Näin rakennusalan ahdinko näkyy työttömyysluvuissa nyt

Työllisten määrä väheni ja työttömien määrä kasvoi heinäkuussa.

Työllisten määrä väheni selvästi heinäkuussa, käy ilmi Tilastokeskuksen tuoreista tiedoista. Työllisiä oli heinäkuussa 62 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Asuntorahoitukseen erikoistuneen Hypo-pankin ekonomistin Juho Keskisen mukaan työllisyysaste notkahti nyt ensi kertaa sitten koronakriisin.

– Työllisyyden pudotus selittyy nyt liki yksinomaan miesten työllisyyden heikentymisellä, kun teollisuuden ja rakennusalan vaikeudet ovat kasvaneet, Keskinen sanoi tiedotteessa.

Työllisiä miehiä oli 64 000 vähemmän ja työllisiä naisia lähes saman verran kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

20–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendi oli heinäkuussa 77,8 prosenttia. 15–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendi oli puolestaan 74,2 prosenttia.

Työllisyyden heikkenemisen ohella työttömien määrä kasvoi heinäkuussa. Työttömiä oli 5 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysasteen trendi pysyi kesäkuun tasolla 7,2 prosentissa.

Palvelualat pitäneet työllisyyden korkealla

Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan työllisyysaste oli historiallisesti ajatellen edelleen korkealla heinäkuussa, mutta yhä selkeämmin on havaittavissa heikentyneen suhdanteen merkkejä.

Appelqvistin mukaan heinäkuun lukemat vahvistavat pelkoja siitä, että heikkenevä suhdannetilanne alkaa enenevässä määrin heijastua työmarkkinoille.

– Toistaiseksi palvelualojen hyvä tilanne on riittänyt pitämään työllisyyden korkealla. Yksi iso kysymysmerkki jatkon osalta on se, missä määrin heikkenevä suhdanne tarttuu myös palvelualojen työllisyyteen loppuvuoden ja talven aikana, Appelqvist arvioi tiedotteessa.

Myös Pellervon taloustutkimuksen vanhempi ekonomisti Henna Busk näkee työmarkkinoilla merkkejä käänteestä heikompaan, vaikka työllisyysaste on pysynyt melko vakaana.

– Käänne voi olla tulossa syksyn aikana. Työttömyys on noussut alkuvuodesta lähtien, ja pitkäaikaistyöttömien korkea määrä ja sen nousu edelleen huolestuttaa, Busk sanoi tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat