Huumekauppias sopi tietämättään tällit veljensä tappajan kanssa – tapaaminen vesitornilla muuttui tulitukseksi – katso, minkälaiset jäljet se jätti puhelimeen

Huumekauppias kertoo sopineensa tietämättään tällit veljensä tappajan kanssa – tapaaminen vesitornilla muuttui tulitukseksi, älypuhelin pysäytti luodin 0:40
Rikos tapahtui vesitornin juurella. Yksi laukauksista pysähtyi kännykkään, katso millaiset jäljet puhelimeen jäi.

Oulun Puolivälinkankaan ampuja sanoo, että hän oli sopinut tapaamisen veljensä tappajan kanssa sattumalta. Miehen mukaan hän sai vasta sovitulla huumekauppojen tekopaikalla tietää, kuka ostaja oli.

Tapauksessa syytettynä oleva mies oli laittanut salattuun Tor-verkkoon myynti-ilmoituksen myytävän olleista rauhoittavista Rivotril-tableteista. Kyseisten tablettien laajamittaisesta salakuljetuksesta ja käytöstä on uutisoitu Suomessa laajasti.

Ampumisen uhriksi joutunut mies tarttui tarjoukseen, ja nimimerkkien suojissa toimineet osapuolet sopivat kaupat Puolivälinkankaan vesitornille viime toukokuussa. Uhri totesi kuulusteluissa, että kaupat oli sovittu metsäiseen paikkaan, johon kauppoja ei hänestä muuten sovittaisi. Ampujan mukaan kyseessä oli näkösällä oleva paikka, joka oli lähellä hänen kotiaan.

Neljä luotia osui ostajaan

Myyjä oli saapunut paikalle autollaan ennen pyörällä saapunutta uhria. Uhrin kertoman mukaan hän ehti käytännössä vain laittaa pyöränsä jalustalle, kun ampuminen alkoi.

– Sanoin sille että "moro", ja yhtäkkiä alkoi kuulua niitä laukauksia.

Uhriin osui neljä laukausta, joista kaksi keskivartaloon. Noin 10–15 metrin päästä ammutut laukaukset ammuttiin 22-kaliiperin revolverilla.

Yksi luoti jäi puhelimen sisään

Uhrin mukaan laukausten jälkeen mies nousi autoonsa, ja ajoi pois paikalta.

– Kun se lähti pois autolla, hidasti se siinä minun kohdalla.

Mieheen osuneista luodeista yksi oli jäänyt hänen taskussaan olleen puhelimen sisään.

– Se näytti siltä että siihen olisi ammuttu ja se oli tulikuuma. Puhelimen näytön ruutu oli pullistunut muhun päin, mies kuvaili puhelintaan.

Ampuja väitti uhrin hyökänneen

Ampujan kertomus tapahtumien kulusta oli erilainen. Hänen mukaansa uhrilla oli kädessään teräase jo paikalle saapuessaan ja tämä oli tullut uhkaavasti häntä kohti.

– Huusi minulle käyvän samalla tavalla kuin veljelleni, ampuja kuvaili.

Koska hän kertomansa mukaan tiesi henkilön vaaralliseksi, oli hän päättänyt ampua tätä jalkoihin. Hän kiisti tarkoituksenaan olleen tappaa ketään. Ylävartaloon osuneita laukauksia hän selitti ampumataidoillaan.

– Olen näemmä paska ampuja, hän totesi poliisin kuulusteluissa.

Uhri piti tekoa murhan yrityksenä

Ampuja oli pukautunut peittäviin vaatteisiin, mutta uhri kertomansa mukaan osasi epäillä, kuka voisi olla ampumisen takana. Osapuolet tunsivat toisensa ala-asteelta lähtien.

Kumpikin osapuoli kertoi kuulusteluissa, ettei tiennyt tapaamista sopiessa, kuka toinen henkilö tosiassa on.

Uhri oli poliisin kuulusteluissa kuitenkin varma, että teko oli suunniteltu. Hän arveli miehen saaneen jostain tietoonsa hänen nimimerkkinsä ja osanneen siksi valmistautua kohtaamiseen. Hän kertoi tietävänsä miehen vihaavan häntä ja kertoi kuulleensa myös huhuja uhkailusta. Hän ei halunnut kertoa, kuka huhuista hänelle kertoi.

– Olen kuullut esimerkiksi kadulta, että se vihaa mua, uhri kertoi poliisille.

– Olen aina ajatellut että räksyttävä koira ei pure, mutta nyt se puri.

"Eikö sullaki ollu veli käynkö morottaan?"

Poliisi pyrkikin tutkinnassa kovasti selvittämään miehen mahdollisia motiiveja. Miehen puhelimestä oli lähetetty yli vuosi ennen tapausta uhkaavaksi tulkittavat, uhrille osoitetut ja ampujan nimellä allekirjoitetut viestit teksti-tv:n "vankikanavalle".

– Tervetuloa sua ootellaan innolla.

–Sukeva, kiva kun kohta nähään tulee erikoine kohtaamine. Eikö sullaki ollu veli käynkö morottaan?

Ampuja kiisti lähettäneensä viestit.

Ampuja vitsaili kuulusteluissa

Mies kertoi kuulusteluissa käyttäneensä teossa Astra-merkkiseksi muistamaansa revolveria, jonka oli nakannut teon jälkeen Merikoskeen. Myös hänen puhelimensa oli kuulemma useassa osassa jossain päin Kaijonharjun viemäriverkostoa. Kumpikin esine jäi kateisiin.

Aseen taustoista kysyessä mies intoutui humoristiseksi.

– Olen hankkinut aseen mieshenkilöltä, joka oli keski-ikäinen, keskimittainen, keskipainonen ja hänellä oli keskipitkät hiukset sekä keskipitkä parta. Mies puhui Oulun murteella. Mielestäni ostin aseen melko keskinkertaiselta ihmiseltä, hinta oli keskinkertainen.

Ase oli lisäksi häneen mukaansa ostettu keskimäärin vuosi sitten.

Miestä syytetään tapon yrityksestä, vaaran aiheuttamisesta ja ampuma-aserikoksesta. Syyttäjä vaatii hänen tuomitsemistaan vähintään 4 vuoden ja 6 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Lue myös:

    Uusimmat