Näin toimii poliisin mystinen Karhu-ryhmä

Parikymmentä mustiin kypäriin ja haalareihin pukeutunutta miestä kuuntelee tuimailmeisenä kouluttajan ohjeita ison vesialtaan äärellä Lohjalla. Poliisin Karhu-ryhmän jäsenet harjoittelevat merenkulun turvallisuuskoulutuskeskuksessa Meriturvassa, miten mereen pudonneesta helikopterista pelastaudutaan. Myöhemmin harjoitus jatkuu köysikiipeilyllä, veteen pudottautumisella ja aallokkouinnilla.

Tätä on Helsingin poliisilaitoksen valmiusyksikön eli kansanomaisemmin Karhu-ryhmän arki: jatkuvaa harjoittelua ja valmistautumista tuleviin tehtäviin.

- Keikoilla tilanteet tulevat tosi nopeasti eteen. Silloin on tärkeää, että tekee oikeita asioita eikä hätäile turhia. Harjoitellut asiat tulevat usein selkärangasta, Karhu-ryhmän jäsen Jani sanoo.

Ryhmää joudutaan käyttämään useammin kuin yleisesti tiedetään. Valmiusyksikön johtajan mukaan aseistautuneiden henkilöiden kiinniottoja on viikoittain. Ryhmän toiminnasta tiedotetaan kuitenkin niukasti.

- Ryhmä toteuttaa haastavia tehtäviä, jotka eivät välttämättä aina kaikkien mielestä onnistu. Voi olla, että tulee kovaakin kritiikkiä, joten haluamme suojella ryhmän jäseniä ja heidän perheitään, johtaja perustelee.

Tavallista paremmin varusteltu ryhmä

Kun Karhu-ryhmä saa käskyn toimia, usein kyseessä on hengelle tai terveydelle vaarallinen tehtävä. Siksi ryhmä on myös tavallista paremmin varusteltu. Ryhmällä on käytössään panssaroituja ajoneuvoja, ja tarvittaessa se voi lainata käyttöönsä helikopterin. Ryhmä kykenee toimimaan korkealla, vesistöissä ja laskeutumaan köysillä vaikkapa helikopterista laivan kannelle. Lisäksi ryhmässä on tarkka-ampujia ja tarvittaessa poliisikoiria.

Suuren yleisön silmissä ryhmä on kuitenkin jäänyt mystiseksi, sillä se saapuu kommandopipot päässä rikospaikalle, tekee työnsä ja lähtee pois. Ulkopuolisille ryhmän jäsenet eivät työtehtävien aikana suostu puhumaan.

- Ei meitä ole kielletty puhumasta, mutta olemme ryhmän sisällä päättäneet niin, Jani sanoo.

Olin menossa ovesta, jonka läpi ammuttiin

Jani, 34, on työskennellyt Karhussa kuusi vuotta. Hän ei ole turvallisuussyistä kertonut kuin lähimmäisilleen työskentelevänsä ryhmässä. Vaarallisiin tilanteisiin hän joutuu useasti vuodessa.

- Eräällä keikalla olin menossa sisään ovesta, jonka läpi ammuttiin. Olen ollut ottamassa kiinni henkilöitä, joilla on ollut ladattu ase mukana tai räjähdysaineita, jotka he ovat uhanneet räjäyttää.

- Pääasia on, että pääkoppa toimii joka tilanteessa. Kerran olin 27 tunnin keikalla, jossa vasta 20 tunnin jälkeen toimimme puolen minuutin ajan ja otimme rikolliset kiinni.

Jani ei kuitenkaan kerro pelkäävänsä työtehtävissä.

- Keikat ovat kuitenkin tämän homman suola. Aina on ollut tunne, että olemme niskan päällä.

Erikoistehtävien ohella normaalia partiointia

Karhu-ryhmä tekee kolmivuorotyötä, joten osa ryhmästä on aina valmis tositoimiin. Ryhmä käyttää noin puolet työajastaan harjoitteluun. Kymmenesosa kuluu erikoistehtävissä ja loput arkisissa partiointitehtävissä.

- Erityisesti pääkaupunkiseutu on muuttunut vaativammaksi paikaksi toimia. Jos tiedämme, että kohteessa on esimerkiksi ammattirikollisia, on paikalle järkevää lähettää myös Karhun miehiä, Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen sanoo.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat