Näin suojelet taloasi kosteudelta – rakennusmestari varoittaa vanhan kansan kikasta: "Missään nimessä ei kannata"

Täytyykö talon ympärillä olla aina salaojat? 0:47
Rakennusmestari Pekka Vaittinen kertoi Viiden jälkeen-ohjelmassa, onko talon ympärillä aina oltava salaojat.

Syksy tuo tullessaan rankkasateet. Pohjoisessa aletaan jo valmistautua ensilumen tuloon. Nyt on se aika, kun kannattaa valmistella oma koti sateiden ja lumien tuloon, jotta tontille kertyvä vesi saadaan ohjattua talosta pois.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silanderilla on oman kodin suhteen syksyisin top5-lista toimista, jotka hän tekee joka vuosi ennen lumien tuloa.

– Meillä on yleinen talokatselmus, jossa katsellaan pihaa ja talon yleiskuntoa. Sitten on tiettyjä ulkohuoltotoimenpiteitä, esimerkiksi vesipostien sulkeminen, letkujen tyhjentäminen ja rännien ja kourujen putsaaminen lehdistä ja roskista. Myös maantasossa olevia kaivoja kannattaa katsella, kuten sadevesikaivoja ja salaojia, Silander listaa.

Silanderin mukaan taloa kiertäessä hälytyskellojen kannattaa soida, jos havaitsee painanteita talon reunustoilla.

– Maa pitäisi aina viettää pois päin rakennuksesta, että vesi juoksee pois sieltä. Jos on kasvillisuutta, joka on kovin päässyt runsastumaan, niin niiden poistoa joutuu ehkä harkitsemaan, Silander muistuttaa.

"Missään nimessä ei kannata"

Rankkasateiden lisäksi rakennusten kosteudensietoa testaa pian myös lumi. 

30 vuotta taloja työkseen tarkastanut rakennusmestari Pekka Vaittinen varoittaa niin sanotusta vanhan kansan kikasta, jossa lumet kipataan talon seinustaa vasten.

– Missään nimessä niitä lumia ei kannata enää talon vierustalle ajaa. Se lisää kosteusrasitusta talon vierustalle siinä vaiheessa, kun lumet sulaa pois. Se energia, mitä nyt ehkä säästyy, kun laitetaan lunta eristeeksi, on huono vaihtoehto sille, että tulee sitten sokkelipinnotteisiin vaurioita, Vaittinen kertoo.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Marju Silander Omakotiliitosta sekä rakennusmestari Pekka Vaittinen kertoivat Viiden jälkeen-ohjelmassa vinkit kodin syyshuoltotoimista. Katso koko haastattelu.

Näin suojaat kotisi syyssateilta 11:00

Lue myös:

    Uusimmat