Mainos

Näin piirsi 9-vuotias Helene Schjerfbeck - Pystytkö itse samaan?

Helene Schjerfbeckistä tuli onnettomuuden kautta taitelija. Hänen toisen jalkansa vammautui kerrostaloportaiden kilpajuoksussa veljen kanssa, Helene ei pystynyt käymään koulua vaan kulutti aikaansa piirtämällä.

Taiteellisen kyvykkyyden löysi ensimmäisenä perheen kotiopettaja.

Muutamia säilyneitä luonnoksia on julkaistu nyt Valtion taidemuseon Taidekokoelmat -verkkosivuilla.

Nuoren Schjerfbeckin luonnokset tulivat Ateneumin taidemuseon omistukseen viime syksynä Ateneumin ystävien -seuran lahjoituksena. Piirrosten aiheina on eläimiä, maisemia ja ihmisiä.

Helene Schjerfbeckin poikkeuksellinen lahjakkuus tunnustettiin ja hänet hyväksyttiin alaikäisenä, vain 11-vuotiaana Suomen Taideyhdistyksen piirustuskouluun vuonna 1873, vaikka ikäraja oli 12 vuotta.

Ennätystä odotellaan

Kaikkien aikojen laajimmassa Schjerfbeckin taiteen näyttelyssä Ateneumissa on ensimmäisten kolmen viikon aikana käynyt yli 25.000 henkeä. Esillä on yli 300 teosta. Lokakuun puoliväliin jatkuva näyttely ehtii hyvin kerätä ennätysyleisön. Ulkomaalaisia, erityisesti designvuoden turisteja odotetaan Ateneumiin, Schjerfbeck on Suomen kansainvälisesti tunnetuin taitelija.

Oma kuva euroon

Schjerfbeckin erityisyydestä kertoo sekin, että hän saa ensimmäisenä suomalaisena oman kasvokuvansa euroon. Kahden euron kolikko julkaistaan taitelijan 150-vuotispäivän kunniaksi - tosin se lasketan liikenteeseen vasta lokakuussa kun syntymäpäivä on heinäkuussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.