Mainos

Näin Savonlinnan gangsterityylinen murhayritys eteni – ”Ratkaistaan joko luodilla tai 5000 eurolla”

Kahden miehen syytetään viime joulukuussa ajaneen miestä ja naista takaa ampuen järeällä revolverille näiden perään. Kaksikosta toista syytetään murhan yrityksestä ja toista avunannosta murhan yritykseen.

Poliisin julkiseksi tulleesta esitutkintamateriaalista selviää tarkemmin, millaiset motiivit teon taustalla vaikuttivat. Asiaa käsitellään tänään Etelä-Savon käräjäoikeudessa.

Esitteli luoteja – "Näitä riittää"

Murhan yrityksestä syytetty mies oli aiemmin pahoinpidellyt murhayrityksen kohteena olleen miehen, mistä uhrin naisystävä oli ilmoittanut poliisille. Myöhemmin osapuolet kohtasivat Savonlinnan Kerimäellä sijaitsevassa pizzeriassa, jossa pahoinpitelijä ilmoitti haluavansa sopia tapahtuneen. Kummatkin uhrit kertoivat poliisin kuulusteluissa, että korvaukseksi ilmoituksesta poliisille mies vaati uhria maksamaan tälle 5000 euroa.

Tässä yhteydessä nyt syytettynä oleva mies oli kaivanut taskustaan patruunoita todeten, että ”näitä riittää”.

– Tämä asia ratkaistaan joko luodilla tai 5000 eurolla, mies muistelee pizzeriassa murhayrityksestä epäillyn sanoneen.

Naisille ei kuitenkaan tehtäisi mitään, mies oli vakuuttanut.

Seurue siirtyi ulos, jossa syytetty kaivoi uhrien kertoman mukaan auton apumiehen penkin alta pitkäpiippuisen revolverin, jonka kahvassa oli harmaata ilmastointiteippiä.

– Tälläkin voidaan asia hoitaa, kohteena ollut mies kertoi kuulustelussa miehen sanoneen.

"Toivotaan, ettei tätä tarvitse käyttää"

Osapuolet ajoivat uhrin asunnolle, josta mies oli hakenut sata euroa käteistä. Tämä oli naisystävän kuvauksen mukaan pelokkaan ja sekavan oloinen.

Rahaa vaatinut mies ei kuitenkaan tyytynyt saatuun etumaksuun, vaan vaati itselleen myös miehen uutta televisiota sekä halusi sisälle asuntoon. Tähän ei kuitenkaan suostuttu. Kummankin uhrin mukaan tässä vaiheessa murhan yrityksestä epäilty mies oli laskeskellut ääneen saavansa 15 vuoden tuomion, jos tappaisi miehen siihen paikkaan. Naisen kuvauksen mukaan mies käyttäytyi uhkaavasti ja näpräsi pizzerian pihallakin nähtyä revolveria povitaskussaan.

– Sanoi muistaakseni, että minä olen ihan hyvä jätkä ja toivotaan, ettei tätä tarvitse käyttää, viitaten taskuunsa, mies muistelee asunnon edustalla käytyä keskustelua.

Laukaus jalkoihin

Asetta päädyttiin kuitenkin käyttämään, ja naisen kertomuksen mukaan hänen miesystävänsä oli lähtenyt kävelemään poispäin syytetystä miehestä, kun tämä otti aseen esiin. Hän ehti kävellä noin 10 minuuttia poispäin, kun mies ampui kohti tämän jalkoja. Tämän jälkeen uhri lähti juoksemaan pakoon.

– Koetin, toimivatko jalkani vielä. Luulin aluksi, että laukaus oli osunut jalkoihini, mies kertoo.

Hänen naisystävänsä käynnisti auton, ja kurvasi nappaamaan miehen kyytiin noin 100 metrin päästä, lähtien sitten pakoon.

Ampuivat liikkuvasta autosta

Syytetyt olivat vielä hetkeksi jääneet paikalle, ja useiden naapurien havaintojen mukaan paikalla kuului useampi laukaus, minkä lisäksi osa oli nähnyt myös käsiaseen. Paikan päällä huomattiin, että paenneen miehen asunnon olohuoneen sekä parvekkeen laseihin oli tullut luodin reiät. Tämän jälkeen miehet lähtivät takaa-ajoon. Nainen arvioi paenneensa hyökkääjiä noin 50–60 kilometriä tunnissa kohti Kerimäen keskustaa.

Pakoon autolla lähteneet huomasivat syytettyjen ajaman harmaan BMW:n seuraavan heitä. Pian he kuulivat myös laukauksia, joista poliisin tutkimusten perusteella kolme osui autoon. Yksi osui oikeaan etulokasuojaan, toinen oikeaan takakulmaan ja kolmas auton takaikkunan. Tämän luodin jäänteitä jäi auton niskatukeen.

– Minulla on sellainen tunne, että ampumisen tarkoituksena oli nimenomaan saada osuma minuun, jotta en voisi ajaa autoa. Sen jälkeen (mies) olisi todennäköisesti tapettu, hän kertoi myöhemmin poliisin kuulusteluissa.

Mies oli samoilla linjoilla.

– Mielestäni minut yritettiin tosissaan tappaa. Minun mielestäni kyseessä ei ollut mitään pelottelua vaan (ampujan) tarkoituksena oli nimenomaan tappaa minut, hän kertoi.

– Koska ampuminen on tapahtunut osittain Kerimäen keskusta-alueella keskellä lauantaipäivää, on teolla polisiin arvion mukaan aiheutettu vakavaa yleistä vaaraa. Ottaen huomioon asianomistajia kohti ammuttujen laukausten määrä, voidaan rikoksesta epäiltyjen pyrkimyksiä asianomistajien surmaamiseksi pitää todennäköisinä, poliisi toteaa esitutkintamateriaalissa.

"Kiistän, miten se on ikinä mennytkään"

Tulituksen kohteena olleet ajoivat kaupan eteen ja pakenivat sisälle S-marketiin. Siellä he kertoivat tilanteesta, ja kaupan ovat suljettiin liikkumisen estämiseksi.

Ampujat kuitenkin jatkoivat matkaansa Kerimäen Lakkimäentieltä, josta myöhemmin auto ja miehet lopulta löytyivät. Autoon ja asuntoihin tehtyjen kotietsintöjen sekä ampujaksi epäillyn miehen taskujen tarkastamisen avulla löydettiin tapaukseen sopivia luoteja sekä hylsyjä, mutta itse ase sekä miesten matkapuhelimet jäivät kadoksiin. Kummankin miehen käsistä löytyi kuitenkin ruutijäämiä.

Auton ajaja kiisti auttaneensa ketään murhan yrityksessä. Ampujaksi väitettykin kiisti teot.

– Kiistän koko asian ja tapahtuman kulun, miten se on nyt ikinä mennytkään, hän kuulustelupöytäkirjan mukaan totesi.

Auton kuljettajan asianajajan mukaan kertomukset eivät osoita, että ampujaksi syytetty ei tehnyt tekoja vakaasti harkiten, vaan tämän puheet ja toiminta ovat olleet saatujen kertomusten mukaan epäjohdonmukaisia ja ailahtelevia. Tekoja ei myöskään tämän mukaan ole tehty erityisen raa’alla tai julmalla tavalla, eikä takaa-ajo ammuskeluineen aiheuttanut vakavaa yleistä vaaraa.

Syyttäjä esittää molemmille miehille 7–8 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.