Näin selätät kuusi yleisintä huolenaihetta

Älä huoli – asiasi järjestyvät kyllä! Tartu härkää sarvista ja nujerra pelkosi kerralla. Kuuteen yleisimpään huolenaiheeseen on omat selviytymiskeinonsa.

Ympäröivä maailma ja jatkuva informaationvälitys syytävät syitä epävarmuuteen. Työttömyys, katastrofit, läheisten ja oma terveys sekä raha-asiat painavat mieltä, useimmiten kuitenkin turhaan.

Huoli huomisen leivästä

Yleisesti epävakaassa taloudellisessa ilmapiirissä työllisyys on kaikkea muuta kuin varmaa, joten on ymmärrettävää, että asemasi pohdituttaa. Todennäköisimmin pelot pyörivät mielessä, jos olet aiemmin jäänyt työttömäksi tai joku lähipiiristäsi on saanut yllättäen potkut.

Yksinkertainen tapa pysyä perillä rahatilanteestaan on pitää budjettia, josta selviää, paljon omistat ja jääkö sinulla rahaa säästöön.

Keino epävarman olon poistamiseen on itsesi juurruttaminen arkitodellisuuteen. Pidä silmällä työpaikkasi taloudellista tilannetta selvittääksesi todennäköisyyden irtisanomisille. Voit myös tavata pomosi ja ottaa selville, miten pystyisit turvaamaan paikkasi.

Keskustele siitä, millaisissa projekteissa sinun tulisi olla mukana, ja mitä taitoja ja vastuualueita voisit kehittää. On aina järkevää katsoa eteenpäin, tarkoittipa se sitten seuraavan askelen ottamista yrityksessäsi tai suuremman uramuutoksen suunnittelua.

Liian pitkälle menevän stressaamisen tunnistaa siitä, että olet jatkuvasti huolissasi työpanoksestasi, vaikka kaikki palaute viittaa siihen, että hoidat hommasi hyvin. Tässä tapauksessa käytöksesi saattaa juontaa yliperfektionistisista taipumuksista, ja ammattilaisen kanssa keskustelu voi huojentaa mieltäsi.

Lastenhuoneessa kaikki hyvin?

Rakastava ja hyvä vanhempi tahtoo suojata jälkikasvuaan huolilta ja murheilta, ja joskus voi olla vaikea hyväksyä, että et kykene kontrolloimaan kaikkea.

Lasten suhteen on hyvä oppia hieman epävarmuutta, sillä jos suojelet ja huolehdit lapsestasi jatkuvasti, hän ei opi selviytymään elämässä.

Varsinkin sellainen äiti tai isä on altis ylenpalttiseen huolehtivaisuuteen, jonka lapsi on sairastunut vakavasti tai joutunut onnettomuuteen. Omassa lapsuudessa kohdattu välinpitämättömyys näkyy myös suurena huolehtimisen tarpeena.

Jos lapsen hyvinvointia koskevat ajatukset vaivaavat liiaksi, etsi luotettava lastenlääkäri, jolle purat mieltäsi. Ammattilainen voi auttaa sinua ymmärtämään, millaisista asioista kannattaa kantaa huolta.

Pohdi terveyteen liittymättömissä murheissa, onko olemassa konkreettisia toimia, joilla voisit tarttua ongelmiin. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi tilanne, jossa lapsellasi on oppimisvaikeuksia tai riitoja tovereiden kanssa. Tarvitseeko lapsi tukiopettajaa? Voisiko terapia tehota kaverisuhteissa menestymisessä?

Loppupeleissä on ehkä myös opittava sietämään tietty määrä epävarmuutta. Muista, että lapset ovat joustavia, ja heidän on aikanaan opittava selviämään elämän tuomista haasteista.

Kun huolet haittaavat siinä määrin, että et kykene keskittymään töihisi, menetät yöunia tai parisuhteesi on koetuksella, on hyvä hakeutua tohtorin juttusille.

Pidä huolta terveydestäsi – liiku, käy säännöllisesti terveystarkastuksessa ja keskity elämäsi myönteisiin puoliin.

Terrorismi vyöryy kotisohvalle

Elämme epävakaassa maailmassa, jossa tv ja internet pursuavat väkivaltaisia kuvia. Jopa rauhallisin henkilö voi kokea kauhukuvien keskellä lievää vainoharhaisuutta. Jos olet joskus joutunut tilanteeseen, jossa turvallisuutesi on ollut uhattuna, varovaisuutesi korostuu. Et ehkä myöskään kestä hyvin ennalta arvaamattomia tilanteita.

Ota huomioon todennäköisyys (ei mahdollisuuksia), jolla terroristi-isku tai muu katastrofaalinen tapahtuma tulisi kotinurkillesi. Jopa suurissa kaupungeissa, joissa on joskus historian kuluessa sattunut jokin isku, ei tavallisesti tapahdu mitään suurta ja poikkeavaa.

