Näin treenaamalla kulutat enemmän kaloreita

Nämä asiat jokainen kuntosalilla käymiseen hurahtanut tunnistaa 0:45
KATSO VIDEO: Oletko hurahtanut kuntosalilla käymiseen? Nämä asiat tunnistat varmasti!

Näillä vinkeillä saat kalorit palamaan kuntosalilla, kävelylenkillä tai minkä tahansa liikuntasuorituksen aikana.

Mikä tahansa liikunta on hyväksi ihmiselle. Säännöllinen fyysinen aktiivisuus ennaltaehkäisee lukuisia pitkäaikaissairauksia sekä vaikuttaa suotuisasti mielialaan.

Lisäksi liikunnallinen elämäntapa tukee painonhallintaa, ja moni suuntaakin treenaamaan kalorit mielessään. Tällä tavalla ajateltuna tehokasta treeniä varten ei tarvitse lähteä juoksulenkille, vaan myös kotona ja kuntosalilla energiaa saa kulutettua kiitettävästi.

Oli kyseessä mikä liikuntamuoto tahansa, vaikuttavat tietyt samat tekijät siihen, kuinka paljon treeni kaloreita kuluttaa. Iän, painon ja pituuden lisäksi vaakakupissa painavat liikkumiseen käytetty aika sekä treenin intensiivisyys.

Esimerkiksi juoksemiseen kuluu energiaa noin kaksinkertainen määrä verrattuna kävelyyn, Prevention-sivuston haastattelema personal trainer Daniel Saltos kertoo. Intensiivisyys onkin tehotreenin avainsana.

Tarkkaile sykettä ja käytä koko kroppaa

Saltos kehottaa laihduttajia tarkastelemaan treenin aikana sykettään. Mitä enemmän sydän joutuu työskentelemään, sitä enemmän elimistö kuluttaa energiaa.

Miten siten saada syke koholle? Esimerkiksi kuntosalilla treenin intensiivisyyttä voi kasvattaa lyhentämällä sarjojen välisen tauon mittaa. Kävellessä jalkaa kannattaa laittaa rivakammin toisen eteen.

Energiankulutukseen vaikuttaa myös se, kuinka kokonaisvaltaisesti kehoaan käyttää. Salilla viihtyvien kannattaa vaihtaa yksittäistä lihasta kuormittavat liikkeet lukuisiin lihasryhmiin kohdistuviin: hauiskääntö tepsii vain hauikseen, leuanveto sen sijaan kauttaaltaan käsiin, selkään ja keskivartaloon.

Muita kokonaisvaltaisesti kehoa kuormittavia liikkeitä ovat esimerkiksi hypyt, kyykyt sekä lankutukset.

Katso videolta, miten treenaat kroppaa ilman painoja – liikkeet esimerkiksi lenkin oheen! Juttu jatkuu videon alla.

Kiinteydy nopealla ja tehokkaalla kehonpainotreenillä 4:17
KATSO VIDEO: Haluatko kiinteytyä ja laihtua? Testaa 7 helpon liikkeen kehonpainotreeni.

HIIT-treeni

Myös intervallitreeni eli niin sanottu HIIT-treeni on oiva keino nostaa sykettä ja lisätä energiankulutusta, vinkkaa personal trainer Moe WiddiNBC Newsille. Lyhyestäkin treenistä saa tehot irti, kun sen aikana vaihtelee suorituksen intensiivisyyttä kevyestä raskaaseen.

Esimerkiksi kävelylenkillä voi kävellä ensin puoli minuuttia rauhallisesti, sitten puoli minuuttia todella rivakasti, ja toistaa kierroksen muutamia kertoja tai niin kauan kuin voimat riittävät.

Kuntosalilla intervallit voi ottaa mukaan tekemällä toistoja intensiivisesti 20 sekunnin ajan, pitämällä 10 sekunnin tauon ja jatkamalla samaan tapaan esimerkiksi kahdeksan kierroksen ajan. Toinen vaihtoehto on tehdä jokaisen treeniminuutin aikana 10–15 sekunnin tehopyrähdys.

Mitä pidempään intervallin intensiivistä osiota jaksaa jatkaa ja mitä lyhyempänä levähdystauon pitää, sitä enemmän kaloreita kuluu.

Kiloja liikaa, liian vähän vai sopivasti? Alla olevalla videolla kerrotaan,  miten oman ihannepainonsa voi löytää.

Miten oman ihannepainonsa voi löytää? 1:30
KATSO VIDEO: Ravitsemusterapeutti Jonna Heinonen kertoo, miten luontaisen painonsa löytää.

Lue myös:

    Uusimmat