Näin paljon kansanedustajan pesti "maksoi"

Soinin ääni maksoi 36 senttiä 1:33

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin ei tarvinnut törsätä vaalikampanjaansa. 

Vaaleissa valituksi tulleiden keskimääräinen kampanjarahoitus oli noin 30 000 euroa.

Eduskuntaan ei siis pääse pikkurahoilla, vaikka moni yrittääkin. Kaikista ehdolla olleista valtaosa ilmoitti kampanjansa kooksi alle 10 000 euroa. Kun tarkastellaan läpi menneitä, heistä vain kahdeksan on arvioinut kampanjansa kooksi alle 10 000 euroa. 

Näin selvitys tehtiin:

Ehdokkaat kertoivat MTV:n vaalikoneessa arvionsa kampanjarahoituksestaan. Mikäli ehdokas oli antanut laajemman hintahaarukan, siitä laskettiin keskiarvo. 

Tietoja on täydennetty ja korjattu valtiontalouden tarkastusvirastolle toimitettujen, vapaaehtoisten ennakkoilmoitusten perusteella. 

Vaalirahatietoja löydettiin eri lähteistä noin 180 läpimenneeltä. Lopulliset, tarkemmat tiedot saadaan, kun valitut ja varasijalle päässeet jättävät vaalirahoitusilmoituksensa viranomaisille viimeistään kesäkuussa. 

Kun käytetty euromäärä jaetaan annetuilla äänillä, selviää, että yksi ääni uuteen eduskuntaan tuli maksamaan keskimäärin reilut neljä euroa.

Ääniä ei kuitenkaan voi ostaa, eikä isollakaan summalla välttämättä ole asiaa Arkadianmäelle. Esimerkiksi professori Pekka Puska käytti ääntä kohden yli 20 euroa, mutta jäi silti vaaleissa rannalle. 

Puolueista kokoomus käytti yhtä ääntä kohden odotetusti eniten, noin kuusi euroa. Keskustalla hinta oli noin viisi euroa ja demareilla jonkin verran alhaisempi neljä euroa.

Edullisimmin eduskuntaan näyttävät päässeen perussuomalaiset - noin 2,5 eurolla per ääni.

Valituiksi tulleista kovimman hinnan maksoi lappeenrantalainen, toiselle kaudelle valituksi tullut Jukka Kopra. Hänen kampanjansa maksoi noin 18 euroa per ääni. Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin ei puolestaan tarvitse törsätä. Hän teki kampanjansa noin kymppitonnilla ja yhden äänen hinnaksi jäi vain 36 senttiä. 

Äänen keskimääräinen hinta valituille

Kokoomus 6,1 euroa

Keskusta 4,9 euroa

SDP 3,9 euroa

Perussuomalaiset 2,4 euroa

Muut 3,4 euroa

Tietoja vaalirahoista odotetaan vielä pariltakymmeneltä valituksi tulleelta. Esimerkiksi helsinkiläinen ääniharava Jaana Pelkonen (kok.) ei ole kertonut rahoituksestaan vaalikoneessa tai vapaaehtoisella ennakkoilmoituksella viranomaisille. Tiedossa ei ole sekään, kuinka paljon rahaa neljänneksi eniten ääniä kerännyt Carl Haglund (r.) käytti kampanjaansa. 

Lue myös:

    Uusimmat