Suuret katastrofiuutiset jäävät monella mielen perukoille kummittelemaan. Todennäköisyys joutua esimerkiksi auto-onnettomuuteen on kuitenkin huomattavasti suurempi kuin päätyä terroristien uhriksi.

Kirjoita lista seikoista, joilla varmistat kotisi turvallisuuden yllättävässä tilanteessa ja käy sitten asuntosi kohta kohdalta läpi. Niin voit rauhoittaa mielesi sanomalla, että olet varautunut niin hyvin kuin pystyt. Jos tämä ei auta, hanki apua. Turvaudu terapiaan myös siinä tapauksessa, että pelkosi estävät sinua esimerkiksi käyttämästä julkisia kulkuvälineitä tai lentokonetta.

Mikä tuo kolotus oli?

Toisinaan jokainen miettii terveyttään, ja keski-iän lähestyessä epätavalliset kivut ja vaivat yleistyvät. Läheisten sairastuminen tai heidän taipumuksensa ylihuolehtimiseen vaikuttavat myös sinun tapaasi reagoida tuntemuksiisi. Ongelmallinen terveyshistoria lisää riskiä panikoida terveyden takia.

Helpoin tapa hiljentää ylikierroksilla laukkaavat ajatukset on käydä kokonaisvaltaisessa terveystarkastuksessa ja lääkärissä, jos oireet selvästi antavat aihetta. Keskity myönteisiin asioihin elämässä ja paranna ruokailu- ja terveystottumuksiasi.

Rakkaussuhteet voivat olla haasteellisia, mutta kauhuskenaarioita on turha maalailla – keskity arkeen ja näytä kullallesi hellyyttä.

Olet pelkojesi vanki, jos lääkärin useista vakuutteluista huolimatta et usko, että sinulla ei ole pelkäämääsi sairautta, tai jos epäilet kuukauden välein sairastavasi jotakin uutta tautia. Hakeudu tällöin ammattilaisen pakeille.

Raha ei tee onnelliseksi

Jopa ne onnekkaat, jotka tienaavat enemmän kuin tarvitsevat, saattavat joutua maksamaan odottamattomia laskuja. Jokaista voi myös kohdata työttömyys tai sairaus, joka pakottaa luopumaan työelämästä.

Jatkuva raha-asioiden puntarointi noudattaa usein omien vanhempien mallia tai periytyy kotoa, jossa rahasta oli usein pulaa. Toiset taas kuvittelevat, että raha tuo heille varmuutta tai kunnioitusta, jota ilman he eivät pärjää. Joskus rahalla korvataan rakkauden, vallan tai itsetunnon puutetta.

Yksinkertainen tapa pysyä perillä rahatilanteestaan on pitää budjettia, josta selviää, paljon omistat ja jääkö sinulla rahaa säästöön.

On myös viisasta pohtia, mitä raha merkitsee sinulle. Jos rikkaus tarkoittaa mielestäsi samaa kuin esimerkiksi varmuus, menestys, kunnia tai moraalinen velvollisuus, yritä etsiä uusia tapoja tyydyttää näitä tarpeita. Vältä rahatilanteesi vertailua niihin, jotka ansaitsevat enemmän, sillä se herkästi vain ruokkii huolia.

Missä mennään, kulta?

Rakkaussuhteet ovat haasteellisia, varsinkin kun yhteisiä vuosia karttuu. Jos olet joskus joutunut kumppanisi pettämäksi, pelkäät hylätyksi tulemista tai kasvoit sirpaleisessa perheessä, ajaudut ehkä miettimään liikaa suhteen uhkakuvia. Menneisyyden selvittämättömät asiat voivat heijastua haitallisesti nykyiseen suhteeseesi ja kumppaniisi.

Pysähdy listaamaan, kuinka usein olet pettynyt tai turhautunut kultaasi, ja millaisissa tilanteissa vaikeudet ilmenevät. Kirjoita ajatuksesi ylös, sillä paperilla niitä on helpompi käydä järjellä läpi.

Mieti, miten realistisia pelkosi ovat, vai pohjautuvatko ne nykyiseen suhteeseesi liittymättömiin kuvioihin. Etsi sitten rauhallinen hetki ottaaksesi tosiasiat esille partnerisi kanssa. Ole rehellinen, mutta vältä turhaa vastakkainasettelua.

Jos otat jokaisen erimielisyyden merkkinä siitä, että suhde on menossa raiteiltaan, etkä enää nauti ajasta partnerisi seurassa, olet menettänyt suhteellisuudentajusi.

Jokaisessa suhteessa on epäselvyyksiä. Et voi jatkuvasti hiillostaa kumppaniasi selvittämään, mitä hän todella tarkoittaa tai tuntee. Se harvemmin selventää asioita, mutta sitäkin useammin johtaa erimielisyyksiin. Parisuhdeterapia on avuksi välien selvittämisessä, mutta jos ongelmat koskevat lähinnä omaa ajatteluasi, turvaudu yksilöterapiaan.

Lue myös:

    Uusimmat