Varoitusmerkit, joita ei kannata jättää huomiotta parisuhteessa: "Tässä on se riitelyn ja henkisen väkivallan ero"

Henkisen väkivallan merkit paljastuvat usein vasta eron jälkeen 10:50
Tuntuuko oma suhde tällaiselta? Henkisen väkivallan merkit paljastuvat usein vasta eron jälkeen.

Henkisen väkivallan merkit paljastuvat usein vasta eron jälkeen. Mutta miten erottaa väkivalta "tavallisesta" riidasta?

Tilanteensa näkee usein selkeimmin vasta etäältä. Myös henkisen väkivallan merkit paljastuvat usein vasta eron jälkeen. Suomalaisista miehistä 42 ja naisista 50 prosenttia on kokenut henkistä väkivaltaa suhteessaan. 

Henkinen väkivalta on esimerkiksi syyllistämistä, pelottelua, manipulointia, uhkailua väkivallalla tai muuten. Se voi olla tavaroiden rikkomista tai vainoamista. Koetun vaikutukset valuvat muuhun elämään.

– Itse yllätyin siitä, kuinka moninaisia vaikutukset ovat, Parisuhdekeskus Katajan asiantuntija Laura Huuskonen sanoo Huomenta Suomessa.

Henkinen väkivalta aiheuttaa esimerkiksi ahdistusta, masennusta ja itsetuhoisuutta. Se vaikuttaa myös muihin ihmissuhteisiin, ystäviin ja perheeseen; siihen, pystyykö käymään töissä, opiskelemaan tai edes harrastamaan.

Usein suhteen tilanteen tajuaa vasta jälkeenpäin. Myöhemmin miettii, miten jaksoikaan sietää kokemaansa, ja miten ei havahtunut todellisuuteen aiemmin.

– Henkinen väkivalta on salakavalaa ja alkuun hienovaraistakin, sitä on tosi vaikea tunnistaa. Se on hirveän ovelaa ja taitavaa manipulointia. Sille voi herätä vasta myöhemmin, Naisten Linjan väkivaltatyön asiantuntija Pamela Peltonen kuvaa.

"Tässä on se riitelyn ja henkisen väkivallan ero"

Erimielisyydet kuuluvat suhteisiin. Tärkeintä on se, mitä tapahtuu riidan jälkeen: jos toista loukkaa, tilanteen haluaa korjata. Huonossa suhteessa suhteen manipulaattori ei halua noteerata uhrin toiveita tai havaintoja.

– Se on merkki siitä, että ollaan väärillä urilla, Peltonen sanoo.

Niin sanottu tavanomainen riitely suhteessa ei keskity toisen alistamiseen tai manipuloimiseen.

– Tässä on se riitelyn ja henkisen väkivallan ero. Henkinen väkivalta on systemaattista ja toistuvaa, siinä pyritään kontrolloimaan toista monilla tosi haavoittavilla keinoilla, Huuskonen kuvaa.

– Se ei ole kertaluontoista, että "nyt minulla kuohahti, meni tunteisiin". Se on jatkuvaa toisen [painamista] oman vallan alle.

Huonossa suhteessa saattaa olla esimeriksi paljon sättimistä ja syyttelyä.

– Ne ovat huonon riitelyn merkkejä, jos ne jatkuvat pitkään parisuhteessa. Parisuhteen dynamiikka siirtyy väärille raiteille, ja eron jälkeen monesti havahdutaan, kuvailee Miessakit ry:n hallinto- ja viestintäpäällikkö Antti Alén.

"Se pelko, sen pitäisi olla hälytysmerkki"

Vaikka kokemansa ymmärtää usein täysin vasta jälkikäteen, merkkejä voi löytää arjestaan jo aiemminkin.

– Yksi merkki on, että pitäisi pystyä tarkkailemaan oma oloa. Kun voi tosi huonosti suhteessa, se näkyy usein fyysisessä olossa, Huuskonen kuvaa.

– Se pelko, sen pitäisi olla hälytysmerkki. Jos on ahdistavaa ja pelottavaa tulla kotiin, ajatus kumppanin kohtaamisesta tai siitä, että nostaisi erimielisyyttä esille, herättää pelkoa ja turvattomuutta, siihen on syytä herätä. Pelko ei kuulu mihinkään ihmissuhteeseen. 

Korjaus 10.11. klo 8.42: Korjattu Laura Huuskosen ja Pamela Peltosen tittelit.

Jos suhteessa on henkistä väkivaltaa, onko sitä loppuun asti? Voiko väkivallasta "oppia pois"? Katso keskustelu yllä olevalta videolta.

Katso myös: "Tulen kotiin ja tapan" – tällaista henkistä väkivaltaa sosiaalialan työntekijät kohtaavat

"Tulen kotiin ja tapan"– tällaista henkistä väkivaltaa sosiaalialan työntekijät kohtaavat 1:15
Uutisaamussa keskusteltiin henkisestä väkivallasta.

Lue myös:

    Uusimmat