Kampin katuampujalle luettiin syytteet murhan yrityksistä käräjäoikeuden kellarin turvasalissa – luoti lävisti yhden uhrin, kaksi veljestä loukkaantui vakavasti

6:49
Katso videolta, miten jutun syyttäjä kommentoi tapausta MTV Uutiset Livessä.

Helsingin käräjäoikeudessa luettiin tänään syytteet Helsingin Hietalahdessa heinäkuussa tapahtuneesta katuammuskelusta. Juttu käsitellään käräjäoikeuden turvasalissa, missä ei saa lainkaan kuvata.

Salissa on tiukemmat turvallisuusjärjestelyt kuin muissa oikeussaleissa ja paikalla on useita poliiseja ja vartijoita.

32-vuotiasta kosovolaistaustaista miestä syytetään kolmesta murhan yrityksestä, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, ampuma-aserikoksesta ja vaarallisen esineen hallussapidosta.

Kaksi uhria haavoittui vakavasti

Syytteen mukaan mies ampui kolmea tuntemaansa miestä kohti keskellä iltapäiväruuhkaa neljän aikaan viime heinäkuun 23. päivä.

Syytteen mukaan tekijä ampui tilanteessa ainakin neljä laukausta. 

Kaksi miehistä haavoittui vakavasti tilanteessa.

Yksi luodeista osui yhtä uhria kylkeen niin, että se lävisti hänet ja aiheutti hänelle teho-osastohoitoa vaativia vammoja.

Syyttäjän mukaan teossa käytettiin myös teräasetta, kun yhtä uhreista lyötiin puukolla reiteen. Puukotettua uhria ammuttiin myös kerran lähietäisyydeltä. Mies makasi tuolloin henkilöauton takapenkillä.

Luoti meni uhrin oikean pakaran kohdalta sisään ja jäi hänen mahaan pallean alle. Uhri sai hätäleikkausta vaatineet vammat ja osa vammoista voi olla pysyviä. Mies joutui olemaan sairaalahoidossa kuukauden.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Törmäsi uhrien autoon

Ampumista ennen 32-vuotias mies törmäsi pakettiautollaan uhrien henkilöautoon vastaantulevien kaistalla Helsingin Kampissa lähellä Hietalahdenkadun ja Ruoholahdenkadun risteystä.

Autot vahingoittuivat törmäyksessä. Miestä syytetään tämän vuoksi liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Törmäyksen jälkeen mies ampui henkilöautossa olleita miehiä kohti mukanaan olleella pistoolilla.

Kaksi miehistä oli auton ulkopuolella ja he juoksivat karkuun nähdessään aseen. Kolmas mies pakeni takaisin henkilöautoon.

Uhrit ovat veljeksiä

Uhreiksi joutuneet miehet ovat veljeksiä keskenään.

Luodit osuivat yhteen paikalta pois juosseista miehistä ja hän sai vakavia vammoja. Toinen pakoon juossut mies selvisi vahingoittumattomana.

Kolmas veljeksistä pakeni henkilöauton takapenkille, missä syytetty ampui häntä lähietäisyydeltä rikottuaan ensin auton takaikkunalasin. Lisäksi syytetty puukotti miestä reiteen.

Syytetty kiistää yrittäneensä tappaa

32-vuotias mies kiistää syyllistyneensä liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja murhan yrityksiin. Mies kiistää törmänneensä tahallaan uhrien henkilöautoon.

Miehen mukaan hän säikähti tilanteessa, kun hän tunnisti vastaantulijat henkilöautosta häntä aiemmin pahoinpidelleiksi miehiksi.

– Päämieheni tarkkaavuus herpaantui ja hän menetti autonsa hallinnan ja törmäsi henkilöautoon, miehen asianajaja Mikko Helenius kertoi oikeudessa.

Mies kiistää myös syytteet murhan yrityksistä, koska hän ei oman näkemyksensä mukaan yrittänyt tappaa uhreja.

Syytetyn mukaan miehet käyttäytyivät uhkaavasti

Syytetyn mukaan henkilöautossa olleet miehet nousivat autosta ja käyttäytyivät uhkaavasti sekä heittivät puukon kohti hänen kuljettamaansa pakettiautoa.

