Somehaasteet ovat liikenteessä jopa hengenvaarallisia – "Typeryyksiin taivuttelevia kavereita ei tarvitse ottaa kyytiin"

Mikä töppäys! Pienkuormaaja osui kauha edellä lähetin autoon Texasissa – syynä kännykän tuijottelu 0:28
KATSO MYÖS: Pienkuormaaja osui kauha edellä lähetin autoon Texasissa.

Liikenteeseen liittyvät somehaasteet voivat olla pahimmassa tapauksessa hengenvaarallisia.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista puolet kertoi joko nähneensä liikenteessä tapahtuvia temppuiluhaasteita somessa tai kuullut puhuttavan niistä.

– Liikenteeseen liittyvät somehaasteet voivat olla vaarallisia osallistujille, kavereille ja sivullisille. Lisäksi haasteet yllyttävät usein rikkomaan lakia. Haasteiden seurauksena voi olla vakava onnettomuus ja esimerkiksi luisuttelusta voi saada sakkoja ja ajokieltoa, Liikenneturvan nuorten suunnittelija Hanna Rutila kertoo tiedotteessa.

71 prosenttia kyselyyn vastanneista pitää somehaasteita typerinä.

– Hienoa, että suuri osa on tätä mieltä. Toivottavasti he myös sanovat sen ääneen ja puuttuvat vaaralliseen menoon liikenteessä, Rutila sanoo.  

Juttele nuorelle

Liikenneturva rohkaisee ottamaan liikenne- ja somehaasteet nuoren kanssa rohkeasti puheeksi. Nuorelta voi esimerkiksi kysyä, onko tämä kohdannut temppuiluhaasteita liikenteessä tai sosiaalisessa mediassa.

Kannattaa osoittaa kiinnostusta, miten ja kenen kanssa nuori liikkuu. Siten luodaan turvallinen pohja myös haasteista ja hankalista aiheista keskustelemiselle.

– Jutelkaa ainakin siitä, miten kaverin kyydissä käyttäydytään fiksusti ja miten voi puuttua mahdolliseen temppuiluun. Haasteisiin yllyttäminen on vastuutonta ja sillä voi olla kohtalokkaat seuraukset. Kuljettajana on vastuussa myös muiden tielläliikkujien turvallisuudesta. Typeryyksiin taivuttelevia kavereita ei tarvitse ottaa kyytiin, Rutila vinkkaa.  

Yllyttämistä tapahtuu myös somessa, eikä pelkästään auton takapenkiltä. On nuoren itsensä päätettävissä, osallistuuko tämä somessa yllyttämiseen tykkäämällä ja jakamalla kaahailuvideoita vai jättääkö ne huomiotta.

Jos havaitsee nuoren kaveriporukassa liikenteessä hölmöilyä, niin vanhempi on velvollinen puuttumaan siihen, Liikenneturva muistuttaa.

SafeSpaceAutoon on Liikenneturvan nuorille suunnattu kampanja, jonka tarkoitus on tuoda näkyväksi kavereiden vaikutus liikenteessä käyttäytymiseen.

Kampanja kannustaaa nuoria vaikuttamaan matkan turvallisuuteen myös matkustajan penkistä. Kampanjaa voi seurata sosiaalisessa mediassa asiatunnisteilla #SafeSpaceAutoon ja #Liikenneturva.

Liikenneturvan kyselyyn vastasi yhteensä 1 160 ihmistä. Vastaajat olivat 15–79-vuotiaita.  

Lue myös:

    Uusimmat