Näin suomalaiset telovat itseään - kustannukset miljardiluokkaa

Jännittikö sinua tänään kun herätyskello soi? Sattuuko sinulla olemaan tänään esimerkiksi lento tai tilaisuus, joka tuntuu pelottavan hieman normaalia enemmän? Ei hätää, et ole ainoa.

Ympäri maailmaa uskotaan, että perjantai 13. päivä on epäonnen päivä. Sen kummempaa tieteellistä todistetta tämän päivän epäonnisuudesta ei ole, mutta ilmeisesti uskomus on lähtöisin kahden erillisen taikauskoisen käsityksen sulautumisesta.

Perjantai on monessa kulttuurissa huonon onnen päivä ja 13 huonon onnen numero.

Suomessa tänään vietetään valtakunnallista tapaturmapäivää. Kampanjalla ei ole tarkoitus pelotella ketään - suomalaisia muistutetaan ennakoinnin ja harkinnan merkityksestä tapaturmien torjunnassa.

Päivän pääviesti on: Monet arjen sattumukset, jotka pahimmillaan johtavat kuolemaan, olisi voitu estää ennakoimalla.

"Ruotsalaisia pidetään ylivarovaisina"

Erityisesti putoamiset, kaatumiset ja liukastumiset ovat Suomessa usein kohtalokkaita. Kaksi kolmesta tapaturmasta sattuu kotona ja vapaa-ajalla.

Työtapaturmia Suomessa tapahtuu jopa 130 000, joista suurin osa sattuu teollisuudessa sekä rakennus- ja kuljetusalalla. Terveystalon mukaan yksittäisillä työpaikoilla on saavutettu hyviä tuloksia tapaturmien vähentämisessä, mutta vahinkojen määrä on edelleen liian suuri.

– Otamme turhia riskejä. Samalla pidämme esimerkiksi ruotsalaisia ylivarovaisina, kun he käyttävät suojavarustusta tunnollisesti ja vaativat huolellisuutta, sanoo Terveystalon työterveyslääkäri Sirkka Parry.

Useimmat työtapaturmat ovat pikkuhaavoja ja venähdyksiä, mutta esimerkiksi murtumat ja pään vammat saattavat aiheuttaa pitkäkestoista työkyvyttömyyttä. Kuolemaan johtavia työtapaturmia sattuu noin 50 vuodessa.

Työnantajalle tapaturmat voivat koitua kalliiksi - työnantajat ovatkin heränneet huomaamaan ennakoinnin merkityksen.

Eikä työnantajan ole mahdotonta ehkäistä myöskään työmatkalla sattuvia onnettomuuksia. Esimerkiksi pyöräilijöille työnantaja voisi Parryn mukaan tarjota turvaliivejä, kypäriä, nastarenkaita ja tehokkaita valoja.

Suomalaiset innostuneet vakuuttamisesta

Suomalaiset telovat itseään tapaturmaisesti yli miljoona kertaa vuodessa. Tapaturmista seuraa 400 000 lääkärikäyntiä, kymmeniä tuhansia hoitojaksoja - ja lähes 3000 kuolemantapausta. Tiedot selviävät tapaturmapäivän järjestävien tahojen tilastoista.

Finanssialan keskusliiton mukaan tapaturmista poikii vuosittain miljardin euron korvaukset. Niitä maksetaan vapaaehtoisesta tapaturmavakuutuksesta, lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta sekä liikennevakuutuksesta.

FK:n mukaan korvausmäärät ovat viime vuosina kasvaneet - kappalemääräisesti vapaaehtoisen tapaturmavakuutuksen korvaukset ovat kasvaneet voimakkaasti vakuuttamisen lisääntymisen myötä.

Noin puolella suomalaisista on vapaaehtoinen tapaturmavakuutus.

Tapaturmapäivää on vietetty vuodesta 1995, aina vuoden jonain perjantaina 13. päivä.

Tapaturmapäivän järjestävät yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriö, sisäasiainministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, Tapaturmavakuutuslaitosten Liitto, Finanssialan Keskusliitto, Työturvallisuuskeskus, Liikenneturva, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos, Puolustusvoimat, Poliisihallitus, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, Onnettomuustutkintakeskus, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja Suomen Kuntaliitto.

Lue myös:

    Uusimmat