– Päämieheni ymmärsi, että joukko on tulossa surmaamaan hänet tai vähintään pahoinpitelemään. Hän otti esiin mukanaan olleen pistoolin ja ampui heitä kohti pelottelutarkoituksessa. Hänen tarkoituksensa ei ollut tappaa, Helenius sanoi.

Mies myöntää ampumiset hätävarjelun liioitteluna tehtynä kahtena törkeänä pahoinpitelynä ja yhtenä vaaran aiheuttamisena sen uhrin osalta, joka ei haavoittunut teossa.

Sukujen välillä riitaa

Ampuminen liittyi kahden suvun välienselvittelyyn. Poliisi kertoi esitutkinnan aikana, että sukujen välillä oli ollut riitaa jo pidemmän aikaa, mutta poliisille ei selvinnyt riidan syy.

Kaikki osapuolet ovat kotoisin Kosovosta samasta kaupungista. Syyttäjä Nina Keskisen mukaan osapuolten isät tuntevat myös toisensa. Syyttäjä ei tiedä, miksi sukujen riidat eskaloituivat Suomessa.

Murhan yrityksistä epäillyn miehen sukua oli painostettu lähtemään Suomesta ja miestä itseään oli pahoinpidelty ennen ampumista.

Viimeisin pahoinpitely tapahtui ennen ampumista noin puolenpäivän aikaan.

Pahoinpitelyn jälkeen mies haki poliisin mukaan kotoaan sotilaskäyttöön tarkoitetun 7,62 kaliiperin pistoolin ja lähti liikkeelle pakettiautolla. Syyttäjän mukaan mies otti aseen mukaansa nimenomaan siksi, jos hän kohtaisi vielä veljekset.

Ennen ampumista mies kävi poliisilaitoksella Pasilassa tekemässä rikosilmoituksen häneen kohdistuneesta pahoinpitelystä.

Ampujaa pahoinpideltiin samana päivänä

Ampumisen kohteiksi joutuneista miehistä kahta syytetään pahoinpitelyistä ja toista heistä laittomasta uhkauksesta.

Ampumista edeltänyt pahoinpitely tapahtui syytteen mukaan Helsingissä Ruoholahdenkadulla rakennustyömaalla puolenpäivän aikaan 23. heinäkuuta 2019.

Teossa pahoinpideltiin kosovolaistaustaista miestä, joka ampui myöhemmin samana päivänä pahoinpitelijöitä kohti Helsingin keskustassa.

Miestä lyötiin syytteen mukaan nyrkkiraudalla päähän. Mies myös itse löi pahoinpitelijää ja uhkasi tätä syytteen mukaan ampumisella.

Laiton uhkaus tapahtui syytteen mukaan Vantaalla huoltoaseman pihalla 5. joulukuuta 2018. Uhkaus kohdistui niin ikään ampujaan.

Syytteen mukaan mies uhkasi kosovolaistaustaista miestä suusanallisesti tappamisella ja oli häntä kohtaan väkivaltainen.

Ensimmäinen yhteenotto tapahtui marraskuussa Espoossa Lintuvaaran Shellillä. Tuolloin 32-vuotias mies pahoinpideltiin ja hänelle ilmoitettiin, että olisi parempi, että hän poistuisi Suomesta.

Syytetyllä on pieni lapsi

Murhan yrityksistä syytetty 32-vuotias kosovolaistaustainen mies saapui Suomeen elokuussa 2011. Viime vuosina hän on asunut pääkaupunkiseudulla.

Miehellä on oma, vuonna 2014 perustettu rakennusalan yritys, joka on menestynyt hyvin. Yrityksellä on 30 työntekijää. Yritys kertoo tekevänsä esimerkiksi rappauksia, maalauksia, purkutöitä ja rakennussiivouksia pääkaupunkiseudulla.

– Päämieheni elää parisuhteessa ja hän on pienen lapsen isä. Hänellä ei ole koskaan aiemmin ennen tätä tapahtumaa ollut mitään ongelmia, ei suomalaisten eikä ulkomaalaisten ihmisten kanssa, miehen asianajaja kertoi oikeudessa.

Syyttäjä vaatii miehelle ehdotonta vankeusrangaistusta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja