Näin syntyy uusi viidenkymmenen euron seteli – hologrammia koristaa mytologian prinsessa

1:56

Uusi viidenkymmenen euron seteli otetaan käyttöön huhtikuun neljäntenä päivänä, kertoo Suomen pankki. Euroopan keskuspankki julkisti setelin ulkoasun tänään.

Uusi viisikymppinen on neljäs käyttöön otettava toisen sarjan euroseteli. Uudet viiden, kymmenen ja kahdenkymmenen euron setelit ovat jo käytössä.

Uuden setelisarjan myötä euroseteleistä tulee keskuspankin mukaan entistä turvallisempia käyttää.  

Kuten jo uudessa 20 euron setelissä, myös 50 euron setelissä on uusi turvatekijä, kasvokuvaikkuna. Kun seteliä katsoo valoa vasten, hologrammin yläosan läpikuultavassa ikkunassa näkyvät kreikkalaisesta mytologiasta tutun Europa-neidon kasvot. Ne näkyvät setelin molemmilta puolilta. Myös vesileimassa on sama kasvokuva.

Lisäksi setelin etusivulla on hohtavanvihreä numero, joka vaihtaa kallisteltaessa väriä smaragdinvihreästä tummansiniseen.

Numerossa näkyy myös valojuova, joka liikkuu seteliä kallisteltaessa ylös ja alas.

Yleisimmin käytetty seteli 

Kaikista euroseteleistä 50 euron seteli on yleisimmin käytetty. Niiden osuus kaikista liikkeellä olevista euroseteleistä on 45 prosenttia.

Niitä on liikkeessä enemmän kuin 5, 10 ja 20 euron seteleitä yhteensä.  

EKP:n mukaan uuden setelin käyttöönottoon on valmistauduttu hyvissä ajoin, jotta setelinkäsittelylaitteet tunnistavat uudet setelit heti kun ne tulevat kiertoon.

4:35

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja