Uupumus vei Annican kahdeksan viikon sairauslomalle – tämän hän oppi: "Ei tarvitse aina painaa 180 lasissa"

Uupumus vei Annican kahdeksan viikon sairauslomalle – tämän hän oppi: "Ei tarvitse aina painaa 180 lasissa" 3:54
Katso video: Annica Moore kertoo viime keväänä kokemastaan uupumuksesta.

Nykyelämän suorituskeskeisyys voi uuvuttaa, mikä näkyy Kelan mukaan erityisesti nuorten naisten kohdalla. Annica Mooren työn ja vanhemmuuden ristipaine vei viime keväänä kahdeksan viikon sairauslomalle. Nyt hän kertoo, miten selvisi uupumuksesta ja mitä hän siitä oppi.

Nuorten naisten uupumus ja mielenterveyden haasteet näkyvät Kelan etuuksien käytössä ja kuntoutuksen tarpeessa. Kelan mukaan viime vuonna lähes 26 000 iältään 16–34-vuotiasta naista sai sairauspäivärahaa mielenterveyden häiriön takia.

Vuodesta 2005 nuorille naisille ahdistuneisuushäiriöiden perusteella maksettujen sairauspäivärahapäivien määrä on jopa lähes viisinkertaistunut.

Nuorten naisten uupumuksesta keskusteltiin viime viikolla Porin SuomiAreenassa, missä Mothers in Business ry:n toiminnanjohtaja Annica Moore kertoi omasta, viime keväänä kokemastaan uupumuksesta.

– Suoritin liikaa työtä ja uuvuin sen ristipaineessa, mikä tulee, kun on erittäin kiinnostunut työstä ja toisaalta haluaa viettää aikaa myös muualla kuten perheen parissa, Moore kuvasi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Vanhemmuudestakin on tullut sellainen asiantuntijatehtävä, siihen voi panostaa tosi paljon aikaa, energiaa ja tahtoa toimia hyvin.

Näiden kahden summana Moore yksinkertaisesti teki liikaa, kunnes uupumus sai vallan. 

– Annoin liikaa itsestäni työelämään ja käytännössä en jaksanut enää antaa kotona tarpeeksi. Se kulminoitui yhtenä päivänä, kun käytännössä en päässyt enää ylös sängystä. 

"Yhtälö oli helppo"

Mooren onni oli, että hän ymmärsi itse tilanteen vakavuuden ja haki apua työterveydestä. Hän kertoi uupumuksestaan myös esimiehelleen, joka ymmärsi työmäärän, joka Moorella oli ollut. 

– Yhtälö oli helppo: Tarvitsin apua, hain apua ja sain apua. Ja loppu oli onnellinen, Moore kertoo nyt.

Moore selvisi uupumuksestaan kahdeksan viikon sairauslomalla ja on siitä tyytyväinen. Uupumuksen aiheuttamien sairauslomien korvauskäytäntöön hän kuitenkin toivoo muutosta. 

– Sellaiset uupumustapaukset, joihin ei lääketieteellistä diagnoosia, eivät oikeuta minkäännäköiseen sairauspäivärahaan. 

– Silloin ollaan sairauslomalla niin sanotusti omalla rahalla eikä niihin saa Kelan tukea. 

"Ei tarvitse painaa aina 180 lasissa"

Moore kiittelee työterveydestä saamaansa apua ja sitä, että häntä ohjattiin myös työhön paluuseen liittyvissä asioissa. 

– Nyt onnistumisen edellytykset ovat käytännössä selvät. Se, että ei tarvitse aina painaa 180 lasissa.

Uupumuksen kautta Moore oppi samalla omia rajojaan. 

– Hahmotan nykyään paremmin sitä, että milloin menee liian lujaa ja milloin teen liikaa. 

Työnantajalle kannattaa hänen mukaansa puhua avoimesti, jos työtaakka kasvaa liian suureksi. 

– Auttaa paljon, että sanallistaa omia tarpeitaan ja arvojaan myös työnantajan suuntaan ja hahmottaa omaa työnkuvaansa sellaiseksi, että se oikeasti on yhden ihmisen tehtävissä. 

"Tarvitaan armollisuutta"

Mieli ry:n kriisitoimintojen johtaja Sanna Vesikansa kertoo, että suurimmat syyt ottaa yhteyttä yhdistyksen 22 kriisikeskukseen ovat ahdistus, uupumus ja väsymys sekä ihmissuhdepulmat.

– Oma viestini on, että on tosi tärkeää tietää, että apua on saatavilla. On olemassa myös erilaisia matalan kynnyksen järjestöjä, joihin kannattaa ottaa yhteyttä ja lähteä pohtimaan, miten kerätä voimavaroja.

Nykyajan elämässä vaatimukset ovat kovat ja jokainen voi yrittää vähentää niitä omalla toiminnallaan.

– Olemme luoneet hyvin suorituskeskeisen kulttuurin. Varmasti jokainen meistä on siihen tietyllä tavalla syyllinen. Tarvitaan armollisuutta, pysähtymistä ja kulttuurin muutosta.

Jaksamista ja kuormituksen tunnistamista voi harjoitella

Annica Moore tunnistaa väitteen suorituskeskeisyydestä, mutta muistuttaa samalla, että monille työ myös antaa paljon.  Niin hänelle itselleenkin.

– Olen nauttinut työnteosta ja työ on minulle voimavara. Mutta silloin voi uupua, kun työtä tekee liikaa ja venyy yli sen, mitä pystyy yksi ihminen tekemään. Sitten täytyy palautua siihen tekemiseen, joka on itselle motivoivaa ja voimaa antavaa.

– Työn ja perheen ristipaineessa toimiminen itselleen armollisella ja kestävämmällä tasolla mahdollistaa hyvinkin palkitsevan ja onnellisen työntekemisen jatkossakin.

Mieli ry:n Vesikansa kehottaa jokaista harjoittelemaan palautumista, stressin hallintaa ja kuormitustekijöiden tunnistamista. 

– Ne ovat taitoja, joita jokainen voi opetella ihan samalla tavalla kuin kuntosalilla opetellaan lihastaitoja. Mutta siitä tietenkään siitä ei saa sitten luoda itselleen suorituspainetta että "tämäkin vielä pitää osata". 
 

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat