Näin puolustusvaliokunta perusteli Nato-jäsenyyden etuja Suomelle – Orpo: "Tämä ei ole suunnattu ketään vastaan"

Orpo: Suomi liittyy Natoon maksimoidakseen Suomen ja suomalaisten turvallisuuden 4:03
Katso videolta, kuinka Petteri Orpo perusteli puolustusvaliokunnan Nato-päätöstä.

Tänään esitetyssä puolustusvaliokunnan lausunnossa puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) totesi, kuinka Nato-jäsenyys on Suomen turvallisuuden kannalta paras ratkaisu. Valiokunta oli yhtä kansanedustajaa lukuunottamatta yksimielinen. 

Puolustusvaliokunnan mukaan Suomen jäsenyys puolustusliitto Natossa nostaisi merkittävästi pidäkettä joutua Venäjän aggression kohteeksi.

– Geopoliittinen asemamme ei muutu, meillä on edelleen pitkä maaraja Venäjän kanssa. Haluamme korostaa sitä, että tämä on meille puhtaasti puolustuspoliittinen ratkaisu, toteaa Orpo.

– Meidän oma kykymme puolustaa maatamme on hyvä, meillä ei ole pallo pudonnut missään vaiheessa kylmän sodan jälkeen, vaan puolustuskyky on pidetty korkealla kaikissa asehaaroissa. Tämä antaa meille hyvän pohjan. Mutta tämä ei riitä, toteaa Orpo.

"Uhkakuvana voi olla myös se, että Suomi on yksin Venäjän aggression ja sotatoimien kohteena"

Pohjana puolustusvaliokunnan lausunnolle on Venäjän muuttunut politiikka.

– Kun me katsomme miten Venäjä sotii ja miten se on muuttanut käytöstään, niin me emme voi enää ajatella niin kuin aikaisemmin, että Suomi olisi sodassa vain osana kansainvälistä Euroopan laajuista konfliktia, vaan on selvä, että uhkakuvana voi olla myöskin se, että Suomi on yksin Venäjän aggression ja sotatoimien kohteena.

Vasemmistoliittoa puolustusvaliokunnassa edustanut Markus Mustajärvi jätti lausuntoon eriävän mielipiteensä. Hänen mukaansa Natoon liittymisen kielteisiä vaikutuksia ei ole tarkasteltu riittävästi. Kritiikkiä saavat myös Suomen tuleminen osaksi niin sanottua ydinaseblokkia.

Orpo toi tiedotustilaisuudessa esiin Ruotsin ja Yhdysvallat tärkeimpinä kumppaneina puolustusyhteistyössä. Orpo kuitenkin toteaa, että puolustuvaliokunnan mielestä kahdenväliset ja monenkeskeiset yhteistyömuodot eivät tuo riittävää pidäkettä ja turvaa Suomelle, vaan Nato olisi paras vaihtoehto.

– Suomi liittyy Natoon maksimoidakseen Suomen ja suomalaisten turvallisuuden ja puolustaakseen maataan. Tämä ei ole suunnattu ketään vastaan.

Päästöyhteistyö riippuu Venäjän politiikasta

Tiedotustilaisuudessa Orpo totesi, että tavoitteena on myös jatkaa päästöyhteistyötä Venäjän kanssa, mutta yhteistyön kehittyminen riippuu Venäjän politiikasta sekä reaktiosta Suomen Nato-jäsenyyteen.

Puolustusvaliokunnan lisäksi yhdeksän muuta valiokuntaa antaa lausuntonsa ajankohtaisselonteosta ulkoasiainvaliokunnalle, joka laatii asiasta mietinnön.

Presidentti Sauli Niinistön on ilmoittanut kertovansa Nato-kantansa torstaina 12. toukokuuta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja