyvä jutella myös syksyn edetessä
  • Sopimus kännykän käytöstä. Jos lapsella on puhelin, se on hyvä pitää repussa koulumatkan aikana. Näin ruutu ei vie huomiota liikenteestä. Jos kävellessä tarvitsee soittaa tai viestitellä, sitä varten tulisi pysähtyä
  • Yhteiset keinot kavereiden kanssa. Jos lapsi kulkee kouluun lähialueen lasten kanssa, voisiko heille ehdottaa yhteisiä pelisääntöjä? Esimerkiksi tien yli ei koskaan saa juosta, ja suojatielle tullessa pitää aina pysähtyä sekä katsoa rauhassa ympärille. Alueen vanhemmat voivat myös sopia, kuka kulkee lasten kanssa

Lähde: LähiTapiola

Lue myös taksikuljettajien vinkit autoilijoille: Näillä seitsemällä vinkillä vakavilta onnettomuuksilta voi välttyä

Lähde: LähiTapiola

Lue myös:

    Uusimmat